mięso mielone - 22854 przepisów (strona:726/1524)

WĘDZONA SZYNKA 128

mięso)  sól- tyle aż wypłynie jajko 5 dag saletry 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela ang dodatkowo: majeranek, sól, pieprz mielony- do natarcia mięsa Wykonanie: *Mięso kroimy na kawałki wielkości takiej jakie chcemy uwędzić. Nacieramy majerankiem, solą, pieprzem. Odkładamy na min dwie godz do lodówki.  * Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy

Z Majeczką w kuchni
Tagine z kurczakiem i oliwkami 139

pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia  posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek   Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję

Kulinarne przygody Gatity
Udka po francusku 144

wykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty

Kuchnia domowa Ani
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 209

suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia  Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet świąteczny 127

zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet mięsny mieszany. 137

płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy do momentu aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, grzyby i cebulę i mielimy razem z odciśniętymi bułkami w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka i doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy dokładnie (najlepiej ręką). Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym

Moje-pitraszenie
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym 116

mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł,  bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam

wesoła kuchnia
Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa 110

mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki pieprzu mielonego , czarnego 1 łyżka białej , mielonej gorczycy 1 szklanka zimnej wody Mięso przełożyć do garnka , zalać wodą z solą peklową , ma być całkowicie zanurzone i nie może unosić się nad powierzchnię , najlepiej dociążyć talerzem , na którym położycie kamień(...)jeśli jest świeży i mięsny wszystko jest ok. W przypadku , zmian , mięso należy szybko odłowić , przepłukać zimną wodą i zanurzyć w nowej zalewie . Po tym czasie , mięso odławiamy , płukamy w zimnej wodzie . Golonkę mielimy bez skóry na bardzo drobnych oczkach , dwukrotnie . Boczek , również ,bez skóry mielimy na grubych oczkach ,także dwukrotnie . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę , kroimy w średniej wielkości kawałki

Ogrodnik w podróży
Tortilla z gyrosem i warzywami 143

mnie pełnoziarnista) Delikatny sos czosnkowy: 180 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i posypać przyprawą Vegeta Natur do gyrosa . Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)kilka godzin lub na całą noc. Mięso przełożyć na patelnię (w miarę możliwości porozciągać je, tak aby paski były na prosto) i usmażyć z obu stron. Do miski wlać jogurt naturalny, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, przyprawę Vegeta Natur do sałatek i dipów i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Sałatę

Passions hobbies life
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 254

papryki . Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mielone z ryzem – kotlety mielone z ryzem 116

Można je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego. Można do nich dodawać kaszę gryczaną , kaszę owsianą … oraz ryż. Proponuję kotlety mielone z ryżem, bez bułki tartej. Kotlety mielone bezglutenowe. 1 kg mięso wieprzowego (łopatka, szynka), 100 ml ryżu, 100 ml bulionu, 100 g cebuli, sól, pieprz, 2 jajka, mąka gryczana, tłuszcz do smażenia (smalec

królestwo garów
Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara 133

łyżka suszonej posiekanej pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka masła 1.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. 2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso

Marder&Marder Manufacture
Galareta wieprzowa 255

ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu w wolnoarze mięso samo odchodzi od kości. Gdy zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy(...)różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hamburgery domowe czy z knajpy? Jakie wybrać? 83

nawet jeszcze pyszniejszym hamburgerem? Wszystko zależy od tego, na czym Ci zależy. Jeżeli chcesz mieć pewność zdrowych produktów, jaką bułkę użyjesz (bez wzmacniaczy smaku i  spulchniaczy), jakie mięso dodasz (czy mielone nie wiadomo z czego czy ze sprawdzonego źródła), lepiej przyrządź pyszne hamburgery w domu. Do domowych hamburgerów nie potrzebujesz nic innego jak: - bułka pełnoziarnista lub pszenna(...)sałata - plasterek sera - mięso czysto wołowe - pomidor - cebula czerwona - sos pomidorowy - majonez lub delikatny sos jogurtowy Przygotowanie bajecznie proste: - bułkę delikatnie podgrzej w piekarniku - mięso ugrilluj na patelni - świeże warzywa dodaj do bułki i pokrop ulubionymi sosami Oczywiście, jeżeli chcemy 'nie narobić' się w domu:) chodźmy do sprawdzonych burgerowni, gdzie mamy pewność składników jakie dodają. Czasem jak idziemy ulicą, mogą

MintTaste
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 252

pokrojone w plastry podgardle, a następnie wątróbkę oraz ząbki czosnku. Odstawiamy wszystko do wystudzenia. Pozostały tłuszcz dodajemy do pasztetu. 3. Przestudzone mięso, wątróbkę oraz plastry plastry podgardla mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, resztę tłuszczu ze smażenia i sól jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy wszystkie składniki.  4. Pozostałą słoninę kroimy

Apetyczna babeczka