się ukryć, że lubimy tosty, sandwiche czy zapiekanki. Nie da się też ukryć, że sklepowe pieczywo tostowe to chyba najgorszy rodzaj pieczywa. Nadmuchane, puste, z ogromną ilością okropnych dodatków. Dlatego też trzeba robić domowe. Z tego przepisu do Liski korzystałam już kilka razy. Chleb wychodzi cudowny, ale trzeba dać mu czas na ładne wyrośnięcie. Czasami zajmuje to niecałą godzinę
Sto kolorów kuchniPrzepis na bułeczki jest bardzo szybki. Idealny dla tych co lubią robić własne pieczywo, a przede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej -1 szklanka mąki żytniej chlebowej -3/4 szklanki wody -10g świeżych drożdży
Smaczne Zdrowewersji przygotowania tego rodzaju mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki schabu, ja tak zrobiłam. Jeden podać na obiad, a drugi po wystudzeniu idealnie sprawdzi się jako dodatek(...)pieczywa. A jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g(...)odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Do drugiego dnia przechowuję pieczywo w takich torebeczkach. Smacznego
Smaczne ZdroweMoje dzieci uwielbiają mleczne zarówno bułki jak i rogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym
Smaczne Zdroweroku, czujecie się gorzej? Mi pęka głowa :-). Ale nie o tym chciałam Wam napisać, dzisiaj napiszę o preclach! Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał(...)przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-) Zapraszam! Inne przepisy na pieczywo :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem. Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 200ml mleka 2-3 łyżki miodu 50g masła 1 białko
Smakołyki BerenikiZapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY
W kuchni Karmel-itkiblogu. Niestety straciłam część danych z komputera, w tym przepisy, które przygotowałam przed wyjazdem i nie zamieściłam ich jeszcze na blogu. No nic, będę musiała je zrobić jeszcze raz :) Pieczywo w USA mi strasznie nie smakuje, dlatego postanowiłam piec swoje własne, stąd dzisiejszy wpis. Są to moje pierwsze bułeczki, może nie są jeszcze idealne, ale proste w przygotowaniu. Z czasem(...)się nauczę robić idealne pieczywo :) Nie jest to na pewno ostatni przepis na bułeczki, następnym razem będę chciała zrobić razowe, tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniej mąki. BUŁKI PSZENNE (składniki na 10 małych bułeczek) - 500 gram mąki pszennej - 50 gram (pół kostki) świeżych drożdży lub 7 gram drożdży suchych - 2 łyżeczki cukru - 200 ml ciepłego mleka - łyżeczka soli
Zgrabne Gotowanieobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru
Zgrabne Gotowanieupiec w piekarniku pokrojoną marchewkę oraz cebulkę, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami i zagotować. Zupę krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym możesz podać z klasycznymi grzankami z pieczywa lub ciecierzycy. Dlaczego marchewka pieczona? Zupa z pieczonej marchwi jest o wiele smaczniejsza niż tradycyjne przepisy na zupy krem z marchwi, ponieważ pieczenie doskonale karmelizuje warzywa oraz dodaje intensywności smaków(...)garnka, dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Zdejmij z palnika, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodaj sok z limonki. Gotowe! Zupę krem z marchewki podawać z grzankami z pieczywa lub ciecierzycy oraz z posiekaną natką pietruszki. Zupę krem z marchewki możesz przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez ok. 3 – 4 dni. Zupa dobrze się też zamraża. Smacznego
Kuchnia Na Wypasiebezpośrednio do serów czy wędlin, wzmacniając ich smak. Jadalne kwiaty : takie jak bratki czy nagietki, dodają koloru, uroku i delikatnego smaku. Chleb i krakersy: podawaj różnorodne - od ciemnych, ziarnistych pieczyw po delikatne, chrupiące krakersy. Orzechy migdały: chrupiące, delikatnie słodkie, świetne w teksturze. Orzechy włoskie: intensywniejsze, z charakterystyczną goryczką. Dżemy, miody i musztardy. Dżemy owocowe: morelowy czy figowy, dodają słodyczy(...)łatwego serwowania. Praktyczne aspekty serwowania Naczynia i sztućce: zapewnij osobne noże do serów, widelczyki do wędlin i małe łyżeczki do dipów i sosów. Podział na strefy: rozdziel sery, wędliny, pieczywo i dodatki na różne strefy, aby ułatwić gościom komponowanie własnych przekąsek. Etykiety: jeżeli to możliwe, oznacz składniki etykietami, aby goście wiedzieli, co wybierają. Przygotowanie na różne preferencje Warianty dla wegan
Moja Książka Kucharskaposypać ulubionymi dodatkami (np. granolą, płatkami owsianymi, nasionami chia, orzechami). Smoothie bowl to pożywny i kolorowy posiłek pełen witamin i błonnika. Hummus – to pasta z ciecierzycy podawana z pieczywem lub warzywami. Wystarczy wrzucić do blendera ugotowaną ciecierzycę (około 1 szklanki), dodać pastę tahini (około 1/4 szklanki), sok z cytryny (około 2 łyżki), czosnek (około 2 ząbki), sól, pieprz(...)roślinne dla kremowości i białka. Lody z blendera to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla sklepowych lodów pełnych cukru i tłuszczu. Masło orzechowe – to pasta z orzechów podawana z pieczywem lub owocami. Wystarczy wrzucić do blendera orzechy (np. arachidowe, włoskie, nerkowca) i zmiksować na gładko. Można także dodać do masła orzechowego odrobinę oleju roślinnego lub miodu dla konsystencji i słodkości
ProstePesto.pl