parówki - 1569 przepisów (strona:22/105)

Gulasz z kiełbasą i pieczarkami 30

Gulasz z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z parówkami i warzywami wpadł mi do głowy rano, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Zapomniałam wyjąć z zamrażarki mięso, a w lodówce niby wszystko było, ale pomysłu jakoś brakowało. W lodówce miałam cienkie paróweczki, pomidory siekane w puszce i pieczarki w plastrach również w puszce. Danie wyszło(...)same i do tego Gulasz z kiełbasą i pieczarkami smakował. Mimo to dla większości będzie to proste, skromne danie, no i do tego z puszek i na dodatek z parówkami! Polecam też: – gulasz z kiełbasą i warzywami – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i pieczarkami 5 cienkich cielęcych parówek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Corn dogi 81

Corn dogi to nic innego jak parówki zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym przygotowanym na bazie mąki kukurydzianej i pszennej smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne i pożywne na śniadanie lub kolację 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko 2- 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju sól papryka słodka zioła prowansalskie Cienkie parówki Tłuszcz(...)gładkie ciasto naleśnikowe.Ciasto powinno być gładkie i gęste o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub jeżeli zbyt rzadkie to więcej mąki Parówki kroimy na połowę, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków. W dużej patelni rozgrzać olej do smażenia. Smażymy na głębokim tłuszczu. Parówki zanurzamy w cieście naleśnikowym i szybkim ruchem wkładamy na rozgrzany tłuszcz

Andzia Pichci
Domowy hot dog 27

najmłodszych smakoszy, można smacznie i zdrowo przyrządzić samodzielnie. Jest to dużo zdrowsza i lepsza opcja na chwilę zapomnienia z niezbyt zdrowym jedzeniem. Hot dog to połączenie bułki i gorącej parówki. Jest to jedno z najsłynniejszych ulicznych dań kuchni amerykańskiej. Możemy spotkać bardzo dużo różnych wariacji i przepisów. Ja jednak zapraszam na klasyczną wersję hot dogów, ale z dodatkiem prażonej cebulki(...)Taka klasyczna wersja zrobi z pewnością furorę w naszych domach. Pokochają go zarówno dorośli jak i dzieci. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 4 parówki z szynki 2 ogórki konserwowe 4 bułki do hot dogów 2 łyżki prażonej cebulki 3 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu Opis przygotowania: Na początku gotujemy parówki w wodzie. Następnie ogórki kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Hot dogi 52

dogi, parówki w cieście drożdżowym a do tego sosik czosnkowy. 350 g mąki  80 g mleka 1 jajko 100 g margaryny 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli przyprawa do pizzy i zapiekanek Farsz parówki  Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę(...)C/obr. 2 .Dodać pozostałe składniki na ciasto, wyrobić ciasto 3 min/interwał] .Odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce.Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 C. Piec około 15-20 minut, aż się zrumienią

Moje domowe kucharzenie
Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem 17

Składniki Parówki Boczek parzony w plastrach Ser żółty w kawałku Papryka czerwona ostra mielona Wykonanie: Parówki pozbawić folii, naciąć je wzdłuż ich długości. Ser pokroić w słupki. Wcisnąć go w nacięcia w parówkach, posypać ostrą papryką. The post Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gwiazda z parówek i ziemniaków 59

Gwiazda z parówek i ziemniaków 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 parówki pieprz szczypiorek 20 dag sera żółtego Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej. Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia). Nacięte końcówki przebić wykałaczką(...)Rozłożyć końce od siebie. Z parówek uformować gwiazdę (jak na zdjęciach), dodać do gwiazdy masę jajeczną. Posypać serem żółtym. Piec w piekarniku w 180 st. ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać szczypiorkiem. Podawać ciepłe. *przygotowany danie można także przygotować w innym kształcie, który widać na ostatnich zdjęciach

Gotuję Testuję
Hot dogi z kremowym serkiem, chrupiącym boczkiem i jalapeno 87

Składniki: 8 bułek do hot dogów (sklepowych lub domowych); 8 dobrej jakości parówek; 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy); 4 plastry wędzonego boczku; 1 świeża papryczka jalapeno lub 1 łyżka drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 1 szklanka startego, łatwotopliwego, żółtego sera (najlepiej cheddara); Pół pęczka kolendry - opcjonalnie. 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml. Sposób przygotowania: Parówki włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować, na średnim ogniu, aż woda się zagotuje i zacznie bulgotać. Garnek zestawić z ognia, wyjąć parówki i obrać z folii. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry wędzonego boczku i podsmażyć, z obu stron, na brązowo. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowych ręcznikach

Gospodyni Miejska
Parówki w cieście twarogowym 53

sprawimy, że zyskają oryginalny smak. Spróbujcie przygotować takie serce dla drugiej połówki w święto zakochanych. Potrzebujemy: 250 g masła 250 g twarogu półtłustego 250 g mąki pszennej 2 opakowania parówek classic Henryk Kania Ser rozkruszamy w dłoniach, masło kroimy na mniejsze kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy(...)paski o szerokości 1/3 parówki. Wspomniane parówki dzielimy na 3 równe części (każdą z parówek), owijamy w 1 warstwie ciasta i układamy pionowo w foremce. Na środku ustawiłam foremkę do wycinania ciastek - również w kształcie serca, która stworzyła miejsce na sos, w romantycznym stylu. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu na środek wlewamy

MamaOskarka
Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami (bezglutenowa) 51

Zapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie dość, że ładna, to bardzo smaczna i "wydajna". Dla 3-osobowej rodziny z dzieckiem wystarczy na dwa dni. Polecam. Składniki: 5 parówek bezglutenowych 1 cebula 2 papryki 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki mrożonego(...)żółtego do starcia na wierzch sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, tymianek, oregano oliwa Wykonanie: 1. Gotujemy ryż na sypko. W międzyczasie smażymy na oliwie pokrojone w "pół-księżyce" parówki, do zezłocenia. Gdy się podsmażą, dorzucamy do nich pokrojoną w pół-talarki cebulę. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, na dno którego wcześniej wlewamy trochę oliwy. Następnie dorzucamy usmażone parówki

Kawa z mlekiem
Mumie 64

będą mile zaskoczone! :) Potrzebujemy: 90 g letniej wody 10 g świeżych drożdży 175 g mąki pszennej 10 g oliwy z oliwek  szczypta cukru 1/4 łyżeczki soli 1 opakowanie parówek z szynki Henryk Kania kilka ziarenek czarnej gorczycy/czarnuszki/czarnego sezamu W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże wraz z odrobiną cukru. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę(...)dzielimy na 5 części. Zostawmy sobie małą kuleczkę ciasta, aby móc zrobić mumiom oczy. Każdą z 5 części rolujemy na cienki wałeczek, który na koniec lekko spłaszczamy dłonią. Bierzemy parówkę i najpierw nawijamy turban, zostawiamy małą przestrzeń bez ciasta na "twarz "mumii i okręcamy nasz "bandaż" z drożdżowego ciasta oplatając całą parówkę. Tak postępujemy z każdą następną parówką. W miejsce

MamaOskarka
Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) 169

Corn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także. Idealnie nadają się na przekąskę czy szybki obiad. Możecie je podać z zestawem surówek lub ulubionym sosem. Taki fast food nie jest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną(...)kiełbaskę. Polecam! 7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto:  mąka pszenna do obtoczenia parówek olej do głębokiego smażenia Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć

Di gotuje
Hasło tygodnia - parówki. 78

Parówki. Proste, tanie jedzenie. Kojarzą się z szybkim śniadaniem albo hot dogiem. Te kiełbaski wyrabiane są z bardzo drobno mielonego mięsa (albo i nie mięsa - oczywiście mam na myśli parówki wegetariańskie ;)), a ich skład może się znacznie różnić w zależności od regionu, czy kraju pochodzenia. W Polsce mówimy: parówka , w Czechach: parek , ale niemal na całym świecie jest to kiełbaska(...)wiedeńska. Oprócz Wiednia, bo tam nazywają ją frankfurcką - ot, ciekawostka! Co można począć z takimi parówkami oprócz ugotowania i podania z musztardą (lub keczupem), na talerzu (lub w bułce)? Na pewno coś można. Im dłużej nad tym myślę, tym bardziej jestem przekonany, że można z nimi zrobić niemal wszystko. ;) Spróbujmy

zadanie-gotowanie
Parówki w szlafroczkach 88

Kolejnej plamy na nowym dywanie i królika, przez którego regularnie dostaje się szału.  Każdy ma swoją definicję szczęścia. Bardzo szybka przekąska dla niespodziewanych gości. Wprawdzie nie przepadam za parówkami ze względu na ich zawartość ale raz na jakiś czas jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Przy tym takie paszteciki ładnie się prezentują. Można je podać na ciepło i na zimno, choć(...)wolę je zdecydowanie na ciepło :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie parówek (4 sztuki) kilka plasterków żółtego sera 1 jajko 2 łyżki sezamu Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy poziomo na dwie części. Na każdą z nich na całej długości kładziemy plastry żółtego sera a na ser układamy parówki. Końce ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie każdą część zwijamy w rulon

My simple kitchen