się co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini
Czerwona Porzeczkaangielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżki smalcu Pozostałe składniki 1 jajko XL 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny mielony sól Instructions Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol(...)wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 80 minut. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13. Wstawiamy do piekarnika
Wędrówki po kuchnicebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec 2 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak
Kulinarne S.O.S.cebulkę, a po chwili też pokrojone pieczarki – podsmaż je dodając pod koniec 2 łyżki sosu sojowego. Pozostaw na chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak
Kulinarny S.O.S.ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy(...)namoczenie w nim bułek). Wątróbkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy i studzimy. Mięso, słoninę, wątróbkę, warzywa oraz odsączone z nadmiaru wywaru bułki mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej minimum 3-krotnie). Następnie dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka spieniamy za pomocą widelca
Słodka Stronadoskonała propozycja obiadowa. Mięso doprawiałam do smaku pieprzem ziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła(...)łyżka mąki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni przypraw RAFEX , sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiNasza mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy . Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, nasza mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki(...)lodówki. Mięso po tym czasie straci wilgotność, kroimy je w grubą kostkę i wraz z pieprzem mielimy (ja na sitku 6 mm). Wyrabiamy mięso ręcznie ok 15 minut. Z wyrobionego mięsa robimy dwa równe wałki grubości ok 5 cm. Tak przygotowane mięso obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw. Zawijamy w gazę lub w pończochę. Związujemy końce i wieszamy w przewiewnym miejscu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w cienkie pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu
Tradycyjna kuchnia Kasimięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę. Wszystko wkładamy do dużej miski, majeranek rozcieramy w dłoniach, posypujemy nim mięso. Czarny pieprz najlepiej świeżo mielony, specjalnie nie piszę ile tego pieprzu ponieważ tak jak czosnek tak i pieprz to kwestia smaku. Ja dałam całe opakowanie(...)dość mocno. Ja nazywam to mszczeniem się nad miską. Chwilę to trwa nim dobrze wyrobimy, a mięso wchłonie całą wodę i nabierze tzw kleistości. I teraz test, formujemy kotlet i smażymy na patelni. Jeśli jest zbity i zwarty, nie rozpada się tzn że mięso dobrze wyrobione, jeśli pęka trzeba się mścić dalej. Taki kotlet pozwoli nam również ocenić pod względem
Dieta moja pasjapiersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 kulki mozzarelli przyprawa w płynie Vegeta Natur świeżo mielony pieprz, sól, oregano 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i całość zmiksować(...)smażyć z obu stron. Farsz: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na patelnię, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso smażyć od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso doprawić świeżo mielonym pieprzem i przyprawą w płynie Vegeta Natur. Do mięsa dodać odmrożony szpinak i obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym nadal smażyć
Passions hobbies lifemajeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek,obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około
Przepisy i porady kulinarneTUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe 1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości(...)chrząstek i innych zanieczyszczeń, odrzuć skórę opłucz i osusz mięso pokrój je na mniejsze kawałki, po czym posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy
Szybko SzybkowarKolejny przepis na kabanosy wieprzowe, tym razem z przepisu Muskiego i jego autorskiego składu mięsa oraz przypraw. W tym przepisie jak może zauważycie inaczej następuje przygotowanie mięsa aniżeli w kiełbasach - mięsa się nie wyrabia, a miesza z przyprawami jeszcze przed zmieleniem - dzięki temu kabanosy będą kruche. Odpowiednia nadziewarka i lejek ułatwiają sprawę z kabanosami - odkąd jestem w posiadaniu lejka(...)szynki wieprzowej, klasa I 10 % podgardla wieprzowego 60 % wieprzowiny klasy II (u mnie boczek i ścinki po klasyfikacji szynki wp) 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na kg mięsa: 3,5 g pieprzu czarnego mielonego 2 g kminku (dałam mielony) 1 g gałki muszkatołowej 2 g cukru trzcinowego Dodatkowo: jelita baranie kaliber
Kocham..lubię..gotuję..pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy, mieszamy z mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G KitchenBardzo dobry i łatwy sposób przygotowania kotletów mielonych, bez smażenia i panierowania. -- Przygotowane tradycyjnie mięso na kotlety mielone, dzielimy na części i formujemy kotlety, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane pieczemy ~30 minut / 200 st.C Zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny i te duże kotlety piekłem
chleba naszego