mięso mielone - 22854 przepisów (strona:725/1524)

Steki wołowe 270

świeże mięso, to podstawa – najlepiej wybierać rostbef, polędwicę lub antrykot. - Wołowina na steki powinna przez kilka dni poleżeć w lodówce, aby „dojrzała”. - Mięso musi być wyjęte wcześniej z lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa(...)utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa nie wolno nakłuwać. Nie używamy więc do przewracania mięsa widelca, ani innego ostrego narzędzia. Najlepiej nadają się do tego szczypce. - Po usmażeniu stek powinien „odpocząć” ok. 5 minut, aby soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie

mojewypiekiinietylko
Pasztet drobiowy z warzywami 468

Uwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :)   Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko(...)laurowe oraz kawałek pora. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie pora kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle i oleju. Wystudzone mięso obieramy - zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można

Delicious Titbits
Domowa szynka drobiowa – Przepis 100

szkodliwych substancji. Domowa szynka drobiowa Składniki: 800g fileta z kurczaka 16g peklosoli (2% wagi mięsa) 2 ząbki czosnku Płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru Szczypta gałki muszkatołowej Woda (20% wagi mięsa) Mąka ziemniaczana (10% wagi mięsa) Domowa szynka drobiowa Przygotowanie: Filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach, do zmielonego mięsa dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte

Księga-Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 103

ułożyć je w garnku. Skrzydła odkładamy na bulion lub mrozimy. Z pozostałych porcji gęsi oddzielamy skórę i tłuszcz od mięsa. Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Zmielony tłuszcz wytapiamy około godziny na mały ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy do niego kawałki gęsi, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, gałązki tymianku, sól, pieprz. Całość zalewamy

Tajemnice Smaku
Szybki obiad 127

cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso

Na moim talerzu
Pasztet z drobiu 156

jajko Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku, kaszę manną i jajko, następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania

Gotowanie jest łatwe
kartacze z mięsem (z gotowanych ziemniaków) 191

ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka

Cook&Love
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 158

jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy.  Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tatar wołowy 145

surowym jajkiem i grzanką. Pamiętajcie, że dobry tatar to przede wszystkim mięso wysokiej jakości! Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie(...)Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy na grube kromki i opiekamy do uzyskania złotego koloru. Siekane mięso wykładamy na talerz, na wierzchu układamy surowe żółtko i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok

Menmagazine
Szybki obiad 323

cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso

NA MOIM TALERZU
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 182

suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6   plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych   Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę

Mania Gotowania
szynkowar-pyszny,delikatny drobiowy John... 217

Składniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek(...)przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka

W Mojej Kuchni Lubię
Sycący kociołek z mięsem i warzywami 466

mąka pszenna typ 500 (np Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać obficie oliwą, dobrze przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką, wymieszać, po czym posypać mąką pszenną i ponownie wymieszać. Włączyć(...)palnik i mięso z cebulą smażyć, aż cebula się zeszkli, a mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Następnie wlać 2-3 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę peperoni. Nałożyć pokrywę i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk

Passions hobbies life
Pieczona pierś kurczaka z kaszą i sosem śliwkowym 100

Pieczone piersi: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka mielony imbir mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz Sos śliwkowy: 200 g suszonych śliwek 1 i 1/2 szkl. wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 szkl. kaszy jęczmiennej sól 1 łyżka oleju Oczyszczone mięso oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru(...)oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Przyprawy wcieramy w mięso (dodatkowo można skropić piersi niewielką ilością oleju). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy piersi z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Upieczone mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki

Smaki Na Talerzu
Falafel – wegetariański przysmak 162

jest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Soczewica z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Niektórzy blendują soczewicę, jednak tutaj istnieje ryzyko popsucia blendera lub zbyt dużego rozdrobnienia ciecierzycy, która(...)Ciecierzycę wsypujemy do miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy na noc. 2 Ciecierzycę odcedzamy. Następnie mielimy ją przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Przez maszynkę mielimy także cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki. Do zmielonych składników dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. 3 Formujemy z masy kulki średniej wielkości

Kuchnia Bazylii