pieczywo - 17769 przepisów (strona:64/1185)

Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 82

uwaga! … polskich piekarzy. Taki polski zaczyn po francusku. Zaczyn ten to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce

Tajemnice Smaku
Domowa Ciabatta 97

Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy przygotować minimum 12 godzin wcześniej, a wyrastanie wyrobionego ciasta też wymaga czasu. Do przygotowania ciabatty niezbędny będzie nam również mikser, najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie, więc wyrabianie

Tajemnice Smaku
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 138

odcinamy. Odrywanie niszczy łańcuchy glutenowe, które nadają ciastu pulchność. Surowe ciasto drożdżowe wyrastające w lodówce można przechowywać nawet do 3 dni. Jest to więc dobry sposób na codziennie świeże pieczywo, bez czasochłonnego przygotowywania ciasta. Domowe pieczywo zawsze jest smaczniejsze i zdrowsze niż to, które można kupić w sklepie.  Nie każdy ma przecież blisko siebie jakąś dobrą, uczciwą piekarnię, która

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek turecki żulik 106

Piekarnię Turecką. Łodzianie zwykli mawiać, że idą "do Turka". Nasi znajomi potwierdzają, że w Piekarni Tureckiej przy ul. Pomorskiej 17 (dawniej ul. Nowotki) zawsze ustawiały się długie kolejki, a pieczywo nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże ciemne chlebki pełne rodzynek nazywane chlebkami tureckimi. W późniejszych latach żulik zaczęły wypiekać także inne łódzkie piekarnie. Do dziś mieszkańcy dyskutują gdzie można było(...)grafik, autor plakatów, zaliczany do tzw. polskiej szkoły plakatu. Ps. Dostępny w wieli warszawskich piekarniach chleb turecki, w żaden sposób nie przypomina smakiem chlebka tureckiego żulik. To zupełnie inne pieczywo. Na zdjęciu poniżej Mehmet Nuri Fazli Oglu z żoną w piekarni w Zamościu, zdjęcie z Archiwum Państwowego w Zamościu Chlebek turecki żulik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe bułki na jogurcie 83

Można by rzec, że minusem przeprowadzenia się do domku z dala od sklepów jest to, że nie można tak po prostu wyskoczyć w 5 minut po pieczywo. Jednak ja uważam, że to właśnie plus i pretekst do tego, by wrócić do domowego wypieku bułek i chleba. Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a zapach gorącego pieczywa wynagradza poświęconą chwilę

Mienta blog
Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) 89

Zielone keto bajgle brokułowe Warzywne pieczywo Pamiętacie wczorajsze burgery w bułkach z kalafiora ? Na fali produkcji pieczywa z warzyw zgodnego z dietą ketogeniczną przygotowałam także keto bajgle, tym razem z brokułów. Z inspiracją przyszła znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła . Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora . Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki

Modern Cave Girl
Pai Bao - chleb z Hongkongu 86

czerwcowej Piekarni Amber piekarze i piekarki wypiekali to pyszne pieczywo. Ja byłam na wyjeździe i nie mogłam dołączyć, jednak tak spodobał mi się ten chlebek że zaraz po powrocie upiekłam go. To był pyszny chlebek i powtarzam go często i Wam polecam. Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread - to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich

Moje Małe Czarowanie
Twarożek z warzywami 113

Twarożek z warzywami Twarożek z warzywami składniki na 2 porcje: 250 g sera twarogowego półtłustego 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku ciemne pieczywo Twarożek z warzywami wykonanie: Ogórka obrać ze skórki, jeżeli nie mamy ogórka gruntowego a szklarniowy ma duże nasiona, to wydrążyć łyżeczką. Rzodkiewki oczyścić i również zetrzeć na tarce. Wymieszać(...)twarogiem, śmietaną i przyprawami. podawać na ciemnym pieczywie. Artykuł Twarożek z warzywami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Zytni chleb pelen burakow i kminku 194

Dawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page , bo tam zdecydowanie więcej się dzieje. Ten chleb to bardzo skandynawskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowe bułeczki 105

Jogurtowe bułeczki. Tak, wiem gorąco, ale my po prostu kochamy domowe pieczywo. Takie  jogurtowe bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie (do pracy) lub by zabrać je ze sobą na działkę czy wycieczkę. Moje maluchy je uwielbiają. Przyznam Wam szczerze, że robiąc te jogurtowe bułeczki nigdy nie przykładam się zbytnio do formowania jakiś pięknych kształtów. Dlaczego? Bo to taki

Słodkie okruszki
Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek 117

Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek Prosta i pyszna pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami . Jest naprawdę ciekawy dodatek do pieczywa szczególnie jeśli lubicie pieczarki , no i oczywiście jajka . Pasta jest lekka i z powodzeniem może uchodzić za wegetariańska . Wegańska to ona nigdy nie będzie z uwagi na fakt ,że pasta jajeczna musi zawierać jajka . Smakuje doskonale na śniadanie(...)Odstawiamy do wystygnięcia . Jak już wszystko wystygnie , przekładamy do miski , dodajemy jajka , gałkę , sól i pieprz do smaku . Blendujemy blenderem na średnio gładka pastę . Gotowe . Można smarować tosty lub pieczywo , posypane dodatkowo koperkiem lub szczypiorkiem smakuje wyśmienicie . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta jajeczna ze smażonymi pieczarkami do kanapek pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Domowa ciabatta 102

domowe pieczywo, prawda? Szykując się do przygotowania panini, postawiłam na domową ciabattę…. Ok, w pierwszym odruchu chciałam ją kupić, ale te dostępne na stoisku wyglądały jakoś tak …. marnie. W dodatku „odrzuca” mnie, gdy widzę, że nie wszyscy korzystają z foliowych rękawiczek Przygotowanie domowego pieczywa wymaga od nas trochę czasu (samo wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny

Smaki Na Talerzu
Obwarzanki 143

Przyjeżdżając do Krakowa, obwarzanki ze stoiska są obowiązkowe. Raz zdarzyło się, że dotarłam wieczorem i niestety nie dostałam już żadnej, byłam srogo zawiedziona. Ten obłędny smak, jakie ma to pieczywo sprawia, że nie umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki(...)bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą i jest to doskonałe śniadanie , ale na szybko w zupełności wystarczy masło. Pomysł na śniadanie to dla mnie przede wszystkim domowe pieczywo, które właściwie z wszystkim smakuje wybornie. Śniadanie dla dzieci , a szczególnie niejadków to nie lada wyczyn. Trzeba mieć pod ręką kilka wariantów, a już na pewno asa w rękawie

MamaOskarka
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 126

Zapach świeżego pieczywa jest jednym z moich ulubionych, który mógłby mnie budzić co ranek. No dobra- na równi z filiżanką świeżo zaparzonej kawy :) Jedno i drugie sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć kolejny dzień życia.  Tylko co zrobić, kiedy tego pieczywak nikt nie chce z rana iść kupić, zresztą nie zawsze są one tak aromatyczne(...)systemu Steambake przyzwyczaiłam się nadzwyczaj szybko. Chrupiąca skórka na tych bułkach, to efekt nie jajka, ani nawet skrapiania ich przed pieczeniem tylko właśnie "efekt uboczny" parowania, dzięki któremu pieczywo wyrasta jeszcze lepiej, szybciej się piecze i smakuje jak z ulubionej piekarni! O pozostałych fajnych funkcjach piekarnika Electrolux Steambake EOD5C71Z przeczytacie już niebawem w kolejnych postach :) Normal 0 21 false false

Kuchnia w czekoladzie
Panini z pieczarkami i serem 236

podpatrzyłam ten sposób u koleżanki i muszę przyznać, że tak przygotowane pieczarki są wspaniałe! Smażymy do momentu aż odparuje cała woda z pieczarek. Panini kanapka to także przede wszystkim pieczywo. Na kromce chleba tostowego układamy plaster topionego sera, na niego nakładamy dużą ilość pieczarek, przykrywamy drugim plasterkiem sera, a także drugą kromką pieczywa. Tak samo postępujemy z drugą kanapką

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania