Zauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj(...)pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze
Zakątek rozkoszy kulinarnychmogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba było znaleźć sposób na to, by czerstwe pieczywo było smaczne. Maczanie go w mleku i jajku a następnie smażenie pozawalało na przygotowanie smacznego posiłku i nie zmarnowanie nawet okruszka. Pierwsze historyczne zapisy o tej potrawie pochodzą już(...)p.n.e. z Rzymu, z książki z przepisami kucharza Apiciusa – grzanki te były robione dokładnie tak jak dzisiaj i nazwane ‚Pan Dulcis’. Ten sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes
Karo in the Kitchengdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza
Codzienne Gotowaniemoże być coś piękniejszego niż zapach domowego chleba o poranku? I piszę to ja - osoba, która na co dzień nie je prawie w ogóle chleba. :) Domowe pieczywo to idealny sposób na dobry początek dnia. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie pracochłonne i trudne. Spróbujcie sami :) Domowe pieczywo 50g drożdży 500g mąki żytniej 200g mąki pszennej(...)dodając wodę. Ciasto powinno być zwarte. Gdy uzyskasz już idealną konsystencję uformuj z ciasta bochenek lub bułki, a następnie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż pieczywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je delikatnie wodą. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Pieczywo przechowuj w suchym
365 dni dookoła kuchniChociaż półki sklepowe kuszą mnie codziennie pachnącymi i rumianymi bochenkami chleba oraz chrupiącymi bułeczkami ja nie daję się nabrać na ten blichtr i od ponad trzech lat wypiekam pieczywo w domu. Cóż takiego jest w tym sklepowym pieczywie, że skutecznie mnie odstrasza? Po pierwsze dość często zwłaszcza w marketach to zamrożony produkt odgrzany w piecu. Po drugie duże masowe piekarnie(...)gotowych mieszanek naszpikowanych nie tylko chemią, ale także substancjami pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy tylko dodać wody i sukces gwarantowany. Zero strat. Takie mieszanki zawierają tłuszcze, kwas askorbinowy za sprawą którego pieczywo wygląda jak nadmuchane, L-cysteinę czyli aminokwas pozyskiwany m.in. ze zwierzęcego włosia i piór polepszający strukturę ciasta oraz soję umożliwiającą dodanie do niego większej ilości wody, dzięki czemu gotowy produkt
Wiem co jembyło dla mnie wyzwanie. Jestem fanką domowego pieczywa, właściwie to już dawno przestałam jeść te sklepowe. Nie ma nic smacznego ani zdrowego w nadmuchanych bułkach/chlebie, które są dodatkowo barwione karmelem, aby wmówić konsumentom, że to pieczywo razowe... Bezglutenowego pieczywa nigdy nie jadłam, a co dopiero mówić o jego wypieku. Na sklepowych półkach można znaleźć paczkowane bułki czy chlebki(...)bezglutenowców, ale z kolei ich producenci dbają tylko o to, żeby były bezglutenowe i bez wyrzutów sumienia dorzucają do pieczywa masę chemii... Chleb bez glutenu można bardzo łatwo i szybko zrobić w domu! Będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten z plastikowego opakowania ze sklepu :) Jeśli jesteście na diecie BG z wyboru możecie użyć mąk które
chili & sugarbułki powstały w pewnym sensie z przymusu. Nie wiem jak to jest u Was ale u nas czasami ciężko trafić z ilością pieczywa. Jako, że było święto w sklepach pieczywa brak a i w domu zjedli go więcej. Tak więc na kolację chciał nie chciał trzeba było upiec domowe pieczywo. Wykorzystałam produkty Kłos Pol . Z mąką owsianą miałam pierwszy(...)czynienia choć do pieczywa używałam już płatki owsiane. Bułeczki wyszły pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam pieczywo. Takie krótkie, banalne zdanie, które mówi wszystko. Pamiętam, jak byłem dzieckiem uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł(...)śniadanie w słoneczny dzień, na tarasie, na wybrzeżu w jednej z włoskich tawern. Od tamtej chwili często na moim stole gości tak przygotowane pieczywo. Idealnie prosto i genialne w smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków, można zjeść z każdą sałatką. Używamy, najlepiej własnego pieczywa . Bułkę przekrawamy na pół, podgrzewamy w tosterze lub opiekaczu, skrapiamy łyżeczką oliwy i posypujemy suszonymi startymi pomidorami
BaRepasBardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu Co Do Jedzenia składniki czerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakie czosnek, według smaku natka pietruszki lub inne zioła - Ilość zależy od ilości pieczywa i naszych upodobań oliwa z oliwek przygotowanie Pieczywo pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do malaksera i dobrze rozdrobnić. Dodać pietruszkę i czosnek, siekać
Stare Garytosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią , że ich przeciwnicy będą zajadać z przyjemnością. W sam raz na leniwe śniadanie! SKŁADNIKI: * pieczywo pszenne – 4 szt * białko – 2 szt * sezam – 80 g * olej Kujawski czosnkowy – 125 ml PASTA: * paluszki krabowe(surimi) – 200 g * cebula(...)cheddar – 3 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie. PASTA: Paluszki krabowe mielimy. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i startym serem. Dodajemy roztrzepane jajko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. CAŁOŚĆ: Przygotowaną pastą gęsto smarujemy pieczywo i lekko dociskamy
Ostra na Słodkosoli, przygotowywany w formach, i w nich wypiekany. Podłużne bochenki o wadze 0,5 kg, owinięte papierową banderolą. Tak oto brzmi definicja chleba Lecytal. Chleb lecytynowy należy do pieczywa pszennego wyborowego, charakteryzuje się delikatnym, drobnym i elastycznym miękiszem, oraz zwiększoną objętością dzięki dodatkowi lecytyny. Dodatek ten powoduje spowolnienie procesu czerstwienia. Dzięki temu chleb lecytynowy zachowuje dłużej świeżość w porównaniu(...)innym pieczywem. Jego receptura, zgodnie z wytycznymi z roku 1959, jest następująca: Oczywiście poniżej „tłumaczenie” tej receptury, zrozumiałe dla takich domowych chlebowypiekaczy jak ja. Zdecydowałem się przygotować przepis w oparciu o podmłodę normalną (tj. z połowy mąki użytej do wypieku). Pomłoda to początkowa faza fermentacji w dwufazowej metodzie przygotowywania ciasta pszennego. Celem tej fazy jest rozmnożenie drożdży. Nazwa fazy jest
Grahamka, weka i kajzerkaoraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrojona w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. Tak jak dawniej, gdy pieczywo to wypiekano w opalanych drewnem piecach, tak i dziś, gdy każda z piekarni to nowoczesny, zaawansowany technicznie zakład produkcyjny, cebularze z poszanowaniem tradycji formuje się
Grahamka, weka i kajzerkaPieczywo. Świeżutkie, gorące, chrupiące... Na tyle co ukrojonej, jeszcze ciepłej kromce chleba, masełko. Czy może być coś lepszego? Wystarczy wejść do sklepu, przejść koło piekarni i co kusi najbardziej? Zapach pieczywa. I teraz wszyscy, którzy są na diecie bezglutenowej znają to uczucie, jakie się w takiej sytuacji pojawia. Ale, ale, koniec nerwów, bo mamy na to radę! Przepyszny (i mówimy(...)dumą nazwę "szybko znikający". Pojawiła się ostatnio prośba o przepis na chleb (swoją drogą bardzo nam miło, że się czytelnicy rozkręcają), więc... Czytelnik chce, Czytelnik ma! :) Temat bezglutenowego pieczywa rozpoczniemy od: BEZGLUTENOWEGO CHLEBA RAZOWEGO ! SKŁADNIKI: - 3/4 litra wody, - 400 g mąki MIX B (Schar) - 250 g mąki razowej bezglutenowej (Schar) - 5 dag drożdży, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 2 łyżki
Wypisz WymalujDomowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic nie zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków(...)tylko bułeczki. Słodkie i wytrawne i z naprawdę dobrymi rezultatami, jednak chleba trochę się obawiałam. W sumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam zmierzyć się z tym wyzwaniem. Przepis na tzw. nocny chlebek (i bardzo prosty, wręcz banalny, bez wyrabiania) już dawno spisałam z jakiegoś opakowania po mące
Ratunku obiadprzyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana kromka z masłem, to bezcenne(...)chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej typ 650 375ml letniej
Smakołyki Bereniki