Przepis na parówkę w bardzo smacznym wydaniu Świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok 3/4 szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki bułki tartej jajko do obtaczania 4-5 cienkich parówek sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki przeciskamy przez(...)praskę, dodajemy mąki (ilość zależy od ziemniaków, jeśli są bardziej wodniste trzeba dodać więcej), przyprawy, jajko i zagniatamy ciasto. Parówki obieramy z folii i przekrawamy na połowę. Każdy kawałek parówki owijamy masą ziemniaczaną. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju
e-PrzepisyKulinarneśniadanie w stylu Mageli, bohaterki książki Katrin Lankers "Spojrzenie elfa". "(...) Miała jasno wytyczony cel i dlatego skierowała kroki prosto do kuchni. Na lodówce naklejona była karteczka: Ręce precz od parówek! Parówki, super - pomyślała Mageli. Wyjęła z lodówki talerz z dziesięcioma kiełbaskami - dla każdego po dwie - i tubkę majonezu. Z chlebaka wzięła stos kromek chleba tostowego i postawiła wszystko na blacie(...)kuchennym. Ułożyła trzy parówki na jednej kromce chleba, wycisnęła grubą warstwę majonezu i przykryła drugą kromką tosta. W ten sam sposób przygotowała sobie kolejne dwie kanapki, jedną z nich wzięła w obie ręce i odgryzła wielki kęs. Miękki chleb, chrupiące kiełbaski i majonez, pycha!" Katrin Lankers "Spojrzenie elfa", str. 26 Osobiście nie pochłonęłam tak dużej porcji jak Mageli
Passions hobbies lifemój blog został wyróżniony przez firmę PEKPOL i dostałam klasyczne Paryżanki do testowania, trzeba było coś z nich smacznego zrobić. Staram się unikać parówek, jakichkolwiek i nie jem ich często, dlatego byłam zaskoczona zawartością mojej paczki, tak naprawdę miałam ochotę na spróbowanie czegoś innego :) to czasem można sobie na nie pozwolić, ważne żeby wybierać(...)dobrej jakości. By nie było nudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz! Składniki: 5 cienkich parówek dobrej jakości Paryżanki Nadzienie: 3 łyżki startego drobno sera żółtego 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 łyżka łagodnej musztardy 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta pieprzu Panierka: 2 białka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki
Wanilia i KardamonMasz ochotę na pożywny obiadek ? Lubisz makaron ? Jesteś fanem cukinii i chrupiących parówek ? Jeśli tak - to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki ( 4 porcje ) : makaron rurki pełnoziarniste - 30dkg parówki - 30dkg czerwona cebula - 1szt cukinia - 1szt masło - 3 czubate łyżki keczup - 1szklanka suszone zioła prowansalskie sól , pieprz Sposób przygotowania : W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj(...)poczekaj aż woda ponownie zawrze , po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Z parówek zdejmij osłonki i pokrój na duże kawałki. Końce każdego kawałka ponacinaj na krzyż. Cebulę obierz , potnij na spore kawałki. Cukinię oczyść , odetnij końcówki , a resztę pokrój w kosteczkę. Żaroodporne naczynie posmaruj łyżką masła. Pozostałe masło rozgrzej , zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię
Bazylia kontra RozmarynPomysł na śniadanie w angielskim stylu! Składniki: wg uznania, proporcja 1:1 parówki jajka sól olej Parówki nacinamy (ale nie do końca!), następnie przecięte kawałki wywijamy i za pomocą wykałaczki łączymy końcówki (dzięki temu zewnętrzna strona parówek będzie wewnątrz "serca"). Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Następnie dodać parówki i delikatnie wbić jajka. Przyprawić solą i smażyć
Ugotowaćstudenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy(...)stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy
Tanie przepisy studenckiebyłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu. Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół(...)CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak świeży – 150 g * parówki cielęce – 200 g * boczek – 50 g * cebula – 2 szt * oliwa – 2 łyżki * sól * pieprz * gałka muszkatałowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę
Ostra na Słodkogłowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera. Tak było właśnie tym razem! Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina! Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki(...)łyżeczka * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli i smażymy kilka minut. Parówki lekko podgotowujemy , kroimy na grubsze plasterki. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Wrzucamy
Ostra na SłodkoTytułowe zawijaski, to oczywiście parówki owinięte boczkiem. Jeśli chodzi o ten produkt mięsny, ludzie dzielą się pomiędzy tych, którzy je lubią i tych, którzy nimi gardzą. Ja zaliczam się do tych pierwszych. Jako, że pracuję w różnych godzinach, zawsze muszę mieć gotowy pomysł na coś szybkiego na ciepło. Przepis ten znalazłam dobrych kilka lat temu w jednej z wielu gazet(...)pań i muszę przyznać, że trafił w mój gust. Danie jest smaczne, pachnie apetycznie, no i jest gotowe w kilka chwil. Potrzebne nam (dla 2 osób): - 6 długich parówek - 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam Złotego Mazura) - 12 plastrów wędzonego boczku - łyżka oleju - pieprz, tymianek, czosnek i chilli Przygotowanie: Każdą parówkę rozcinamy głęboko wzdłuż, tak by powstała kieszonka
W poszukiwaniu inspiracjiwykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe(...)przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego (na słodko oraz na słono). Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 10 parówek): 10 chudych parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 5 plasterków sera 1 łyżka sezamu CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy 10 prostokątów o takim samym rozmiarze, plasterki sera kroimy na pół i układamy po jednym
My Culinary Arttrudno niekiedy nakłonić je do zjedzenia... czegokolwiek. Czasami rozwiązaniem tego problemu jest atrakcyjna forma dania, która zainteresuja naszą pociechę. Dzisiaj chciałybyśmy zaprezentować Wam bardzo nietypową formę podania parówek. Na pewno spodoba się nie jednemu maluchowi, a bardzo często nawet dorosłym. Czas przygotowania: 10 minut Składniki 2 parówki (choć może być dowolna ilość, w zależności od ilości chętnych :) Najpierw(...)naszej parówce wycinamy dwa malutkie kółka, które będą imitować oczy. Następnie nieco poniżej nacinamy łuk (to będzie buzia) Dalszą część parowki rozcinamy. Następnie wstawaimy parówki do wody i czekamy aż zacznie się gotować, wowczas ramiona ośmiornicy samoistnie zaczną nam się zwijać. Efekt jest naprawdę zaskakujący
Kolizje SmakówPóki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę(...)Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na blat i wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy
Kolizje SmakówSzybki i smaczny obiad za 10 złotych? To możliwe. Co więcej, taki obiad wcale nie musi być nudny! Zapraszam do zapoznania się z przepisem na makaron z parówkami w sosie pomidorowym i serem. Prosty i szybki pomysł na sycące danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W czasie, gdy produkty w sklepach drożeją z miesiąca na miesiąc, przygotowaliśmy dla was szybki przepis(...)Danie jest tanie, łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące! OBIAD ZA 10 ZŁ PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 3 Składniki 200 g makaronu rurki 250 g parówek 150 g żółtego sera 1 papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz suszone oregano papryka słodka pęczek szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plCzosndogi, czyli bułki czosnkowe zapiekane z parówkami to nowa wersja znanych i lubianych hot dogów. Tradycyjna podłużna bułka została zastąpiona czosnkową bagietką, co dodaje całemu daniu dodatkowego aromatu. Przepis na czosndogi jest bardzo łatwy i szybki. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Jest to więc świetna opcja na szybki i pożywny posiłek. CZOSNDOGI PRZEPIS Składniki 2 bułki czosnkowe 4 parówki(...)czerwonej 2 ogórki konserwowe 2 garści kukurydzy pęczek szczypiorku ketchup Przygotowanie 1. Bułki czosnkowe przekroić wzdłuż na pół. Spód posypać startym na tarce serem żółtym, a na nim ułożyć parówki – dwie do jednej bułki. 2. Wierzch ponownie posypać serem. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 10 minut aż ser się rozpuści
Alle Dobre!