parówki - 1569 przepisów (strona:19/105)

Pieczone parówki z serem 72

jadam parówek zbyt często, ale jeśli już to robię, staram się coś wykombinować, co nie będzie ich standardowym ugotowaniem. Zapraszam na parówki pieczone z serem. Składniki: 2 parówki plaster sera żółtego ketchup ulubione pieczywo Przygotowanie: parówki nacinasz na końcach na cztery, na środku wycinasz rynienkę na ułożenie w niej sera żółtego tak przygotowane parówki układasz w naczyniu żaroodpornym i pieczesz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
KROKIETY Z SEREM I PARÓWKAMI 54

Fajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :) SKŁADNIKI  NA OK. 12-15 KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru  ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko  olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą(...)sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu. Smażymy, ale nie za mocno inaczej naleśniki podczas zwijania nam się połamią. Parówki obieramy i jeśli są z tych cienkich trzeba je lekko podgotować. Na środek każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki

Pani na deser
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 89

być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady EKO. Kolacja Kolacja na ciepło czy zimno? Dzieci lubią pierogi, kluski, naleśniki. Chętnie zjedzą też parówki. Wybierajmy produkty mączne przygotowane z mąki pełnoziarnistej, a parówki z jak największą ilością mięsa, np. cielęcego czy indyczego, a jak najmniejszą ilością chemicznych dodatków. Kupując parówki, zwracajmy uwagę na skład(...)Bacówka Towary Tradycyjne oferuje doskonałe parówki z prawdziwej cielęciny, z dodatkiem mięsa wieprzowego, zawierające białko, żelazo, witaminę B12. Dzięki temu bez obaw można je podawać dzieciom czy osobom na diecie, również bezglutenowej. Jakość Bacówkowych parówek cielęcych docenili eksperci z branży, nagradzając je wyróżnieniem Euro Quality w 2016 roku. Dbajmy o to, aby wędliny były bez konserwantów i dobrej jakości. Dobry

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 103

Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha! 6 parówek dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru(...)mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Szefowa kuchni
Potrawka z soczewicy z parówkami i warzywami 41

jakiegoś czasu dość regularnie przeglądam Kulinarne Inspiracje Tesco i muszę przyznać, że mają naprawdę ciekawe propozycje. W któryś weekend skusiłam się na tę potrawkę. I... dziś robię powtórkę bez parówek i w mniejszej ilości wody, jako sytą przekąskę. Składniki -150 g soczewicy -2 parówki -2 łodygi selera naciowego -2 małe marchewki -1/2 pora -1/2 cebuli -1/4 pęczka(...)następnie gotować przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę selera i pora pokroić w plastry. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Z parówek zdjąć folię, pokroić je w plastry i podsmażać na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron. Do wody z soczewicą dodać pokrojone warzywa

Zielona Kuchnia
Parówki z serem w cieście drożdżowym 181

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.  6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki(...)Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.  3. Pieczemy

Szefowa kuchni
Parówka w omlecie 68

Mając wolny weekend lubię zjeść leniwe śniadanie, które da mi kopa na cały dzień. Taki właśnie jest ten nietypowy hot dog, a w zasadzie omlet z dodatkiem parówki. Pyszny i zdrowy, pod warunkiem użycia parówek dobrej jakości, które wbrew pozorom da się znaleźć na rynku. Jednocześnie nie wymaga od nas zbyt długiego wysiłku w kuchni. Spokojnie może stanowić także naszą(...)kolację. Inspiracja: Feel eat. Składniki na 1 sztukę: 1 duże jajko 2 łyżki mleka 1 dobrej jakości parówka plaster żółtego sera przecier pomidorowy (opcjonalnie ketchup) garść sałaty (u mnie roszponka, może być także mix) szczypta bazylii, oregano, słodkiej papryki, sól, pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wbić jajko, dodać mleko, bazylię, oregano, słodką paprykę w proszku, sól

Fabryka pomysłów
Hot dogi 52

różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona(...)Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się podgrzała. Parówkę podgrzać w wodzie. Bułkę wyjąć z piekarnika, rozłożyć (nie rozrywając jej), ułożyć trochę sałatki, położyć parówkę, polać majonezem, keczupem i musztardą, posypać prażoną cebulką.  W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi

królestwo garów
Krokiety z chleba tostowego 360

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek. Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki(...)kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta. Parówki przekroić na pół. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Na każdą kromkę chleba ułożyć

O kuchni z uczuciem
Co zrobić, aby parówki, kiełbasa nie popękała nam podczas gotowania. 82

arówki czy kiełbasa przygotowywana na gorąco nie popęka nam, jeżeli nalejemy zimnej wody do rondelka, włożymy do niej parówki lub kiełbasę i postawimy na ogień. Gdy woda prawie już zaczyna wrzeć, należy przykręcić płomień na mniejszy tak, aby parówki się nam podgrzewały stopniowo, a nie gotowały. Parówki lub kiełbasa podgrzewana na dużym ogniu zawsze nam popęka ! Cała tajemnica tkwi(...)parówki podgrzewać stopniowo ( wtedy zagrzeją się nam dobrze w środku ), a nie gotować. Tak przygotowane parówki zawsze będą ciepłe w środku i smaczniejsze !                             Pozdrawiam serdecznie

Przepisy i porady kulinarne
Parówki faszerowane cukinią i pomidorami 37

zmieniony ponieważ w oryginale była ostra papryczka, a ja mimo wielkiej chęci musiałam pominąć, bo jadły potrawę również nasze dzieci zresztą z wielkim smakiem :) Poniższy przepis jest na 8 parówek, ja natomiast z racji potrzeby zrobiłam 12 więc i ilość składników trochę przeskalowałam. Składniki: 8 parówek, mała cukinia, 2-3 pomidory, cebula, 10 dag żółtego startego sera, 1-2 ząbki(...)skórki, miąższ posiekać, odrzucając pestki. Obraną cebulę, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać razem z keczupem, ziołami oraz żółtym serem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół nie przecinając ich do końca. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie do pieczenia. Parówki rozchylić i do środka włożyć farsz. Wierzch obłożyć wiórkami

Państwo Wojtczuk gotują
Hot dogi francuskie 58

dogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych encyklopediach i nie tylko, były to bułki z parówkami, tak zwane francuskie hot dogi . Bułka, a w środku parówka. No i keczup do tego. Nie były sprzedawane w budkach fast foodowych, lecz w barach, kawiarenkach. W tamtych czasach, w Polsce nie było food(...)traków, ani nic podobnego. Były natomiast okienka ze sprzedażą na wynos, w różnego rodzaju barach.... . Hot dogi przyrządzano na specjalnych urządzeniach, składających się z pojemnika do podgrzewania parówek, oraz kilku grzejących prętów. Bułki, wówczas były to paluszki, nadziewano na pręt nagrzewający. Bułka się nagrzała, chociaż czasem, gdy była kolejka... bułka była zimna (nie było czasu, aby nagrzać bułkę :( )W bułce

królestwo garów
Parówki w cieście francuskim 358

Karnawał trwa,więc trwa czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na takich imprezach czy domówkach podajemy lekkie przekąski. Najlepsze są takie,które robi się błyskawicznie. Parówki w cieście francuskim to moja propozycja na taką szybką i smaczną przekąskę. Czasami takie proste,może dla niektórych banalne rzeczy też mogą smakować.  Zróbcie konieczne, a ja gwarantuję Wam,że znikną błyskawicznie(...)gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek np. berlinek 1 jajko Ciasto rozwinąć i pociąć na cienkie paseczki. Każdą parówkę przekroić na pół,z obu stron naciąć końcówki na krzyż na głębokość 1 cm. Paski ciasta nawijać kolejno na każdą parówkę tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć owinięte ciastem parówki. Każdą posmarować

Kolorowa kuchnia Elki
Parówki zapiekane z serem i boczkiem 125

Mało zdrowe śniadanie miałam, ale takie parówki chodziły za mną już od dawna. Żeby się trochę oszukać :) zrobiłam do tego dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego(...)zrobiłam Piecyk nagrzać do 200 stopni C Parówki przekroić w środku zostawiając krawędzie po bokach nieprzekrojone Plasterki żółtego sera kroimy na pół i wkładamy do środka Do naczynia żaroodpornego wkładamy papier do pieczenia - jeśli ser żółty trochę wypłynie, to z papieru jest go łatwiej zdjąć Następnie boczkiem owijamy parówki... ...przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... i wkładamy do piekarnika na 15 minut

Szczęśliwa kuchnia
Corn dogi 75

Zbliżają się Andrzejki tak więc postanowiłam przygotować jakąś przekąskę. Akurat w lodówce zalegały parówki. Takie parówki to świetna przekąska na domową imprezę. Corn dogi podałam z sosem czosnkowym  Folwark . Ten i inne sosy dostępne są na  Frisco.pl . Zachęcam do zakupów.  Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki miodu 1 1/4 szklanki mleka(...)jajko 4 łyżeczki proszku do pieczenia parówki długie wykałaczki W misce połącz ze sobą obie mąki,proszek do pieczenia. Następnie dodaj miód,mleko i jajko. Wymieszaj. Parówki powbijaj na wykałaczki. Każdą parówkę zanurz w cieście i smaż w oleju z obu stron na złoty kolor

Around the flavors