parówki - 1727 przepisów (strona:28/116)

Leczo z parówek 942

Wiem sporo osób może mnie skrytykować ze względu na parówki. Nie raz były filmiki co w nich jest ale takie filmiki można nakręcić o wszystkim a wtedy musielibyśmy nic nie jeść. Ja staram się czytać skład i jak już kupuję to w miarę te najlepsze ze sporą ilością "mięsa w mięsie." Co do dania to można je przygotować dosłownie(...)pół godziny a jest smaczne i pożywne. Porcelana Bogucice z kolekcji Martha Platin. Składniki: 500 g parówek 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 cebule sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra 1 łyżeczka suszonych pomidorów 2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Parówki pokroić w plasterki. Papryki i cebulę pokroić kostkę. Pieczarki

Ala piecze i gotuje
Parówki w cieście drożdżowym 137

Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania           Mąkę wsypać(...)naczyniu. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat lekko obsypany mąką. Krótko wyrobić, po czym rozwałkować. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Parówki owinąć ciastem, ułożyć łączeniem pod spód. Każdy rulonik naciąć dość gęsto i  dość głęboko tak, aby parówki również były nacięte. Układać na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem

Praktyczna pl
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa 91

Podstawą tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej, jest mięso wołowe. Oryginalna zupa gulaszowa przyrządzana jest w specjalnych kociołkach, i długo gotowana nad ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki(...)grube parówki 2 szt czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki 4 mięsiste pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego szczypta kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku sól, czarny pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego Warzywa obrałam i pokroiłam z kostkę

Kasia i jej kobiecy świat
Bułeczki kwiatki z nadzieniem 177

tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana. 20 dkg mąki pszennej 1 dkg drożdży sól szczypta cukru 1 jajko 1/3 szklanka mleka farsz: 6 parówek cienkich 6 plastrów sera żółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki(...)mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta

wesoła kuchnia
Mini hot-dogi z ciasta francuskiego z dwoma sosami 162

przygotować poprzedniego dnia. Ja podaję je na zimno ale spokojnie możne je podgrzać. Składniki: hot – dogi: 2 opakowania ciasta francuskiego pokrojonego paski o szerokości około 2cm, około 12 parówek pokrojonych w 3 równe części, rozbełtane jajko, czarnuszka sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, opakowanie jogurtu greckiego, łyżka majonezu, szczypta cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli sos curry: opakowanie(...)lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 30 minut by składniki się przegryzły. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Parówki kroimy na równe 3 część. Kawałek parówki układamy na pasku ciasta i dokładnie zwijamy. W ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Gotowe parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

Życie ze smakiem
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 139

Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)soli 1,5 łyżki oleju 1 małe jajko 4 parówki  kilka plasterków żółtego sera zioła prowansalskie do posypania   Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i zalać je ciepłą wodą. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.    W dużej misce wymieszać

Simply Food
Parówki w cieście 162

Smaczne bułeczki z parówkami,które moje dzieci bardzo lubią. Składniki: 8 parówek 10 dag sera żółtego 50 dag mąki 1/2 szklanka letniego mleka 5 dag drożdży 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżeczki oleju szczypta soli żółtko do posmarowania ketchupik kielecki Drożdże połączyć z letnim mlekiem i wodą. Wymieszać z mąką olejem i solą. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce(...)około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Każdą część podzielić na 8 trójkątów. Żółty ser pokroić na cienkie, wąskie plasterki i poukładać na cieście. Parówki obrać z osłonek, przeciąć na pół i poukładać na żółtym serze.Pozawijać parówki w ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbitym żółtkiem. Piec około 40 minut w temp

Kuchnia u Bietki
Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta 194

drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) 2-3 parówki w zalewie wieprzowej Duda sól i pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam. Nacinamy ciabattę, wydrążamy(...)ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można go dać więcej jeśli lubicie). Zalewamy ostrożnie parówki. Tak przygotowaną faszerowaną ciabattę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu ładnego ścięcia farszu. Podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką

Słodkie okruszki
Szybkie krokiety z chleba 116

naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków(...)sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego

Krokusowy Dom
SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PARÓWKĄ, PAPRYKĄ I ŚMIETANĄ 166

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-16 (wyszło 16 sakiewek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 parówki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść tartego sera żółtego, łyżka masła, curry, sól, bazylia, 3 łyżeczki śmietany. Przygotowanie: Natkę pietruszki siekam, paprykę i parówki kroję w drobną kostkę. Parówki i paprykę podsmażam(...)maśle (tak, aby parówki dosyć mocno się przyrumieniły). Dodaję śmietanę i przyprawy. Chwilę smażę na małym ogniu. Następnie dodaję ser i natkę pietruszki, nie zdejmuję z ognia do momentu rozpuszczenia się sera. Ciasto dzielę na 16 prostokątów, na każdym układam przygotowany farsz. Zwijam w sakiewki. Piekę w 200 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia

JejKuchnia
Parówki w cieście 134

Łatwe Tanie Przepis na parówki w chrupiącym cieście. Idealne jako przekąska lub jako składnik dania głównego. Składniki na około 10 parówek: 10 parówek 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki przyprawy do mięs („Delikat”), pieprz Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Do miski wlać […] Artykuł Parówki w cieście pochodzi

PysiaGotuje.pl
Parówki w cieście francuskim 366

Parówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.  Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło. Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko. Składniki 2 ciasta francuskie(...)cienkich parówek 1 żółtko sos 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka oleju 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. 1 płat ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować całość sosem. Drugi płat ciasta rozłożyć na płasko i wzdłuż pokroić na równe paski, ale od góry nie nacinać

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z farszem "pizzowym" 189

Ostatnio trochę w ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe(...)koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka ok. 500 g pieczarek 6 parówek przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  8 plasterków żółtego sera   Naleśniki: w dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej

Simply Food
Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa) 114

Kolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa.  1/2 kg małych parówek / serdelków 4 cebule 3 papryczki chilli 3 ząbki czosnku Zalewa: 150 ml octu 750 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 liście(...)łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.  2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.  3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia

Szefowa kuchni
Parówki po węgiersku 127

gości w Naszej kuchni. Nie pamiętam skąd mam przepis i dlaczego nazywa się po węgiersku (prawdopodobnie z Węgrami nie ma nic wspólnego). Proste, pożywne i szybkie w wykonaniu. Polecam! Parówki po węgiersku Składniki na 4 porcje: 2 cebule 300g pieczarek 5 parówek (dowolnych) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki gęstej, kwaśnej(...)śmietany przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka zielona natka pietruszki Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, parówki w talarki. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania