jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki chrzanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku do podania kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypobicia. Tego typu gęste zupy najlepiej smakują w wersji bardzo pikantnej. Kilka kropel ostrego sosu tabasco to według mnie obowiązek, nie kwestia widzimisię. Dodatek zarumienionego i chrupiącego pieczywa również mile widziany. Przeważnie zupa służy nam jako pewien rodzaj przystawki, preludium do dania głównego. Ta jednak samodzielnie stanowi interesującą propozycję, choćby na niedzielną kolację. W taki dzień, jak dzisiaj, dobrze jest(...)mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby. Zalej wodą, przykryj i zagotuj. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 godzinę. Odcedź
Roślinna - blog wegańskijakoś przetrwam, bo uwielbiam to połączenie. Grzyby też nie mają żadnych odżywczych wartości, a jadam tonami i żyję...jeszcze! Czego użyłem? -pomidor -ogórek -oliwa -oregano -sól, pieprz -starty parmezan -pieczywo żytnie -jajko Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu. Jajko gotujemy na wrzątku, w szczelnie zamkniętym woreczku przez 4 minuty. Obrane ogórki i pomidory kroimy w kotkę i łączymy z oliwą, solą, pieprzem(...)oregano. Przekładamy na pieczywo i skrapiamy oliwą, i posypujemy parmezanem. Smacznego
BaRepasskoro mamy weekend, zakopię się pod kołdrą i oddam nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb(...)się przerzucimy w szkole na co innego, to będę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegóry przekonany o porażce zrobiłem mu na szybko hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1 Filecik(...)delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy, posypujemy od środka każdą połówkę serem, na spodniej umieszczamy nasz podsmażony filecik i wkładamy
BaRepasKolejne danie przygotowane z myślą o dzieciach. Był już krokodyl , a teraz stonoga z ciemnego pieczywa z twarożkiem. Oczywiście można ciemne pieczywo zastąpić jasnym, jeśli dziecku bardziej takie smakuje. Składniki: kilka kromek pieczywa 1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia) szczypiorek lub dymka papryka czerwona 1 swieży, nieduży ogórek 1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych 1 rzodkiewka kilka listków natki pietruszki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMarkus Mainka - Fotolia.com Najlepiej jest przechowywać pieczywo w foliowym worku, szczelnie zamkniętym. Jeśli natomiast przechowujemy pieczywo w chlebaku, możemy do środka włożyć przekrojone na pół jabłko lub kilka plasterków surowego ziemniaka, pieczywo wtedy będzie dłużej świeże
Przepisy i porady kulinarnezdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i wylać(...)blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min w 160st C. Przestudzić. Upieczony placek posmarować delikatnie serkiem ( ja użyłam tym razem szczypiorkowego serka do smarowania pieczywa ) położyć plastry wędzonego łososia i posypać gorgonzolą. Pomagając sobie papierem zawijać w rulon i odstawić do lodówki niech się schłodzi i stężeje, podawać do sałaty lub pieczywa.............. Smacznego
Gaździnka warzyjakiś czas po dziurki w nosie „wyrafinowanych” ;) przepisów. Jasny chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Ponieważ mąki żytniej (tej z zakwasu) jest ponad 13 %, chleb można zaliczyć do pieczywa mieszanego. Takim mianem określa się chleby robione z mąki pszenne i żytniej, gdzie udział mąki żytniej wynosi od 10 do 90 procent. Ilość składników jest przewidziana na jedną foremkę na chleb
Grahamka, weka i kajzerkaczym?!! Otóż - dobra informacja - jeśli lubimy kanapki , możemy jeść je nadal :) Ja zamiast masła na początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup(...)awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki w proszku, jajek w proszku czy innego nabiału w proszku - etykiety teraz są prawie wszędzie i nie jest trudno znaleźć coś dla siebie.My kupujemy chleb
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo delikatny, ma wyważony smak i kremową konsystencję. Jest bardziej rzadszy (co nie oznacza, że lejący, to to nie :D) od pozostałych rodzajów. Bardzo polubiłam go w towarzsytwie chrupiącego pieczywa, a szczególnie z chlebkiem chrupkim. Jedna porcja dostarcza 37 kcal. Vege pasta węgierska To coś dla miłośników lekkiej pikanterii, czyli dla mnie. Świetnie dobrane przyprawy, czyli papryka, pomidor(...)ogórek konserwowy, które możecie zobaczyć na zdjęciu. Razem, ta mieszanka sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna i oznacza się oryginalnym smakiem. Podsumowując. Pasztet oraz pasty spożywałam z dodatkiem pieczywa, chlebka chrupkiego i wafli ryżowych. Wszystko do siebie pasowało. Konsystencja sprawiała, że rozsmarowywanie było przyjemne i nie musiałam "walczyć" z nożem i pieczywem :D. Zwróciłam również uwagę na opakowanie. Moim
Zdrowie na języku :PWitam po majowym grillowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania lekkiej i bezglutenowej przystawki z pieczywa lnianego , mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Samo zdrowie ma talerzu. Chyba się ze mną zgodzicie? Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe(...)rukola oliwa truflowa pieprz PRZYGOTOWANIE: Na pieczywie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie dodajemy rukolę i szynkę parmeńską. Na końcu dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą truflową i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
kulinarnyJabardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie przerobić na zupę, albo(...)kromek ciemnego chleba wiejskiego 200g śmietany 18% 2 łyżki suszonego majeranku pieprz i sól Sposób przygotowania: Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować. Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z kiełbasą. Kiedy kiełbasa będzie rumiana
W kuchni wieczoremprzetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory spania dzieci
Dzieje kuchennej Wiewióry