Wołowina lub wieprzowina w sosie z suszonych grzybów 115sosie. Ostatecznie wołowinę można zastąpić wieprzowiną. Składniki: 600-700 g wołowiny z udźca 30 g suszonych grzybów 1 nieduża cebula mąka pszenna do oprószenia mięsa sól, pieprz olej lub smalec do smażenia 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1-2 łyżki śmietany(...)Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć w wodzie. W międzyczasie mięso pokroić w plastry 1-1,5cm. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wszystko odstawić na 30 minut. Na koniec mięso lekko oprószyć mąką i strzepać jej nadmiar. 2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz, zrumienić mięso po obu stronach. Mięso przełożyć do rondla, w którym będziemy robić
Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa z klopsikami i fasolą 155klopsiki na wierzch , przykrywam pokrywką i gotuję jeszcze około 10 minut. Na końcu dodaję fasolę ugotowaną, natkę pietruszki i mieszam. Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebulę obraną i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję dwie łyżki mąki migdałowej. Pozostałą mąkę zostawiam do obtoczenia. Dodaję natkę, majeranek, przyprawę do kurczaka. Mięso dokładnie wyrabiam formuję małe kulki, które
wesoła kuchnia
Domowa mielonka prasowana z galaretką 461płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu(...)łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody i bardzo dokładnie je wyrabiamy. Szczelnie zaklejamy miskę z mięsem folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny
OstryKęs
Gulasz wołowy z Guinnessem 116się właśnie nazywa niebo w gębie. Jak wiecie nie jestem jakąś wielką entuzjastką mięsa, ten przepis jest jednak tak dobry, że nie można przejść obok niego obojętnie. Wołowina, dużo przypraw i ciemne piwo. Przepis jest dodatkowo czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się(...)bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz (przepis na 6 porcji) Mięso kroimy w sporą kostkę, solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy na patelni partiami, na tej samej patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek
Kardamonovy
Pierś kaczki z pikantnym sosem malinowym 236dodatki, którym nie umiem się oprzeć. Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe. Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka(...)miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie na zimnej, suchej patelni układamy mięso skórą do dołu. Zwiększając temperaturę delikatnie wytapiamy
Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z mięsem w sosie boczkowym 85wolę dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, nie tylko ze względu na lenia. Głównym powodem jest notoryczny brak czasu. Jednak wracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu. W tych szalonych czasach trzeba sobie jakoś radzić. Tutaj dołożyłem boczku wędzonego, żeby farsz nie wyszedł za suchy. No i w końcu(...)ugotowanego mięsa z rosołu 150 g wędzonego boczku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sos: 350 ml wytopionego tłuszczu z boczku pieczonego 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso i natkę mielimy na średnich oczkach, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
soczyste,pulchne smażone mielone kotlety z papryką... 114Składniki: bułki czerstwe 2 sztuki małe, mielona łopatka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka większa, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z łososia w sosie pomidorowym 130tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część 300 ml sosu pomidorowego tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką do mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy
wesoła kuchnia
Pasztet drobiowo-wieprzowo-wołowy 150mięsa wowołoweo na tatara) 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg boczku wędzonego 0,2 kg wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże marchewki 1 duży por 1 duża pietruszka 1/2szklanki bułki tartej 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę(...)koperek, liść laurowy, zielę, majeranek, sól i pieprz. Ciągle gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (co najmniej 1 godzinę). Pod koniec gotowania na 15 minut przed wkładamy wątróbkę. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ugotowane mięsa wraz warzywami mielimy 2-3 razy przez maszynkę. Dodajemy jajka. Doprawiamy w razie konieczności sól
Życie zaczyna się w kuchni
Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu 157szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego(...)ziela angielskiego. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udko z kurczak dodajemy nieco później. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości. Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodajemy jajka
Smaczne moje
Domowy pasztet 109patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę do garnków dokładam też kilka marchewek, selera i parę bułek. Wszystko podlewam wodą i gotuję około 1,5 godz. Gdy mięso już wystygnie, wszystko mielę. Do tego podsmażam kilka skrojonych w kostkę cebul i dodaję do mięsa, jak również kilka jajek
Wasze Przepisy
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z MAKARONEM 152makaronu kokardki ok. 50 g żółtego sera np. gouda 2 ogórki konserwowe 0,5 papryki czerwonej 1 średnia marchewka 2 średnie buraczki 1 udo z mięsa kurczaka sól mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka Sposób przygotowania: Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem
Ciastka - domowe słodkości
Krem z warzyw i gruszek z pulpetami z indyka i sera 179Składniki: Pulpety: 400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych(...)ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso oraz twaróg mielimy. Dodajemy jajko oraz przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z masy kulki o średnicy około 3-4 cm. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego poszatkowaną
Qchnia po prostu
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 259prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej) Ryby pieczonej na ryżu Cukinii faszerowanej mięsem Paprykowych krążków nadziewanych mięsem Kotletów drobiowych (mielonych
Kulinarne S.O.S.
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 259prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako dodatek do ryb i mięs z grilla. Poniżej podałam składniki na przygotowanie porcji dla 3 osób, ale możesz proporcjonalnie zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb. Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa(...)czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej) Ryby pieczonej na ryżu Cukinii faszerowanej mięsem Paprykowych krążków nadziewanych mięsem Kotletów drobiowych (mielonych
Kulinarny S.O.S.