parówki - 1727 przepisów (strona:19/116)

Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 74

Czas pomyśleć o przystawkach na Sylwestra. Przy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz(...)Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut

Niezły Młynek
Parówki w cieście francuskim. 72

Dziś coś szybkiego i smacznego. Wystarczy ciasto francuskie, parówki i ser,  żeby wyczarować pyszną kolację. Nie trzeba tu szczególnych umiejętności, to danie  przygotują nawet dzieci. Powiem Wam , że ciasto francuskie, to bardzo fajny wynalazek.  Bardzo szybko można z niego wyczarować pyszny deser, jak i danie obiadowe.  Świetnie smakuje na słodko i w wersji wytrawnej. Warto mieć(...)swojej lodówce :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5 parówek 5 plastrów sera żółtego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na płasko na stolnicy.  Przekroić nożem na 5 równych części. Parówki obrać z folii.  Każdą parówkę owinąć plastrem sera, a następnie zawinąć w ciasto.   Tak przygotowane parówki, ułożyć na blaszce

Agusiowe smakołyki
Na śniadanie: parówki pieczone i domowy chleb. Kolorowo na talerzu 65

bułce przepis na pyszne, szybkie proste śniadanie , które powinno ucieszyć wszystkich domowników. U mnie tak było. Nawet nasz wybredny Maks się zajadał, o co wcale Go nie podejrzewaliśmy. Parówki zdrowe nie są, ale w takiej formie są bardzo smaczne 😆i co poradzisz? Nie zawsze musi być zdrowo. Grunt, żeby było pysznie i kolorowo. Oto przepis na parówki zapiekane z żółtym(...)serem (dla Maksa) i z serem pleśniowym typu Gold  (dla nas): Składniki (dla rodziny 2 + 1): 5 - 6 parówek "dobrej" klasy ser żółty - kilka plastrów zubelek sera pleśniowego zioła lub przyprawy (u nas mieszanka pomidor suszony, czosnek, bazylia) Przygotowanie: Parówki nacinamy wzdłuż. W nacięcie upychamy wybrany ser. Posypujemy ulubionymi przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez

Kuchnia po mojemu
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 79

Domowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję Sebastianowi(...)całość jeszcze krótko zblendowałam ręcznym blenderem. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Okręcić parówki i rozwiesić na chwilkę do osadzenia i wstępnego osuszenia (ok 10 min). Osuszanie: w wygrzanej wędzarni bez dymu, w temperaturze 45 0 C aż powierzchnia jelita będzie sucha. Wędzenie

Kocham..lubię..gotuję..
PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM 65

Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom.  Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎 Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 20 g drożdży 100 g roztopionego masła 90 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka(...)prażonej cebulki (u mnie Prymat) lub cebuli przesmażonej na maśle 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół) Dodatkowo: 10 szt parówek kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella) 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek Wykonanie: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
Krokiety z parówką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem 55

Miałam ochotę na ciepłą kolację, a w głowie tylko jedno-ma być żółty ser . Pomysł podsunął mi mąż-zrób krokiety z parówką! Z parówką? No tak kupowałem takie w budce w Jeleniej Górze, pyszne były. Muszę przyznać, że nie byłam przekonana do tego pomysłu. Ale niepotrzebnie się obawiałam, wyszło naprawdę smacznie.  Podsuwam wam zatem pomysł na ciepłą i tanią(...)kolację dla dzieci i dorosłych. Zwykłe parówki zyskują dzięki delikatnym domowym naleśnikom w chrupiącej panierce, do tego domowy kiszony i żółty ser. Nie jest to może najzdrowsza kolacja, ale czasami można, poza tym jeśli dodamy do tego porcję warzyw, to nie będzie tak strasznie:) Na 8 sztuk naleśników: 2 jaja L 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 szklana gorącej

Krylowa Kuchnia
Domowe hotdogi z warzywami 120

smaczne i piękne, ale chyba trochę zdrowsze. Ja dziś zrobiłam domowe hotdogi z warzywami. Wyszły naprawdę smaczne, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bułki sznytki 2 parówki 2 plasterki sera żółtego 1 duży liść kapusty pekińskiej 1 ogórek konserwowy 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ok. 2 łyżki ketchupu pikantnego ok. 2 łyżki prażonej cebulki(...)wycięłam z każdej strony po ok. 0,5cm skórki oraz trochę miękkiego środka. Ogórki pokroiłam w półplasterki. Z kapusty pekińskiej wykroiłam białą część, a resztę liścia drobno poszatkowałam. Parówki wrzuciłam do wody i podgrzałam. W tym czasie bułki w środku posmarowałam musztardą. Nałożyłam do środka po połowie kapusty pekińskiej. Na niej ułożyłam po plasterku sera żółtego, a na nim gorące

Waniliowe Improwizacje
Parówki w cieście francuskim 80

Wczoraj miałam strasznie zaganiany dzień, a niestety coś trzeba jeść ;) Na przygotowanie pracochłonnego obiadu nie miałam ochoty, na szczęście w lodówce znalazłam ciasto francuskie i parówki. I ciepły posiłek, może niezbyt obiadowy, ale za to szybki był gotowy. Składniki: 4 mini parówki lub 2 duże przekrojone na pół, 4 prostokąty z ciasta francuskiego, 4 plasterki sera żółtego, 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki ketchupu, ostra papryka w proszku, bazylia, kminek, 1 jajko. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty trochę węższe niż parówki, (żeby końce parówek zawiniętych w ciasto wystawały). Z musztardy i ketchupu przygotować sos, posmarować nim prostokąty z ciasta francuskiego. Posypać przyprawami - papryką i bazylią,  na każdy prostokąt położyć plaster żółtego sera i parówkę. Następnie zrolować, posmarować rozmieszanym jajkiem

Moja kraina smaków
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 116

bezglutenowym, że on z dnia na dzień staje się gęściejszy, tak więc, ciągle go przybywa, bo muszę go rozcieńczać... ;-) U nas dodatkiem koniecznym są pokrojone na plastry, obsmażone dobre parówki, choć część rodzinki uważa iż to profanacja żurku, to gdy ostatnio przygotowałam zupę bez parówek, większa część rodzinki się zbuntowała, jak to, a parówki, gdzie...? Wszak to one nadają smak(...)więc dodatek parówek jest dowolny (choć u nas konieczny), nie podaję ich w składnikach. Składniki na ok. 3l zupy: - ok.220g zakwasu bezglutenowego - 125g kwaśnej śmietany - 200g wody od parzenia szynki (lub bulionu, rosołu, itp.) - 200g bulionu wege (od warzyw na sałatkę) - 1 cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych

Smaczne Zdrowe
Wytrawne muffiny 127

Muffiny w wersji wytrawnej. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Z dodatkiem czarnych oliwek, cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 2 jajka szklanka mleka większa szczypta soli łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 parówki dobrej jakości spora garść czarnych oliwek PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroję drobno, podsmażam na łyżce oliwy. Dodaję masło, roztapiam, odstawiam na bok. W międzyczasie siekam drobno parówki i oliwki. W misce łączę jajka, musztardę

Zasmakuj Kuchni
Corn dogi piwne z dipem 278

Propozycja na przekąskę, do pracy, szkoły. Parówka w innym wydaniu bo smażona w cieście naleśnikowym. Szybkie, proste a jakie dobre. składniki ciasto: 60 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 jajko 140 mililitrów piwa 2 łyżki parmezanu startego 4 parówki  dip: 1 łyżka śmietany gęstej(...)suszony, natka pietruszki. Ciasto: Do miski wsypuję mąki, dodaję proszek do pieczenia, jajko,paprykę wędzoną, piwo, sól, pieprz, parmezan i miksuje ciasto mikserem. Ma być gęste, ale lejące delikatnie. Parówki kroję na pół, chyba że macie krótsze. Obtaczam je w mące, lepiej będą trzymać ciasto naleśnikowe. Następnie obtaczam w cieście, nadmiar spłynie. Nabijam na patyczki do szaszłyków. w małym wysokim

wesoła kuchnia
Francuskie roladki z parówką i serem 118

Szybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy   zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać,   na ciepło lub zimno zjadać.   Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści(...)Ciasto rozwijamy, posypujemy po całości pieprzem i startym serem. Ciasto za pomocą nożyka do pizzy   przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości.  Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków   które przekładamy na przygotowaną

Moniki Smakołyki
Domowe hot dogi. 106

Parówki zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone w piekarniku. Dawno ich nie robiłam. Ostatnio synowi się przypomniało i były na kolację. Kiedyś robiłam dość często, a później jakoś o nich zapomniałam. Mięciutkie i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na drugi dzień odgrzewane też są bardzo smaczne. Przepis jest prosty więc z łatwością je przygotujecie. Myślę, że przypadną do gustu(...)sztuki. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki ciepłej wody z mlekiem ( pół na pół) 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Dodatkowo: 4 parówki 4 plastry sera żółtego keczup olej do posmarowania hot dogów Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól

Agusiowe smakołyki
Domowe hot dogi 113

Domowe hot dogi czyli parówki w cieście drożdżowym Składniki : 6 parówek (dobrej jakości np z szynki) Ser żółty 2,5 - 3 szkl mąki 3/4 szkl ciepłej wody Sól Łyżeczka cukru Łyżka ziarenek czarnuszki Łyżka oregano 2 łyżki oleju 7g suchych drożdży (zwykle 1 opakowanie) Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą wodę Dodajemy cukier i drożdże instant Zasypujemy mąką, dodajemy sól, oregano(...)czarnuszkę dokładnie wyrabiamy na koniec dodając olej Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia Po tym czasie wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostakąt (Dalej postępujemy jak w przepisie Parówki w cieście francuskim ) Przy brzegu układamy ser żółty na to parówki i zawijamy, odcinamy i kroimy na  kawałki (wielkości ok pół parówki na porcje) Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 631

łyżeczki tymianku 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry najlepiej na szatkownicy od malaksera. Użyj ziemniaków o niskiej zawartości skrobi sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu drobiowego parówki drobiowe u mnie  Hańderek dodatkowo 30 g masła  opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu, pyszny i chrupiący dodatek! Poszatkuj cebulę na plasterki(...)jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym. Rozpuść masło i olej , dodaj cukier,tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor. Przełóż do miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu

Z Kuchni Do Kuchni