sosem pomidorowym to farsze tej lazanii. Wyszła pyszna, polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu do lazanii 250 g startej mozzarelli Farsz: 400 g mięsa z szynki mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 pęczka natki pietruszki 500 g passaty pomidorowej sól pieprz(...)Cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię na której rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Jak się nam zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chilli, posiekany czosnek, oregano, natkę pietruszki oraz mięso. Smażymy. Jak mięso będzie już usmażone dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę. 2. Na samym końcu dodajemy passatę, chwilę jeszcze dusimy, doprawiamy. 3. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy 4 płaty
kruche babeczkispecjał z Ziemi Brzozowskiej, z Domaradza. Delikatny pasztet z królika podbity słoniną, warzywami i grzybami to pyszne śniadanie, albo kolacja. Warto przygotować taki pasztet samemu zamiast kupować mieloną tekturę w sklepie ;) Mięso królika i warzywa sprawiają, że domaradzki pasztet ma delikatny, subtelny smak. Natomiast ułożone na dnie foremki do zapiekania cienkie plasterki słoniny nadają mu nie tylko właściwą konsystencję(...)oczyszczamy z błon, kroimy i zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Bułkę zalewamy szklanką wywaru, a kiedy zmięknie, odciskamy. Mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Warto również zmielić i dodać do pasztetu warzywa (bez pora) i grzyby. Do masy dodajemy jajka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i wszystko razem ucieramy
Trzeci talerzsurowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki(...)szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych. Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem
Na moim talerzusurowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki(...)szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych. Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem
NA MOIM TALERZUwieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć(...)wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej
W Mojej Kuchni LubięPyszne, kruche mięso z karkówki z dodatkiem warzyw a to wszystko zapiekane w sosie pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Tak przygotowana karkówka to dla mnie jedna z najlepszych propozycji podania tego mięsa. Mój mąż uwielbia taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :) Składniki(...)plastrów) * 2 średnie cebule * 6 pieczarek * pół czerwonej papryki * 2 płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam Moryń ) * 3 łyżki mąki * olej do smażenia * sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa * papryka słodka do przyprawienia mięsa Na zalewę: * pół szklanki przecieru pomidorowego * 1 szklanka wody * 2 łyżki musztardy * 1 łyżeczka cukru * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Plastry karkówki rozbić tłuczkiem
Zrób to smacznieOczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byście u siebie zrobili 3 duże porcje, lub 6 mniejszych – serka powinno wystarczyć, jeśli będziecie kroić cienkie plasterki). Każdą porcję mięsa doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy posiekaną natką i układamy plasterek serka topionego. Zwijamy w roladkę. Obwiązujemy bawełnianą nicią lub spinamy wykałaczkami. Zupę cebulową przesypujemy na płaski talerz i otaczamy w niej(...)średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliły (głównie chodzi o zupę w proszku). Gdy roladki są obsmażone ze wszystkich stron, skrapiamy je niewielką ilością sosu sojowego. Następnie podlewamy mięso słodką śmietanką i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut
Smaki Na TalerzuTaki pyszny obiad przygotowałyśmy wspólnie córcią, czyli ja bułki, a ona resztę. Nawet nie wiecie jak pysznie wyszło. Takie domowe bułki wypełnione po brzegi aromatycznym sosem i mięsem to istna petarda. U nas były na obiad, ale można i na kolację, jakąś domową imprezę czy zabrać na piknik, napiszę, że gdy wystygną to też są pyszne. Wszystko zapieczone na grillu(...)smaku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego suszona bazylia według uznania suszone oregano według uznania lubczyk suszony według uznania czosnek suszony według uznania słodka papryka mielona według uznania ostra papryka mielona według uznania Na mięso: 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek suszony papryka słodka mielona oregano suszone olej Dodatkowo: 20 dag sera żółtego w plasterkach mąka pszenna
IzabelawkuchniKartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze(...)moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Na farsz 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku okrasa: cebula WYKONANIE Połowę ziemniaków obrać i ugotować
W kuchennym oknie Ewyfilmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki mielone kardamon anyż cynamon mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry(...)pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Ziemniaki kroimy w kostkę. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą paczkę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielony imbir, chwilę
Kawa z mlekiemPyszny gulasz, do tego ekspresowy w przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Składniki: 700 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 150 g pieczarek sól, pieprz słodka i ostra mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 12% lub 18% olej Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać trochę(...)rondlu rozgrzać troszkę oleju, dodać cebulę i zeszklić, po czym dać paprykę i pieczarki i całość chwilę poddusić. 3. Mięso przełożyć do podduszonych warzyw, wlać gorącą wodę (ok 3 szklanek, tyle, by woda zakryła mięso). Dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 listek laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Całość dusić
Kuchnia domowa AniKalorie 180 kcal Tradycyjne rolady śląskie z mięsa wołowego. Roladki nadziewane ogórkiem kiszonym, boczkiem i marchewką duszone w sosie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g wołowiny lub wieprzowiny 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 marchewka 40 g boczku parzonego musztarda sarepska, miodowa lub stołowa sól i mielony pieprz, ziarna czarnego pieprzu 50 ml oleju rzepakowego woda do podlewania sosu(...)łyżka mąki pszennej 100 g kwaśnej śmietany 18 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kawałek mięsa przekrój na 4 plastry, rozbij cienko tłuczkiem do kotletów. Niekiedy w sklepach można kupić już rozbite płaty mięsa na rolady, polecam skorzystać z takiej opcji. Plastry mięsa oprósz solą i mielonym pieprzem z obu stron. Następnie wewnętrzną stronę (tą na którą będziesz układać farsz
ProstePesto.plbardzo uczulona na ości (kiedyś stanęła mi w gardle) dlatego taka przemielona ryba zdecydowanie do mnie przemawia. Nie muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się(...)łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem
Pieguskowa Kuchniadałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka ostra wędzona 1 g/kg -sól wędzarnicza Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest jak mięso nie leży bezpośrednio(...)mieszanką peklo soli i soli kamiennej. Czas zasolenia mięsa 48 godz.co 12 godz mięso obracamy.Następnie mięso nie płuczemy z soli tylko tniemy na kawałki i mielimy na sitku fi 8 mm. Teraz mięso przyprawiamy pieprzem czarnym i papryką ostrą wędzona i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy z mięsa kształt wałka i obtaczamy w przyprawach i ziołach.Wkładamy w damską podkolanówkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce
kolorowotorcikowo