podane parówki w cieście francuskim są przepyszną przekąską, którą można przygotować bardzo szybko. Sprawdzą się również na drugie śniadanie, czy też kolację. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakują rewelacyjnie. Sama nazwa "francuskie hot dogi" nawiązuje raczej do wykorzystanego w przepisie ciasta francuskiego. Spotkałam się również z takimi hot dagami w zajazdach i pubach. Nie wiem jednak, czy mają one cokolwiek(...)wspólnego z Francją. Na 10 sztuk. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 80 g koncentratu pomidorowego 10 parówek 1 jajko zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa długie kawałki
Passions hobbies lifeRollsy z chleba tostowego to fajny sposób na kolację czy śniadanie. Zapiekane z serem i cienką kiełbaską lub parówką. Smaczny i prosty posiłek na ciepło. 10porcji 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego (cienko pokrojone) 10 małych cienkich kiełbasek lub 5 parówek 10 łyżeczek keczupu Kromki chleba tostowego rozwałkować za pomocą wałka do ciasta można wcześniej odciąć skórki. Każdą(...)kromkę smarujemy łyżeczką keczupu lub innego ulubionego sosu. Następnie na każdej układamy plasterek żółtego sera i mała kiełbaskę lub połowę cienkiej parówki. Zwijamy w rulon. Układamy na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut. Smacznego
Andzia Pichcisztuk: – 150g mąki pszennej – 2 jajka – 45ml mleka – 30g masła, miękkiego – 10g cukru – 8g świeżych drożdży – ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: 8 parówek/kiełbasek z dobrym składem, sezam/mak do posypania Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z cukrem i 15g masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy(...)rozgrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta, a następnie kroimy ostrym nożem na 8 pasków o szerokości 2cm. Każdą z parówek/kiełbasek owijamy spiralnie paskiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy
Be Fit Be StrongParówki zapiekane w cieście francuskim to pomysł na szybką przekąskę na duży głód. Można najeść się do syta i to z prawdziwym smakiem. To jest mój pierwszy wpis w kategorii „kuchnia studencka”. Pomysł na taki dział podsunęła mi moja córka, która jest już w takim właśnie wieku. Sama też zaczęła podsuwać mi pomysły i zamierzam … Czytaj dalej(...)Parówki zapiekane w cieście francuskim Artykuł Parówki zapiekane w cieście francuskim pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjako ryby :) No i w końcu to co Tygrysy (nie czołgi) lubią najbardziej. Jedzenie. Znalazłem bardzo ciekawe belgijskie danie, które spełnia kryteria, jakimi się posługuję na tej stronie :) Składniki: - parówki - ziemniaki - cebula - marchewka Wykonanie: Parówki gotujemy. Ziemniaki, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę i gotujemy. Tłuczemy razem i podajemy z parówkami
Kryzysowa Książka KucharskaCzasem brak pomysłu na kolację lub śniadanie,ale czasem można pozwolić sobie na parówki u mnie akurat berlinki z papryką, które zrobiłam tak jak schabowy, czyli namoczyłam w jajku , obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.Prosto, szybko i smacznie. parówki jajka sól, pieprz bułka tarta Z parówek zdjąć osłonkę, przekroić na połowę.Obtoczyć w jajku [roztrzepanym razem z przyprawami
Moje domowe kucharzenieprzygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układać(...)dużym ogniu, a następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć
Gotujemy i jemyZapraszam na środową kuchnię wytrawną 😊 Dziś Mariola zamiast słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka ( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa. Takie pikantne bułeczki można dowolnie doprawić- jednak uważam, że czarnuszka ,robi tutaj niesamowitą robotę 😊 No i miałam kolejną okazję na testy(...)minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Do środka: parówki 6-8 sztuk ( jeśli duże – można dać połówki) lub salami ( kilka plastrów zwiniętych w rulonik) Dodatkowo: sól, pieprz do smaku 2 roztrzepane żółtka jaj czarnuszka WYKONANIE
Domowe ciastamnie.Zapraszam do wypróbowania :). SKŁADNIKI 1,25 kg ziemniaków 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii olej do głębokiego smażenia 4 parówki 8 plastrów sera topionego Sos pomidorowy WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie(...)przyprawy i dokładnie mieszamy. .Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami sera topionego tostowego i kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Nabieramy po łyżce masy ziemniaczanej i formujemy w rękach niewielkie placuszki. Na środku układmy kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki. Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru
Mała w garnku mieszakapitałem czy drugie śniadanie w firmach polskich :) Historia tej przekąski sięga początków XX wieku i uważa się że powstała na terenach USA. Co miałoby sens, bo jedzono tam zarówno parówki, jak i kraj ten jest obfity w kukurydzę. Pierwszy raz zobaczyłem to na ekranie 21-calowego telewizora, połączonego z odtwarzaczem kaset video. Był to film znanego reżysera kina akcji(...)kierunku. Nie mam pojęcia jak te ciasto wychodzi tak idealnie, bo mi jak widzicie wyszło średnio, ale polecam wam rozrobić je w szklance, żeby łatwiej było moczyć. Składniki: - jakieś parówki - mąka kukurydziana - woda Wykonanie: Z mąki i wody robimy gęste, lejące się ciasto, w którym moczymy nadziane na patyczki parówki, a następnie smażymy to na głębokim oleju. Z tego
Kryzysowa Książka KucharskaDziś prezentuję Wam nieco inną wersję sałatki ziemniaczanej. Dodatek kalafiora oraz podsmażonych parówek nadaje jej troszkę nowego oblicza – przynajmniej wg mnie. Sałatka jest smaczna i sycąca. Sprawdzi się na imprezowym stole oraz jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego(...)kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę
Smaki Na Talerzusię na talerzu zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty. Rzadziej z mizerią. Szwedzi też mają typowe dla siebie obiady. Po tej stronie Bałtyku, nie wyobrażamy sobie jeść parówki jako pełnoprawny główny składnik w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po tamtej jak najbardziej. Jadają je z tłuczonymi ziemniakami i czymś co nazywa się Bostongurka. To taki dodatek, używany jak musztarda(...)Natomiast, oczywiście z musztardą nie ma nic wspólnego. Ja miałem gotowy, ale bardzo łatwo wykonać to samemu. Składniki: - jakieś parówki - ziemniaki - Bostongurka lub - ogórki gruntowe - cebula - sól - ocet - cukier - musztarda Wykonanie: Ogórki i cebulę bardzo drobno kroimy. Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i sól. Proporcje, 1,5 szklanki octu, szklanka cukru, łyżka soli. Zalewamy tym ogórki. Wszystko
Kryzysowa Książka Kucharskaprzygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki układać(...)dużym ogniu, a następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć
Korniszonkigłębokim tłuszczu, prawda? Dlatego ich świetną i równie pyszną alternatywą są Corn Dog Muffins. (Przepis z niewielkimi modyfikacjami stąd - klik ) To malutkie (możecie robić większe) kukurydziane muffinki z parówką, które nie wymagają wielkich umiejętności, ani zbyt wiele czasu do ich przygotowania. Doskonałe sprawdzą się na śniadanie, kolację - czy też jako zwykła przekąska, na ciepło, zimno i po odgrzaniu(...)oryginale sporo więcej) 1 jajko 1/2 szklanki maślanki (u mnie mleko) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 2-3 parówki (w zależności od ich wielkości) W pierwszej misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone, masło, cukier, jajko oraz mleko, w drugiej obie mąki, sodę i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi
Di gotujesobą, co było widoczne np. podczas kryzysem Francja - NATO, a ostatnia awantura na Bliskim Wschodzie wcale tego nie poprawiła. Tym bardziej danie zasługujące na uwagę. Składniki: - bułka - ziemniaki - jakaś parówka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i smażymy na oleju. Parówkę kładziemy na frytki, żeby się podgrzała. Dzięki temu nie musimy uruchamiać dodatkowego garnka. Bułkę przekrajamy, kładziemy do środka frytki(...)parówkę. Podobno frytki najlepiej smakują w komplecie tzw. świętej trójcy. Z belgijskim piwem i majonezem. Piwo sobie przywiozłem, a majonezu nie dałem do przepisu, bo drogi :) Wiem, że ładnie, ale woda potrafi tam się podnieść od stanu najniższego nawet o 15 m. Także radzę szybko się zmywać, tym bardziej, że licznik na parkingu tyka
Kryzysowa Książka Kucharska