cieście francuskim. Główną rolę odgrywa w nich czerwona papryka. Zapraszam Składniki: 140 g ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 6 małych plastrów sera żółtego 6 kulek mozzarelli mini 1 parówka 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 części. Paprykę myjemy i osuszamy. Następnie paprykę kroimy na 6 plastrów (tak aby miały okrągły kształt), a resztę(...)papryki kroimy w drobną kosteczkę. Parówkę kroimy w plasterki a kulki mozzarelli przekrajamy na pół. Każdy prostokąt ciasta francuskiego smarujemy ketchupem, na nim układamy po plasterku żółtego sera. Na serze układamy plastry papryki i w ich środku układamy resztę papryki, parówkę i po dwie połówki mozzarelli. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnemnie to najlepsza recenzja. Zapraszam Składniki: 2 szkl mąki + do podsypania pół łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka 5 parówek 5 plastrów żółtego sera ketchup żółtko jaja czarnuszka Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, dolewamy oliwę i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem na 30 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy odrobiną ketchupu, układamy po plasterku żółtego sera i kładziemy parówkę. Zawijamy ciasto w rulon i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Robimy tak samo kolejne parówki w cieście. Rozkłóconym żółtkiem smarujemy wyrośnięte hot-dogi i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneSezon na robienie kanapek szkolnych już jakiś czas temu został otwarty więc dziś mam dla Was pastę z parówek sojowych, serka topionego... idealna do szkolnej kanapki ;-) Składniki; 2 parówki ( u mnie sojowe) 1 mały serek topiony śmietankowy (może być też smakowy) 2 łyżki majonezu kilka zielonych oliwek pokrojonych w plasterki szczypiorek do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie; Parówki
Radość kipiąca uśmiechem.innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 3 nieduże pomidory malinowe(...)dobrych jakościowo parówek wieprzowych 2-3 białe kiełbaski 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól, słodka mielona papryka i pieprz do smaku kilka liści świeżej bazylii kilka gałązek świeżego tymianku 2-3 ząbki czosnku cukier do smaku olej Sposób przygotowania: Do garnka o grubym dnie wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i obrane pokrojone w plasterki pieczarki
Gosia gotujeczerwone papryki * 2 cukinie * szklanka małych marchewek * 2 czerwone cebule * 1 żółta cebula * 2 łyżki oleju kokosowego * podwójny filet z kurczaka * 6 parówek z szynki * sól, pieprz * puszka pokrojonych pomidorów Przygotowanie : Warzywa pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić. Parówki pokroić w plastry. Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, mięso(...)parówki. Dodać marchewkę, paprykę i przyprawić. Poddusić, dodać cukinie. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pomidory. Zagotować
Magiczne Życie MartyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 10 niedużych ugotowanych ziemniaków, 2 parówki, 50 dag pieczarek, większa garść startego sera żółtego, 2 duże garście posiekanego koperku, 3 czubate łyżki śmietany, łyżka masła, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, papryka słodka, odrobina curry, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki i pieczarki kroję w półplasterki, parówki(...)plastry. Na maśle podsmażam pieczarki i parówki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy wyparuje woda z pieczarek dodaję ziemniaki i przyprawy, smażę, aż lekko się przyrumienią (często mieszam). Na koniec dodaję ser, śmietanę i garść koperku, chwilę smażę na małym ogniu (aż ser się rozpuści, a składniki połączą). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Danie posypuję na talerzu pozostałym koperkiem
JejKuchniaskładnik. Więc dziś zapraszam Was na leczo z mojego domu... Składniki; 4 pomidory 1 mała cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 20 dag pieczarek 3-4 parówki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól cebulowa Skworcu do smaku pieprz bałkański Skworcu do smaku pół łyżeczki bazylii Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu pół łyżeczki papryki słodkiej Skworcu(...)odrobina cukru dla przełamania smaku może być trzcinowy Skworcu Przygotowanie; Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebule obrać i pokroić w piórka, parówki pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz pieczarki, podsmażyć aż cebula zmięknie a parówki lekko się zarumienią. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki soli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych 1 jajko 1 łyżka masła sól 1 ząbek czosnku farsz: 250 g bobu 3 parówki cienkie wieprzowe małe 1 jajko 3 białka 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne(...)Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół. Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę
wesoła kuchniaBardzo szybka i smaczna przekąska. Dobra alternatywa na kolację (oczywiście raz na jakiś czas). Składniki na parówki zapiekane z serem żółtym i prosciutto (5 sztuk): 5 parówek 5 plastrów sera żółtego np. Gouda 5 plastrów prosciutto Parówki zawinąć w plaster sera żółtego, a następnie w plaster prosciutto. Są też pyszne owinięte samą szynką, ser jest opcjonalny. Ułożyć na blasze
Karola gotujePyszne bułeczki, które pokochają wielbiciele parówek i żółtego sera, dodatkowo posypane siemieniem lnianym dają bardzo smaczny efekt. Składniki: Ciasto: 70 dag mąki 3/4 szklanki letniego mleka 7 dag drożdży 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 50 dkg parówek 30 dkg żółtego sera papryka słodka oregano suszone ketchup kielecki Dodatkowo: żółtko do posmarowania siemię lniane Kupiec(...)posypania 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolnej wielkości kółeczka. 2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu. 3. Formujemy
Kuchnia u Bietkiszklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli trochę oleju do smażenia Wszystkie składniki wymieszać w misce trzepaczką. Usmażyć cienkie naleśniki. Dodatkowo: parówki ser żółty w plastrach (może też być starty na tarce) ketchup Wykonanie: Usmażony naleśnik polać ketchupem, na to ułożyć plaster lub dwa sera, na ser położyć parówkę. Zwinąć w rulon(...)Następnie naleśniki podsmażyć na patelni, po kilka minut z każdej strony, pod przykryciem. Tak żeby parówka była ciepła, a ser się rozpuścił
Agusiowe smakołykiSKŁADNIKI: 2 jajka 1 parówka drobiowa 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: ajka dokładnie rozbijam do miski. Dodaję sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie. Pomidorki myję i kroję w drobną kostkę. Parówki kroję w plasterki. Na rozgrzaną patelnię dodaję masło. Dodaję parówki, smażę na rumiano. Wylewam jajka. Dodaję pomidorki. Mieszam. Smażę by jajecznica się z cieła. Podaję
Gotowanie Patkiprzez dużych łasuchów ;)Swoją wersję wzbogaciłam w plasterki żółtego sera. Polecam wszystkim, to świetna opcja, gdy mamy mało czasu na przygotowanie kolacji. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 8 parówek * 4 duże plastry sera żółtego * 1 jajko * sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozkroić na kwadraty i takiej wielkości, by brzegi parówek wystawały poza ciasto około 1,5 cm. Na kwadrat(...)ciasta francuskiego położyć plasterek sera (każdy plaster przekroić na pół), na to parówkę i zawinąć w rulonik. Każdy hot dog posmarować rozklepanym jajkiem, posypać kilkoma ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 15-20 minut, do czasu aż się zarumienią. Można podać z ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym
Zrób to smacznieLekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym. Parówki można z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka(...)groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki 100 g wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej lub bezglutenowej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera
W Mojej Kuchni Lubię