parówki - 1692 przepisów (strona:29/113)

Takie coś, z takim czymś (parówki w cieście francuskim) 92

naszych kolegów, a sami mieliśmy czas na chwilę wytchnienia dzięki prostocie tego dania. Krzysiek i Bogusław spisali się na medal, ale to za chwile ocenicie i zobaczycie sami. ZAPRASZAMY! Parówki w cieście francuskim  Składniki: Ciasto francuskie  Parówki Żółty ser Jajko Wykonanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów, w które następnie zawijamy parówki. Zawijątka Krzysiek delikatnie ponacinał, uważając(...)przeciąć parówki do końca. Odstające końce skleił ze sobą, jednocześnie formując piękne gniazdo. Bogusław przed włożeniem do piekarnika posmarował wszystkie gniazda jajkiem by nabrały pięknego, złotego koloru. Piekliśmy w temperaturze 180°C przez 25minut, a 5 minut przed końcem wszystkie ciastka posypaliśmy żółtym serem. Ciastka świetnie smakują z ketchupem! SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Krzyś, Bogusław, Paula

Sprawni w smaku
Domowe hot dogi 115

stacji benzynowych i tego typu innych miejsc). Moja wersja będzie prawie tradycyjna, jednak opierać się będzie na zdrowszych zamiennikach. I nie martwcie się, nie będę Wam kazała jeść sojowych parówek, czy innych takich wynalazków Podstawą hot dogów są oczywiście bułki – tutaj polecam wypiek własny. W przepisie domowe bułki do hot dogów podałam Wam przykładowy przepis. Drugi składnik – parówka(...)tutaj pojawia się pierwszy problem – tradycyjne parówki to niestety delikatnie mówiąc średniej jakości produkt. Zdecydowanie lepiej wybrać kiełbaski, najlepiej ze sprawdzonego źródła, takie których skład jest jak najkrótszy, a ilość mięsa nie jest liczona w ułamkach procentów. Trzeci składnik – dodatki, czyli sosy i warzywa. Ja stawiam na klasykę – dobra musztarda, jakaś ostra pasta, np. ajwar lub też

365 dni dookoła kuchni
Parówki w cieście drożdżowym 95

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [  1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] parówki  Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z Parówek i Frankfurterek z Dodatkiem Papryki i Pieczarek 44

SKŁADNIKI: 5 cebul szalotek 530g parówek 220g frankfurterek firmy DUDA 450g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 2-3 puszki pomidorów krojonych wedle uznania sól pieprz przyprawa do leczo 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Na maśle zeszklić szalotki pokrojone w kostkę. 2. Dodać parówki i frankfurterki pokrojone w plastry, smażyć przez chwilę. 3. Paprykę pokroić(...)kostkę dodać do parówek. 4. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do parówek. Całość smażyć aż pieczarki zmiękną. 5. Dodać pomidory w puszce. Przez chwilę gotować. Doprawić do smaku

Dziś Ja gotuje
10 pomysłów na zdrowy fast food 135

batatów Czyli wielka porcja wartości odżywczych, których niewątpliwie pod dostatkiem mają bataty.  Wartość kaloryczna jednej porcji: 210kcal Białko: 2,75g Tłuszcze: 6,85g Węglowodany: 35,2g 3. Parówki w pełnoziarnistym cieście drożdżowym Bardzo fajnie wyglądają, dobrze smakują. Można użyć parówek o obniżonej zawartości tłuszczu, chociaż ja używałam parówek wegetariańskich, ponieważ parówki sojowe mają trochę więcej białka i znacznie mniej

Feel Eat
Leczo z parówek 870

Wiem sporo osób może mnie skrytykować ze względu na parówki. Nie raz były filmiki co w nich jest ale takie filmiki można nakręcić o wszystkim a wtedy musielibyśmy nic nie jeść. Ja staram się czytać skład i jak już kupuję to w miarę te najlepsze ze sporą ilością "mięsa w mięsie." Co do dania to można je przygotować dosłownie(...)pół godziny a jest smaczne i pożywne. Porcelana Bogucice z kolekcji Martha Platin. Składniki: 500 g parówek 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 cebule sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra 1 łyżeczka suszonych pomidorów 2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Parówki pokroić w plasterki. Papryki i cebulę pokroić kostkę. Pieczarki

Ala piecze i gotuje
Parówki w cieście drożdżowym 93

Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania           Mąkę wsypać(...)naczyniu. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat lekko obsypany mąką. Krótko wyrobić, po czym rozwałkować. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Parówki owinąć ciastem, ułożyć łączeniem pod spód. Każdy rulonik naciąć dość gęsto i  dość głęboko tak, aby parówki również były nacięte. Układać na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem

Praktyczna pl
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa 57

Podstawą tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej, jest mięso wołowe. Oryginalna zupa gulaszowa przyrządzana jest w specjalnych kociołkach, i długo gotowana nad ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki(...)grube parówki 2 szt czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki 4 mięsiste pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego szczypta kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku sól, czarny pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego Warzywa obrałam i pokroiłam z kostkę

Kasia i jej kobiecy świat
Bułeczki kwiatki z nadzieniem 120

tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki(...)mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta

wesoła kuchnia
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 124

przygotować poprzedniego dnia. Ja podaję je na zimno ale spokojnie możne je podgrzać. Składniki: hot – dogi: 2 opakowania ciasta francuskiego pokrojonego paski o szerokości około 2cm, około 12 parówek pokrojonych w 3 równe części, rozbełtane jajko, czarnuszka sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, opakowanie jogurtu greckiego, łyżka majonezu, szczypta cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli sos curry: opakowanie(...)lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 30 minut by składniki się przegryzły. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Parówki kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

Życie ze smakiem
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 89

Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)soli 1,5 łyżki oleju 1 małe jajko 4 parówki  kilka plasterków żółtego sera zioła prowansalskie do posypania   Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i zalać je ciepłą wodą. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.    W dużej misce wymieszać

Simply Food
Parówki w cieście 109

Smaczne bułeczki z parówkami,które moje dzieci bardzo lubią. Składniki: 8 parówek 10 dag sera żółtego 50 dag mąki 1/2 szklanka letniego mleka 5 dag drożdży 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżeczki oleju szczypta soli żółtko do posmarowania ketchupik kielecki Drożdże połączyć z letnim mlekiem i wodą. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce(...)około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Każdą część podzielić na 8 trójkątów. Żółty ser pokroić na cienkie, wąskie plasterki i poukładać na cieście. Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół i poukładać na żółtym serze.Pozawijać parówki w ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 40 minut w temp

Kuchnia u Bietki
Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta 124

drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) 2-3 parówki w zalewie wieprzowej Duda sól i pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam. Nacinamy ciabattę, wydrążamy(...)ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można go dać więcej jeśli lubicie). Zalewamy ostrożnie parówki. Tak przygotowaną faszerowaną ciabattę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu ładnego ścięcia farszu. Podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką

Słodkie okruszki
Szybkie krokiety z chleba 81

naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków(...)sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego

Krokusowy Dom
SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PARÓWKĄ, PAPRYKĄ I ŚMIETANĄ 120

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-16 (wyszło 16 sakiewek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 parówki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść tartego sera żółtego, łyżka masła, curry, sól, bazylia, 3 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Natkę pietruszki siekam, paprykę i parówki kroję w drobną kostkę. Parówki i paprykę podsmażam(...)maśle (tak, aby parówki dosyć mocno się przyrumieniły). Dodaję śmietanę i przyprawy. Chwilę smażę na małym ogniu. Następnie dodaję ser i natkę pietruszki, nie zdejmuję z ognia do momentu rozpuszczenia się sera. Ciasto dzielę na 16 prostokątów, na każdym układam przygotowany farsz. Zwijam w sakiewki. Piekę w 200 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania