wstępie muszę się Wam pochwalić, że mimo iż pracuję zawodowo, to praktycznie nie kupuję już pieczywa, a chleby i bułki dla całej rodziny wypiekam sama. Na początku myślałam, że to nierealne - mama dwójki dzieci, na pełnym etacie, nie kupuje chleba w piekarni - ale okazuje się, że to nic trudnego... wystarczy chcieć i dobrze się zorganizować :) Nie muszę chyba już wspominać(...)czasie studzić na kratce. Uwaga : Czas wyrastania tego chleba możecie skrócić, wystarczy położyć miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Autor zaleca jednak, aby czas ten wydłużyć, bo pieczywo jest smaczniejsze, gdy dużej wyrasta w niższej temperaturze. Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach". W miesiącu styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity
Delicious TitbitsChyba zgodzicie się ze mną, że nie ma wspanialszego zapachu jak aromat świeżeo upieczonego pieczywa. Dlatego dziś postanowiłem samemu zatroszczyć się o bułeczki na kolację i przygotować je własnoręcznie. Zapraszam na gorące, chrupiące pieczywo we włoskim stylu. Ich sekret tkwi w aromatycznej oliwie i świeżych dodatkach. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Czas przygotowania: 2 h Składniki
kulinarnyJagałązki natki pietruszki Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki. PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki: bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywa oliwa z oliwek opcjonalnie ząbek czosnku Sposób przygotowania : Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć. Bułkę
W kuchni wieczoremPowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście gram różnicy w tą, a mililitrów w tamtą, a za każdym razem coś innego. Raz się uda, raz nie uda, a przepis był przecież ten sam. Bo to nie jest tak, że wszystko, zawsze(...)jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija drugi i tę dziecinną obrazę na mąkę i wodę zastępuje dziecinny
W kuchni wieczoremprzepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce. Problemem jednak jest czas, którego potrzebuje on na wyrośnięcie. Tym samym, zapracowanym polecam wypróbować go w weekend. Sowy i nocne marki(...)godziny. W tym czasie ciasto dwa razy przekładamy. Następnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala
W kuchni wieczoremkiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka suszonych owoców moreli kilka świeżych listków bazylii kilka kromek dobrego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy(...)wykałaczki - powstaną koreczki :) 3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki. 5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu. Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki. Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję
W kuchni KatieJakiś czas temu Anna Maria zaproponowała na FB pieczenie chleba "w ciemno". Nie myśląc wiele zgłosiłam się i w ubiegłym tygodniu dostałam przepis. Chleb miał być
Dzieje kuchennej WiewióryZanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam
Dzieje kuchennej Wiewióry"Fikę" kupiłam już jakiś czas temu. Do tej pory udało mi się upiec z tej książki tylko babkę piernikową ale to nie dlatego, że przepisy nie
Dzieje kuchennej WiewióryNa wstępie przypominam o CANDY! zapisy tylko do południa więc śpieszcie się Kochani :) Dzisiejszy poranek zadziwił mnie. Po tylu majówkowych dniach bez słońca dzisiaj przywitały mnie
Dzieje kuchennej WiewióryNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej WiewióryPiekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka. Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków
Dzieje kuchennej WiewióryTak! odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego
Dzieje kuchennej WiewióryTe słodkie precle wypatrzyłam wiosną u Lo. Pisałam Wam już nie raz, że Pistachio to jeden z najbardziej inspirujących blogów na mojej liście. I tym razem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a
Dzieje kuchennej Wiewióry