mięso mielone - 22854 przepisów (strona:720/1524)

MIELONKA Z SZYNKOWARA 94

miałam tego sprzętu w swojej kuchni :) Składniki: * około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) * 2 łyżeczki  żelatyny spożywczej * 3 łyżeczki  peklosmaczku * 2 łyżeczki przyprawy  Dobry Smak Szeherezada (można tu użyć dowolnych ulubionych przypraw) * 1/2 szklanki wody Wykonanie: Mięso zmielić na mielone. Dodać do niego żelatynę, peklosmaczek, przyprawy i wlać wodę(...)Wszystko mieszać ręką około 3 minut. Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara, ciągle je dociskając, by nie pozostała żadna wolna szczelinka. Szynkowar przycisnąć praską i wstawić do lodówki na około 24 godziny.  Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa.  Mielonkę wstawić do gotowania

Zrób to smacznie
Pieczone mielone 155

pory kotlety mielone smażyłem. Tym razem zdecydowałem się je upiec. Wyszły o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów):   0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego(...)przestudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać 1/4 szklanki mielonej bułki, jajo, przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową

W SMAK
Hasło tygodnia - "mielone". 122

przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym domu maszynki do mielenia używało się niemal co drugi dzień i wpadało do niej zdecydowanie nie tylko mięso. A wychodziły z niej nawet ciasteczka :) Więc mielone nie jedno może mieć imię i wolno nam to uwzględnić. Być może ja pozostanę przy mięsie

zadanie-gotowanie
Kotlety pożarskie według starego przepisu. Niesamowicie pyszne 105

kajzerki pokrój w bardzo małą kostkę, następnie razem z okruchami zrumień na suchej patelni. Piersi z kurczaka najpierw pokrój w małą kostkę, następnie dokładnie posiekaj – mięso ma przypominać mielone. Cebulę pokrój w drobną kostkę, lekko zrumień na odrobinie oleju. Posiekane mięso i cebulę dodaj do namoczonej bułki, dopraw solą i pieprzem, wbij jajko, dokładnie wyrób. Odstaw

Kulinarna Polska
Pierogi z mięsem (z rosołu) 70

Pierogi z mięsem z rosołu. Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem, które zostaje po ugotowaniu rosołu. Jeśli nie macie ochoty zjadać go do drugiego dania, można przygotować pyszne pierogi lub pasztet. ( Przepis na pasztet jest już na blogu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam(...)mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad 164

Kotlety z ryżu i warzyw to prosty przepis na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla wegetarian, bądź osób, które szukają jakiegoś urozmaicenia od tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw, np. z kapusty pekińskiej lub z ogórkami małosolnymi. Kotleciki są bardzo tanie, gdyż zrobimy je z podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu, a wychodzą(...)kostkę, włoszczyznę również. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw cebulę, po chwili włoszczyznę, na końcu groszek. Warzywa smażymy do miękkości. Ostudzony ryż wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Jeśli natomiast nie macie ochoty mielić w maszynce i nie przeszkadzają wam większe kawałki w środku kotleta, warzywa można po prostu rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajka oraz przyprawy

e-PrzepisyKulinarne
Biała kaszanka domowa z wątróbką. 271

Mięso kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem, zielem, pieprzem. Wątrobę kroimy i dorzucamy pod koniec gotowania. W rosole po ugotowanym mięsie gotujemy  kaszę. Mięso po wystudzeniu mielimy na małych oczkach  razem z przyprawami, które się gotowały. Potem przyprawiamy mięso i dodajemy kaszę, która "wypiła" cały rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smakujemy, tu można

chleba naszego
Kotleciki z mintaja 152

odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość

Trzeci talerz
KROKIETY Z MIĘSEM 211

dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie.  Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z mięsem 134

szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, mielimy  razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz formujemy w kulki. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki

Bajeczna Kuchnia
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 171

cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny! 15 dag miękkiego  masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko(...)zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca

Wanilia i Kardamon
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 316

surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto

Kuchnia domowa Ani
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 217

stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego

Taste Of My Day
Kotleciki miniaturki 133

łyżki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy namoczoną w mleku bułkę, posiekany czosnek,  roztrzepane jajko. Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem świeżo mielonym i dokładnie wyrabiamy mięso. Olej rozgrzewamy na patelni małą łyżeczką nabieramy mięso i kulamy malutkie kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu obracając z każdej strony.Usmażone

kgwjanczewo
Mielone z kaszą i ogórkiem 169

Mielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania