razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉 Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „ Crazy Dough for Wverything ”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków. Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki. Składniki 1 opakowanie białego serka light typu Bieluch 8 rzodkiewek 1 szalotka garść rukoli sól pieprz ziołowy(...)pokrojone warzywa, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Solimy już na kanapkach, ponieważ wcześniej serek może zrobić się wodnisty. Lekki serek z rukolą i rzodkiewką podajemy na śniadanie z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi. Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń
My Chcemy Jeśćlubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka godzin w kuchni, tylko 5 minut. 5 MINUT i to jeszcze poprzedniego wieczora! Bo ja właśnie taki przepis znalazłam i jest cudowny. A mina domowników, gości, gdy na stół wyjeżdża świeże pieczywo, jest bezcenna. Do przygotowania
Szybko Tanio Smacznierozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Użyłam chleba Dan Cake , więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy
Di gotujeUwielbiam pieczywo, ale to co ostatnimi czasy można kupić w sklepach koło pieczywa nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej
greenscarfBardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu. Ciągle nie lubię
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepyszne nawet kolejnego dnia. Polecam przepis wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na oczekiwanie kiedy ciasto wyrośnie i wszystkim tym, którzy i latem chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Podobno takie bułeczki nazywają się proziaki i jest to bieszczadzkie pieczywo na sodzie. Składniki (na 12 bułeczek): 250 ml mleka 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru
Mango PapajaDawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne pszenne bułki i są na pewno o wiele zdrowsze. Piekłam już podobne bułeczki , jednak zamiast sezamu dodawałam siemię lniane .Oba rodzaje są jednak tak samo pyszne. Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kawałki z wałka.) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak, jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie, na tradycyjnej blaszce. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20-30 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaW końcu udało mi się coś upiec w ramach wspólnej akcji czyli z Lipcowej Piekarni Amber . Weekend spędziłam w pracy ale w niedzielne popołudnie udało mi
Dzieje kuchennej Wiewiórypszenno-żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy) i tak trochę dla przekory, serwuję moim domownikom coś z jej dodatkiem. Choć bywa(...)papierowych torebek, które umieszczam w otwartym chlebaku. Taki chleb na zakwasie jest świeży do ostatniej kromki, do ostatniego okruszka. Odkąd zaczęłam sama piec chleby, nie marnuje się u nas pieczywo...My zjadamy chleby do ostatniego kęsa, taki chleb na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, dla mnie czym starszy tym smaczniejszy. Smacznego
Smaczne ZdroweNaan to tradycyjny indyjski płaski chleb. To co go wyróżnia spośród wielu typów płaskiego pieczywa to szeroka gama smaków którą możemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie
naRuszcieNic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczny a zarazem zdrowy chleb z mąki owsianej w połączeniu z mąką żytnią. Mimo, iż chleb jest na drożdżach nie wyrasta zbyt mocno, jest zbity i bardziej przypomina pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Nie mnie jednak chlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej(...)ciepłą wodą i posypuję pestkami. Blaszkę z ciastem umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę chleb przez 55 minut. Gotowy bochenek studzę na kratce, kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ostudzone pieczywo owijam w bawełnianą ściereczkę i tak przechowuję przez kilka dni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem lub zblendować). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować Miętą, kolendrą lub rzeżuchą. Ps. Żeby avocado nie ciemniało dodaj po zrobieniu pasty pestkę Smacznego Artykuł PASTA JAJECZNA Z AWOKADO pochodzi
Gotowanie-ukBajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa. Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają XVII wieku. Opisywane wówczas były jako prezent dawany kobiecie tuż po urodzeniu dziecka. Miały one przynieść szczęście zarówno nowo narodzonemu dziecku jak i matce, a ich okrągły kształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty(...)król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów. Aż do początku XX wieku receptura wyrabiania bajgli owiana była tajemnicą. Założona na Manhattanie przez żydowskich emigrantów fabryka bajgli pilnie strzegła receptury, a dostęp
Jacob Tastes