Tekst przeczytasz w 4 min Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno
SprawdzonaKuchnia.plsoli marynata do ciecierzycy: łyżka syropu trzcinowego Diamant łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry łyżka słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru dodatkowo: 2 jajka natka pietruszki lub kolendry pieczywo Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z syropem trzcinowym (nie znajdziecie tego produktu u innego producenta!) oraz przyprawami i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy liście laurowe(...)całość około 5 minut. Doprawiamy solą. Na wierzch wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy pokrywką. Dusimy, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Diamant. Artykuł Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwarzywa zmiękną. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietankę i całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu. Do podania polecam… pieczywo (chleb, bułki, pieczywo czosnkowe, grzanki), tosty, ptysiowy groszek, prażone pestki (słonecznika, dyni), mięsne klopsiki. By miała więcej witamin i wartości odżywczych, możesz dodać również… cukinię, patisona, pora, marchewkę, korzeń pietruszki
Kulinarny S.O.S.bulionu warzywnego 0,3 l zakwasu żytniego 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczka kminku 100 ml śmietany 18% 2 liście laurowe 4 ziele angielskie sól, pieprz Dodatek: Żytnie ciemne pieczywo Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, odparuj i utłucz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Słoninę pokrój w kostkę, usmaż(...)owocową. Danie te można przygotować z różnych gatunków owoców suszonych lub świeżych. Ja skorzystałem z jagód, od których aż roiło się w pobliskich lasach. Podałem ją ze świeżym pszennym pieczywem, kawałkiem białego sera i odrobiną miodu. Po gotowaniu nie mogło zabraknąć flisackiego epizodu, czyli spływu galarem. Pod spodem znajdziecie przepis na zupę Jagodowa czyli Pamułę. Zupa Jagodowa Pamuła Składniki
kuron.com.plodmian i to z nich w tym sezonie powstał dżem – mój pocieszyciel na czas jesiennych i zimowych dni. Dżem to bardzo uniwersalny proszę państwa, bo nadaje się zarówno do pieczywa na słodkie śniadanie jaki i do kanapki z pieczonym czy wędzonym kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru(...)rondla powinna odparować. Wsypujemy 2 opakowania Konfitur-Fix (naturalnych owocowych pektyn z dodatkiem sorbinianu potasu, chroniącym przed powstawaniem w przetworach pleśni i drożdży. To konserwant bezpieczny, używany m.in. w pieczywie, lekach i kosmetykach, całkowicie metabolizowany i wydalany z naszego organizmu), podkręcamy ogień pod naczyniem i gotujemy dżem na wysokim ogniu przez podane na opakowaniu 3 minuty. Gorący dżem przelewamy
Karo in the KitchenWęglowodany netto 369 g 18 g Błonnik 29 g 1 g Kaloryczność przeliczona dla wersji bez dodatków, przy założeniu, że z chleba uzyskamy 20 kromek. Zobacz również #wegetariańskie #wegańskie #pieczywo #chleb #bezlaktozy #bezjajek #domrożenia #nagrilla #śniadanie #mąka #zakwas #pestkisłonecznika #siemielniane #czasochłonne(>60min) Artykuł Chleb na zakwasie żytnim (wegański) pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.plZdejmij stek z patelni i odstaw na 3-5 min, aby soki wewnątrz mięsa nieco się „uspokoiły”. Następnie pokrój mięso w paski (w poprzek włókien). 5. TOSTOWANIE PIECZYWA (2 min) Na tej samej patelni, po smażeniu steka, szybko, na mocnym ogniu podsmaż dwie grube kromki bagietki, najpierw od strony miąższu (aby resztki sosu ze smażenia steka wsiąkły(...)pieczywo), a następnie od strony skórki, tak aby były chrupkie. 6. MONTAŻ (25 min) Dolną kromkę posmaruj od środka sosem, nałóż podsmażony jarmuż, kawałki steka, karmelizowaną cebulę i ponownie sos. Przykryj drugą kromką i delikatnie dociśnij. PODANIE Kanapkę można pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno! Idealny, pożywny i pyszny prowiant nawet na specjalne patrole w poszukiwaniu groźnych klikaczy
Nerds KitchenTekst przeczytasz w 3 min Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo-jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Mam nadzieję, że lubicie dania obiadowe, które można przygotować w pół godziny. Pierś kurczaka w sosie pomidorowym właśnie jest taką propozycją. Sos
SprawdzonaKuchnia.plKalafior w formie podsmażonej z jajkiem poznałam dopiero wraz z Lubym. I do dziś nie wiem, jak mogłam nie spróbować tej formy wcześniej. Rewelacyjny jako lżejsza kolacja, podany z pieczywem świetnie pasuje również jako dodatek do śniadania. Koniecznie z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Składniki (2 porcje) -500 g kalafiora -2 jajka -2 łyżki oleju -sól, pieprz Przygotowanie Kalafior ugotować(...)Powinien być miękki, nie chrupiący. Wodę odsączyć, a kalafior rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać olej. Wyłozyć kalafior. Wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Podawać na ciepło z pieczywem, kanapkami, grzankami lub jako samodzielna przekąska. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 257,6 kcal Tłuszcz: 19,9g Białko: 12,5g Węglowodany: 6,6g Smacznego
Zielona KuchniaCzas czytania: 4 min Syrop kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego
SprawdzonaKuchnia.pl