porze w ogrodzie zazwyczaj mamy wszystko pod ręka i aż żal tego nie wykorzystać Składniki na 8 szt: 8 liści sałaty lodowej – dużych brzegowych 6 jajek 1 średnia parówka podwędzana kawałek świeżej ostrej papryczki ( ja używam całej ale jeśli nie lubicie ostro to dodajcie mniej ) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pęczek szczypiorku sól do smaku Liście płukamy(...)wystygnięcia . Po tym czasie , obieramy ze skorupek , przekładamy do miski , lekko rozgniatamy , co ułatwi miksowanie . Dodajemy majonez , musztardę , sól , rozcieramy blenderem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , mieszamy łyżką . Parówkę kroimy w paski , papryczkę również . Na liściach sałaty kładziemy łyżkę farszu , kilka pasków parówki , papryki . Wszystko zawijamy jak klasyczne gołąbki . Wkładamy na godzinkę do lodówki , żeby się schłodziły . Można podawać Post
Ogrodnik w podróżymoże zbyt wymyślna, lecz bardzo smaczna (jak na sałatkę przygotowaną z resztek zalegających w lodówce:)). A przy tym cieszy oko bo nie brakuje jej koloru :) Jeśli wolicie wersję bez parówek to śmiało możecie z nich zrezygnować :) Lub zgarnąć z lodówki inne mięsko pozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki(...)łyżka majonezu sól, pieprz sok z cytryny 2 parówki pestki dyni Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (aby był lekko chrupiący a nie "rozciapkany") i kroimy na mniejsze kawałki . Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy w kosteczkę a parówki w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku
My simple kitchenketchupem, sosem czosnkowym czy innym ulubionym. Składniki: 200 ml wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cukru łyżka oleju 200 g mąki oregano, zioła prowansalskie 4 długie parówki Ponadto: jajko, sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy(...)zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj zapraszam na corn-dogi, czyli parówki w cieście z mąki kukurydzianej, smażone w głębokim tłuszczu. Smakują rewelacyjnie, ale uwaga - są baardzo zapychające :) Przepis znalazłam na stronie food52 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 16 corn dogów (4 porcje): ok. 1-2 l oleju do głębokiego smażenia 140 g mąki kukurydzianej (3/4 szkl.) 185 g mąki pszennej (1 szkl(...)chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie) pieprz do smaku 1 jajko 400 g maślanki 8 dobrej jakości parówek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W małym garnku rozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali 1-9). W między czasie przygotowujemy
My Culinary Artdanie nie zajmowało całego dnia w kuchni. Tak się składa, że to danie robi się dosłownie w kilka chwil, a do tego jest bardzo smaczne. Większość dzieciaków uwielbia parówki ( moje na pewno), więc od czasu do czasu je im serwuję, przy okazji robiąc z tego obiad :D Dodatek ryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :) Składniki(...)parówek 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1-2 czerwone papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte Wykonanie: Cebule i paprykę kroję w kostkę
Bea(u)ty kitchenkiedy chcemy „posprzątać” lodówkę ;) Dziś mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI(...)parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą
Ostra na SłodkoŁyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę(...)patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym
Kolizje Smakówglutenu. Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek) Czas przygotowania: 1h Składniki: 1kg marchewki 0,5kg cebuli Seler Pietruszka (korzeń) Słoiczek koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy lekko podwędzane 2 parówki Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w garnku z niewielką ilością wody(...)między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego. Wersja wegetariańska: Nie dodajemy
Kolizje SmakówDogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe(...)Dogi - Składniki: ok. 4 bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż
Słodka Stronaśniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy je na pół(...)bułki dwudniowe, gdyż są bardziej suche i łatwiej je wydrążyć. Wnętrze bułek smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę parówkę. Smażymy około 3 minut. W tym czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki
Kolizje SmakówWielkanoc. Nie wymaga dużych przygotowań, a wygląda niezwykle efektownie. Smakuje również wyśmienicie. Zapraszamy zatem do gotowania! Czas przygotowania około: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 parówki 4 jajka 1 papryka 1 cebula ze szczypiorkiem Sól, pieprz Nieco masła Najpierw obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z parówką. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy(...)dość grube i mniej więcej równej wysokości na całym przekroju. Jeśli zostały nam w środku plastrów jakieś pozostałości z wnętrza papryki to usuwamy je nożem. W misce mieszamy cebulę, parówki i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej papryki i lekko dociskamy, by przylegały do patelni. Powoli wlewamy do nich przygotowaną masę. Tutaj może pojawić
Kolizje Smakówdoskonała przekąska zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Danie to ma nieco mniej kalorii niż tradycyjne grzanki, a pozostaje równie smaczne. My do przygotowania naszych grzanek użyłyśmy parówek z indyka, ale jeszcze lepsza byłaby chuda wędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne kompozycje. Ilość porcji: 2 Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki(...)kromki chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry ser. Możemy doprawić według uznania. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w temp 180 stopni, najlepiej na termoobiegu. Zajadamy ciepłe i chrupiące
Kolizje Smaków