gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram mąki orkiszowej razowej 150 ml. letniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią(...)papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką
Bajeczna Kuchniaświeże warzywa. Sos madziarów Inspirowany kuchnią węgierską . Ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem. Doskonale komponuje się z żółtym serem, parówkami i kanapkami. Sos barbecue Najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steka. Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra(...)również tortilli i grillowanego mięsa. Poniżej przedstawiam moje przykładowe przepisy z zastosowaniem sosów firmy Folwark . Z biegiem czasu będzie ich coraz więcej i więcej... Parówki w puchatym cieście z mozzarellą Muffiny z porem i mozzarellą Serduszko z parówki i jajka
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek. W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie! 6-7 parówek Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku (około(...)miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać. (Ciasto powinno być dosyć gęste i nie powinno mocno spływać z kiełbasek.) Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) owinąć plasterkiem sera, dokładnie obtoczyć w mące i zanurzać w cieście. Smażyć w głębokim oleju (z obu stron) na złoty kolor. Osuszyć
Di gotujeZostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula(...)parówki sos cygański papryka sól, pieprz Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotowa
Moje domowe kucharzenieCałkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej wytrawne smaki, jak choćby Bułeczki z pieczeni ą mięsn ą i papryczką pepperoni . Poniżej kolejna wersja drożdżowej pyszności w wersji wytrawnej, z parówką w roli głównej. Składniki na 10-11 dość dużych bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa(...)cukru szczypta soli 1 żółtko 10-11 cienkich parówek kilka plastrów żółtego sera - wąskie, ale grubiej pokrojone prażona cebulka - zaopatruję się w nią zwykle w Biedronce :) ketchup pikantny 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej
Grunt to przepis!stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta wersja przez nas proponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo(...)mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Delikatnie połączyć wszystko razem, dekorujemy rukolą i pomidorami koktajlowymi. Smacznego
kgwjanczewosmak dzieciństwa, którym chciałabym się z Wami podzielić. Moja mama dawno temu przygotowywała tę potrawę jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka , Panna Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości(...)naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra tymianek masło Przygotowanie : Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut. Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i ziołami, na niej warstwę pokrojonych w plasterki parówek, następnie ponownie
Codzienne GotowanieJaki jest sekret aromatycznego leczo? To proste: przede wszystkim duża ilość świeżych kolorowych warzyw, starannie pokrojonych w niewielką równą kostkę z dodatkiem dobrej jakości parówek, kiełbasy oraz wędzonego boczku. Takie leczo kusi nas nie tylko swoim aromatem ale cieszy również oczy feerią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo to specjalność kuchni węgierskiej i danie które często serwowane jest(...)naszych polskich stołach. Składniki 1 średnia cukinia 1 kg parówek 30 dag boczku wędzonego 40 dag cienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy
Podróż w kulinariastopniu ale inaczej. Tak więc zapraszam na leczo po mojemu! Do zrobienia leczo potrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki(...)koniec dodajemy do niej pokrojone w kawałki parówki i wyłączamy gaz. Paprykę grillujemy w piekarniku: 150 stopni przez 40 min. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę masła, szklimy na nim posiekaną w kosteczkę cebulkę z czosnkiem. Jak już będą ładnie zeszklone a nawet lekko zarumienione dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Kabaczka i cukinie myjemy, ja kabaczka obieram całościowo a cukinie
Kuba Gotujełyżki oleju SOS: sos kubański (przepis już wkrótce na blogu!) lub inny, dowolny pomidorowy WIERZCH: 300g sera gouda Mlekoma 6 plasterków salami 4 spore pieczarki 20 czarnych oliwek 1 parówka SOS CZOSNKOWY: 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego 2 malutkie ząbki czosnku (jeśli jest polski to uwaga na ostrość) 1/3 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka majonezu (ewentualnie(...)WIERZCH: Ser podzielić na 2 części: 2/3 zetrzeć na tarce, 1/3 pokroić w słupki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, oliwki również pokroić w plasterki. Salami pokroić na ćwiartki. Parówkę pokroić w ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem
Cakes By Kejtwiększość z nas wie parówki to ulubione danie dzieci . Moje wnuczki wprost uwielbiają je . Na zimno lub na ciepło , wszystko jedno ważne aby były. Problem w tym że trudno kupić dobre parówki . Nawet jeśli na opakowaniu jest zaznaczone zawartość mięsa 70% ,to zaraz dalej są jakieś nazwy ,których nawet nie próbuje wymówić . Jak już zdecydowałam się na zakup(...)zawiązać nitką z obydwu stron . Cienką igłą przekuć miejsca gdzie zebrało się powietrze. Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę , Zmniejszyć ogień tak żeby woda nie kipiała, włożyć parówki. Gotować ok 20 minut
Eli GotowanieSkładniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki, 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 250 g bekony, pokrojonego w kostkę, 140 g startego żółtego sera, 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż(...)owinąć parówki. Ponadto: 60 g przecieru wymieszanego z łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii, 1 łyżka oleju wymieszana z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku, odrobina oleju do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Blaszkę posmarować oliwą lub olejem. Położyć wyrośnięte ciasto i dłonią rozprowadzić po blaszce. Na obrzeża ciasta położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem
W kuchni u Monikisera. A kiedy w lodówce wszystkiego po troszku, to przynajmniej mamy możliwość "zużycia". Składniki: Dla 10-12 osób: 1 mała główka sałaty lodowej 4 jajka ugotowane na twardo 6 parówek wieprzowych (cienkich) 1 puszka kukurydzy np Jamar 1 długi ogórek świeży 1 świeża czerwona papryka 2 pomidory 30 dkg sera danish white sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny(...)Palma Sposób przygotowania: 1. Z parówek ściągamy folie, kroimy na ok 0,5cm plasterki i smażymy na tłuszczu na rumiany kolor. Studzimy. 2. Resztę składników świeżych myjemy i kroimy. Sałatę siekamy. Ogórek w pół plasterki, pomidor i papryka w kostkę. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, a także ser pokrojony na kawałki i jajka w drobną kostkę
Kuchnia w czekoladziewywar warzywny 1,5 L · pomidory 70 dag · parówki cienkie 4 szt · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup i potraw w płynie Pomidory umyć, rozdrobnić, udusić na małym ogniu, często mieszając, przetrzeć, ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Parówki obrać(...)osłonek, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, przecierem pomidorowym, parówkami i śmietaną, oraz przyprawami, chwile pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · cytryna 2 szt · migdały 5 dag · parówki cienkie 4 szt · cebula 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · cukier Kapustę oczyścić opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki. Parówki(...)obrać z osłonek, pokrajać w plasterki. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, cytrynami, sparzonymi i obranymi ze skórek migdałami, parówkami, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka pietruszki
Camilla w kuchni