parówki - 1569 przepisów (strona:17/105)

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) 135

pyszne, a ciasto troszkę pracochłonne. Pomyślałam sobie, ze przy okazji można zrobić go więcej, bo idealnie przechowuje się w lodówce i nadaje się do różnych pysznych rzeczy. Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz mnie ktoś zapyta: parówki? A dlaczego nie - skoro mają(...)Polecam! Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać

Di gotuje
Parówki w tostowo-serowych szlafroczkach 80

robiłam te parówki nawet nie przypuszczałam, jak mało czasu zajmie mi przygotowanie i jakie będą smaczne. Zamiast parówek możecie użyć cienkich kiełbasek. Idealnie komponują się z ketchupem :-) 4 krótkie parówki 4 kromki włoskiego chleba tostowego ze sklepu Smaki Południa 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki startego parmezanu olej do smażenia Jajka roztrzepujemy z parmezanem. Z chleba tostowego odcinamy(...)skórki i ugniatamy go nieco palcami. Następnie zawijamy parówkę w chleb, maczamy w jajku z parmezanem i smażymy na średnim ogniu z każdej strony. Podajemy na ciepło

Śniadanie u Basi
Bułki Tarantule 85

mąki pszennej 750 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 8 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 opakowanie cienkich parówek trochę utartego sera do posypania Wszystkie składniki z listy ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy(...)rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut .Parówki obieramy z celofanowej osłonki , każdą kroimy na trzy części , następnie nacinamy od góry prawie do końca , tak żeby po upieczeniu utworzyły nogi pająka . W bułkach robimy palcem dziurki , wsypujemy

Ogrodnik w podróży
Parówki-Diabełki 61

dużej mierze dzieciakom, ale dorośli także za pewne nie odmówią sobie takiej przekąski. Przy niewielkim nakładzie pracy danie mamy w kilka minut.  Fakt, że osobiście nie przepadam za parówkami, ale moje dzieciaki mogły by je jeść praktycznie co dziennie, więc od czasu do czasu serwuję im taki frykas. Składniki: parówki ( po dwie sztuki na osobę) 10 dag żółtego sera(...)tłuszcz do smażenia ketchup do polania Wykonanie: Parówki obieram ze skórki. Najpierw kroję  wzdłuż na na pół, każdą połówkę kroję na połowy i każdy koniec nacinam do 1/4 długości   Tłuszcz rozgrzewam, wrzucam pokrojone parówki i smażę kilka minut, aż końce się odwiną na boki.  Ser ścieram na tarce. Na talerz nakładam porcję parówek, gorące posypuję tartym żółtym

Bea(u)ty kitchen
Parówki w cieście francuskim 74

Lubicie zjeść coś ciepłego na śniadanie bądź kolację? Dzisiaj polecam Wam przepis na parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki(...)Ciasto podzielić na 5 kawałków. Każdy z nich posmarować sosem (wymieszanym ketchupem i sosem chili), następnie ułożyć parówki i żółty ser - przygotowane kawałki zrolować. Za pomocą noża zrobić na samej górze nacięcia. Przygotowane parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem i piec najpierw 20 minut w 165°C, a później 10 minut w 195°C. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują

Ugotować
Parówki z mikrofali 83

składniki dla 2 osób * 6 parówek * 1 nieduża papryka * 2 małe ogórki konserwowe * 1 cebulka * 15 dag żółtego sera Sposób wykonania Parówki obrać z osłonek, przekroić wzdłuż i na pół. Ułożyć na talerzach. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na parówkach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, a cebulkę w półplasterki i również ułożyć na parówkach.Ser zetrzeć(...)tarce na parówki i tak przygotowane talerze wstawiać do mikrofalówki na 2-3 min. do rozpuszczenia się sera. Następnie polać ketchupem

Mix smaku
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 89

jajka – 3 szt – cukier – 100 g – masło – 50 g – olej – 30 ml – sól – 1 łyżeczka DODATKOWO : – parówka – 6 szt – chili – szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Roztapiamy masło. ZACZYN DROŻDŻOWY: Rozcieramy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajemy ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym(...)drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie. PLECIONKA: Parówkę podgotowujemy w wodzie z dodatkiem chili. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy na środku parówkę. Zamykamy ( na bok ). Rozcinamy ( tak by przeciąc parówkę ) w odstępach ok. 1,5 cm. Skręcamy

Ostra na Słodko
Ekspresowe hot dogi 154

córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia(...)mąki  1 łyżka cukru  2 żółtka  1/2 szkl. mleka  3 łyżki kwaśnej śmietany  1 1/2 łyżki oleju   1 łyżeczka soli  parówki  białko po posmarowania bułeczek  Do miski miksera  włożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto.N astępnie rozwałkować  dość cienko i pokroić w paseczki . Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę

Moje domowe kucharzenie
Czosndog czyli hot dog po polsku 13

doga? Czosndogi wyróżnia przede wszystkim pieczywo. Klasyczną podłużną bułkę z powodzeniem zastąpiła bagietka czosnkowa. Dzięki temu „hot dog” jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Poza tym bułkę wraz z parówką lub parówkami oraz sporą ilością sera zapieka się w piekarniku. Z racji tego bagietka jest przypieczona i chrupiąca, a ser idealnie roztopiony. Czosndoga po upieczeniu możesz uzupełnić ulubionymi dodatkami takimi(...)sklepowego. Wybór należy do Ciebie Przepis na czosndog to propozycja na proste danie z piekarnika. Jeśli mamy do czynienia z dużą bagietką, w którą zmieszczą się co najmniej 2 parówki, radzimy ją po upieczeniu i nałożeniu dodatków pokroić. Najlepiej zrobić to po skośnych nacięciach, jakie są w gotowej bułce. Dzięki temu łatwiej będzie nad całym czosndogiem zapanować Przepis na czosndogi

Kuchnia Na Wypasie
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 7

Czas pomyśleć o przystawkach na Sylwestra. Przy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz(...)Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut

Niezły Młynek
Deska przekąsek, parówki z cieście francuskim 10

Czas pomyśleć o przystawkach na Sylwestra. Przy ostatniej imprezie w domu przypomniałam sobie o super szybkiej desce przekąsek. Taka błahostka, a zrobiła robotę.  ok 15 parówek  Składniki: 15 mini parówek  porcja ciasta francuskiego jajko 3 łyżki maku  sos 5 łyżek musztardy łyżka oliwy łyżka syropu z agawy łyżeczka soku z limonki  Wszystkie składniki połącz(...)Przygotowanie: Porcje ciasta francuskiego rozkręć i potnij w długie paski - tnij w poprzek na grubość ok 0,5 cm (powinno wyjść ok 15 pasków). Paskiem ciasta zawijaj mini paróweczki. Parówki ułóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Parówki w cieście posmaruj za pomocą pędzla kuchennego zbełtanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 200C przez 20-30 minut

Niezły Młynek
Parówki w cieście francuskim. 33

Dziś coś szybkiego i smacznego. Wystarczy ciasto francuskie, parówki i ser,  żeby wyczarować pyszną kolację. Nie trzeba tu szczególnych umiejętności, to danie  przygotują nawet dzieci. Powiem Wam , że ciasto francuskie, to bardzo fajny wynalazek.  Bardzo szybko można z niego wyczarować pyszny deser, jak i danie obiadowe.  Świetnie smakuje na słodko i w wersji wytrawnej. Warto mieć(...)swojej lodówce :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5 parówek 5 plastrów sera żółtego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na płasko na stolnicy.  Przekroić nożem na 5 równych części. Parówki obrać z folii.  Każdą parówkę owinąć plastrem sera, a następnie zawinąć w ciasto.   Tak przygotowane parówki, ułożyć na blaszce

Agusiowe smakołyki
Na śniadanie: parówki pieczone i domowy chleb. Kolorowo na talerzu 17

bułce przepis na pyszne, szybkie proste śniadanie , które powinno ucieszyć wszystkich domowników. U mnie tak było. Nawet nasz wybredny Maks się zajadał, o co wcale Go nie podejrzewaliśmy. Parówki zdrowe nie są, ale w takiej formie są bardzo smaczne 😆i co poradzisz? Nie zawsze musi być zdrowo. Grunt, żeby było pysznie i kolorowo. Oto przepis na parówki zapiekane z żółtym(...)serem (dla Maksa) i z serem pleśniowym typu Gold  (dla nas): Składniki (dla rodziny 2 + 1): 5 - 6 parówek "dobrej" klasy ser żółty - kilka plastrów zubelek sera pleśniowego zioła lub przyprawy (u nas mieszanka pomidor suszony, czosnek, bazylia) Przygotowanie: Parówki nacinamy wzdłuż. W nacięcie upychamy wybrany ser. Posypujemy ulubionymi przyprawami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez

Kuchnia po mojemu
Parówki wieprzowe wg Sivon'a 37

Domowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję Sebastianowi(...)całość jeszcze krótko zblendowałam ręcznym blenderem. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Okręcić parówki i rozwiesić na chwilkę do osadzenia i wstępnego osuszenia (ok 10 min). Osuszanie: w wygrzanej wędzarni bez dymu, w temperaturze 45 0 C aż powierzchnia jelita będzie sucha. Wędzenie

Kocham..lubię..gotuję..