pietruszka, chili suszone mielone. Przygotowanie: Marchew obieramy i jeśli jest duża to przekrawamy po długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki. Filety z kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia (zawiązany jeden koniec), dodajemy marchewkę i cebulę. Mieszamy przyprawy Natur z chili, z koperkiem i z czosnkiem, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy(...)dodatkiem cukru. Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe, wystarczy ryż podać z mięsem, warzywami oprószyć mielonymi płatkami chili i dodać zielonej pietruszki
Moniki SmakołykiNajlepsze mielone robilam w czasach PRL-u,gdy mieso bylo reglamentowane na kartki.W sprzedazy byla wowczas biodrowka.Duza kosc z przepysznymi kawalkami miesa.To bylo takie dyzurne mieso,dla tych co nie mieli czasu stac w kolejce od 5 rano i czekac na otwarcie sklepu by stanac do kupna na pierwszych pozycjach.Rarytas zaden,bo kosc wazyla swoje.Ale tego smaku(...)nich kaszy manny,beda wtedy mieciutkie. Skladniki na 4 porcje(8 kotlecikow) 500 g ulubionego miesa mielonego 1 cebula 1 sucha buleczka namoczona w mleku lub 2 lyzki tartej bulki 1 jajko 125 ml wody 2 lyzeczki domowej przyprawy,sol Wykonanie: Mieso zmielic razem z odcisnieta z mleka bulka. Cebulke zezlocic na masle ghee. Do zmielonej masy dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka (bez skóry) 15 dag żółtego sera 15 dag surowego boczku wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 jajka 2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki kaszy manny bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso kurczaka oraz boczek mielimy. Ser ścieramy na dużych oczkach
Qchnia po prostuILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie(...)Składniki sosu łączę. Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki. Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień). Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam
JejKuchniaPrzepis mojej babci! Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie(...)stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami. Wykonanie uszek
Tradycyjna Kuchniaszklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Kaszę studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy drobno i minutkę podsmażamy na oleju. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim, zaparzonym
Dorota Smakujeodkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy
Apetyczna babeczkapieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około
kgwjanczewowsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą, mielimy w maszynce do mięsa. Na najdrobniejszym, pasztetowym sitku, razem z warzywami ( bez selera) i kaszą manną. Do zmielonych składników dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy
Miód i pieprzwraz z podrobami, wyłączając wątróbki) oraz cielęce wcześniej pokrojone w sporą kostkę. Mięso smażymy do dość mocnego zrumienienia. W maszynce do mielenia zakładamy sitko pasztetowe i mielimy na niej przesmażone mięso, odciśniętą z mleka bułkę oraz surowe wątróbki. W misie wyrabiamy zmielone mięso dodając do niego namoczone owoce, posiekaną natkę pietruszki, sporą szczyptę majeranku,gałkę muszkatołową oraz ewentualnie
Miód i pieprzgrubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty(...)posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte -sól, pieprz -posiekana natka pietruszki Wszystkie składniki mieszamy razem, możemy dodać, dla miłośników, łyżeczkę majonezu. Na głęboki
BaRepastartej chilli 300 ml jogurtu naturalnego 8 suszonych pomidorów garść czarnych oliwek sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskieolej2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Warzywa pokroić, zetrzeć na tarce podsmażyć chwilę na maśle. Połączyć z mięsem, dodać jajka, przyprawy. Wyrobić masę i uformować niewielkie kulki mokrą dłonią. Obtoczyć bułką tartą. Rozgrzać oliwę do głębokiego smażenia
pieprzny smaczekpróbowałam. Turecka pizza - z tradycyjnym, włoskim przysmakiem nie ma wiele wspólnego. Elti pide to cienkie drożdżowe ciasto, uformowane w kształt łódeczek, po brzegi napełnionych mielonym, dobrze doprawionym mięsem. Różne są na ten przysmak przepisy. Oryginalnie do nadzienia używa się baraniny, ja dałam wołowinę, dołożyłam pieczarki, czosnek, cebulę i mnóstwo aromatycznych przypraw. Ponieważ do tego tupu pizzy nie podaje się(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula
6nieboczosnku ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta pieprzu cayenne kminek woda olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso nacieram słodką i ostrą mieloną papryką, obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. W międzyczasie w garnku, w którym będę robić bogracz, rozgrzewam olej i chwilę duszę(...)dużych oczkach. Mięso dodaję do garnka z cebulą i marchewką, zalewam gorącą wodą w takiej ilości, by woda zakryła mięso, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dodaję też pomidory świeże bez skórki, ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby. 3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa
Kuchnia domowa Ani