Czyli druga młodość czerstwego chleba :) W szale twórczym upiekłam tak dużo pieczywa, że nie udało się nam go zjeść póki było jeszcze świeże i miękkie. Włos na głowie mi się jeży na myśl o marnowaniu pożywienia, więc zaczęłam szukać inspiracji na spożytkowanie czerstwego już mocno pieczywka. Z pomocą przyszła Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie , która podsunęła mi nietuzinkowy(...)akurat własnoręcznie wypiekany chleb z twarogiem i rodzynkami . Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Miksturę wylać na duży talerz i maczać w nim kromki pieczywa z obydwu stron, aż wchłoną niemal wszystko. Przygotować panierkę z bułki tartej i mąki żytniej, dobrze je ze sobą mieszając. Nie używam tu samej bułki, bo za bardzo spija olej
Grunt to przepis!składzie: mąka kukurydziana, ziemniaczana, z amarantusa, z tapioki i ryżowa W aktualnej edycji Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się z pieczywem bezglutenowym . Nie jestem wrażliwa na gluten, stąd zwykle nie mam do czynienia z tego rodzaju produktami zbyt często. Był to więc dla mnie swoisty eksperyment z wykorzystaniem mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze(...)góra-dół. Wyjąć z blaszki od razu po upieczeniu i studzić na metalowej kratce kuchennej. Chleb wyszedł mi dość wilgotny - to pewnie zasługa mąki z tapioki . Fakturą bardziej przypomina pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał bez oznak starzenia. Chleb nie wyrósł mi tak szaleńczo, jak w oryginalnym
Grunt to przepis!różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, żytniej i orkiszowej. Wypiek jest dość ciężki- zasługa mąki żytniej . Myślę, że z samej mąki pszennej pieczywo będzie dużo lżejsze i mniej zbite. Dodatkami były otręby, słonecznik i czarnuszka. Do wypieku domowego pieczywa polecam zwłaszcza tę ostatnią- nadaje niesamowitego aromatu. Zresztą, przekonajcie się sami! Składniki
Wrzosowa PolanaJest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)zrobiłam 8 sztuk. W celu ułatwienia sobie pracy, warto zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego
Wrzosowa PolanaUwielbiam pieczywo. Jak dla mnie wszystko inne mogło by zniknąć gdy na śniadanie dostanę ciepłe, chrupiące pieczywo. Tym razem pomyślałam, że na moim Sylwestrowym stole przydało by się coś innego. Upiekłam, więc chleb z tuńczykiem. Dodałam do niego kilka moich składników i otrzymałam coś wyjątkowego. Pyszny, chrupiący, aromatyczny- taki jest właśnie ten chleb. Zapraszam po przepis. Chrupiący chleb z tuńczykiem
Wielki apetytW niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu). Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam domowe pieczywo i właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś
Mango Papajaanyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo
codojedzeniaProsty, pszenny chleb na drożdżach z niewielką ilością mąki razowej. Z nutką czosnku i ziarenkami kminku. Idealny wypiek jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z domowym pieczywem. SKŁADNIKI: 550g mąki pszennej typ 650 125g mąki pszennej razowej typ 2000 450ml wody 1 łyżeczka cukru 25g drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku całego 2 ząbki czosnku Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45min. Wyjąć jeszcze ciepły z formy i wystudzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , mąka pszenne razowa
https:KKuchniaMniamJuż wiele miesięcy nie dołączałam do Piekarni , jakoś czasu brakowało. Tym razem nie mogłam sobie tego odmówić. Spodobał mi się jego kolor i zaintrygowało połączenie marchwi
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko(...)czasie posypuję wyrośnięte ciasto parmezanem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 18-20 minut. Gotową focaccie, jeszcze ciepłą, podaję z oliwą z oliwek, w której moczę pieczywo. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaOstatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i
Dzieje kuchennej WiewióryMiksujemy do uzyskania gładkiego puree. Całość przekładamy do ugotowanego bulionu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy i podajemy z grzankami, można polać oliwą. Składniki na grzanki: - dowolna ilość pieczywa (u mnie bułka żytnia razowa) - oliwa - ulubione przyprawy (u mnie chili i papryka wędzona) Pieczywo kroimy w mniejszą lub większą kosteczkę, wedle uznania. Oliwę mieszamy wraz z przyprawami i skraplamy
Be Fit Be Strongstanie przywołać tamte wspomnienia - letnie przedpołudnie, nierówne schody i ten zapach! Ta bagietka nigdy nie dotarła do domu, zawsze zjadaliśmy ją w drodze powrotnej! Sami dość często pieczemy pieczywo w domu, choć w ostatnim czasie częściej drożdżowe, bo z zakwasowym jakoś nie mogliśmy się zgrać i ciągle mieliśmy sporo pytań i wątpliwości. I kiedy tylko zobaczyłam zajęcia z chleba pośród(...)typów i od czego te typy zależą - np. czym różni się mąka pszenna typ 2000 od sklepowej 550. Kończąc warsztaty wyjdziecie z pełną wiedzą na temat domowego pieczenia pieczywa, zaopatrzeni w swój własny zakwas i koszyk do wypieku chleba mamy wszystko co nam potrzeba, aby kontynuować pieczenie w domu! A wy pieczecie chleby w domu? Na drożdżach czy na zakwasie
Plate of JoyChleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które
Smakołyki Bereniki