szkodliwych substancji. Domowa szynka drobiowa Składniki: 800g fileta z kurczaka 16g peklosoli (2% wagi mięsa) 2 ząbki czosnku Płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru Szczypta gałki muszkatołowej Woda (20% wagi mięsa) Mąka ziemniaczana (10% wagi mięsa) Domowa szynka drobiowa Przygotowanie: Filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach, do zmielonego mięsa dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte
Księga-Smakuułożyć je w garnku. Skrzydła odkładamy na bulion lub mrozimy. Z pozostałych porcji gęsi oddzielamy skórę i tłuszcz od mięsa. Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Zmielony tłuszcz wytapiamy około godziny na mały ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy do niego kawałki gęsi, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, gałązki tymianku, sól, pieprz. Całość zalewamy
Tajemnice Smakucebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso
Na moim talerzujajko Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku, kaszę manną i jajko, następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania
Gotowanie jest łatweziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka
Cook&Lovejarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy. Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy
Kulinarne Fantazje Mariolisurowym jajkiem i grzanką. Pamiętajcie, że dobry tatar to przede wszystkim mięso wysokiej jakości! Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie(...)Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy na grube kromki i opiekamy do uzyskania złotego koloru. Siekane mięso wykładamy na talerz, na wierzchu układamy surowe żółtko i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok
Menmagazinecebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso
NA MOIM TALERZUsuszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę
Mania GotowaniaSkładniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek(...)przyprawę John, żelatynę, wlać wodę i ręką wyrabiać na kleistą masę do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek (można bez woreczka)i nakładać mięso ubijając je dłonią lub łyżką w trakcie wiązania woreczka usunąć nadmiar powietrza, nałożyć nakładkę i docisnąć sprężyną - odstawić do lodówki na 48 godzin ze 3 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki, do garnka
W Mojej Kuchni Lubięmąka pszenna typ 500 (np Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać obficie oliwą, dobrze przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką, wymieszać, po czym posypać mąką pszenną i ponownie wymieszać. Włączyć(...)palnik i mięso z cebulą smażyć, aż cebula się zeszkli, a mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Następnie wlać 2-3 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę peperoni. Nałożyć pokrywę i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk
Passions hobbies lifePieczone piersi: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka mielony imbir mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz Sos śliwkowy: 200 g suszonych śliwek 1 i 1/2 szkl. wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Dodatkowo: 1 szkl. kaszy jęczmiennej sól 1 łyżka oleju Oczyszczone mięso oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru(...)oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Przyprawy wcieramy w mięso (dodatkowo można skropić piersi niewielką ilością oleju). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy piersi z obu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Upieczone mięso odstawiamy na około 5-10 minut, po czym kroimy na plasterki
Smaki Na Talerzujest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Soczewica z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Niektórzy blendują soczewicę, jednak tutaj istnieje ryzyko popsucia blendera lub zbyt dużego rozdrobnienia ciecierzycy, która(...)Ciecierzycę wsypujemy do miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy na noc. 2 Ciecierzycę odcedzamy. Następnie mielimy ją przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Przez maszynkę mielimy także cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki. Do zmielonych składników dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. 3 Formujemy z masy kulki średniej wielkości
Kuchnia Bazyliimięso) sól- tyle aż wypłynie jajko 5 dag saletry 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela ang dodatkowo: majeranek, sól, pieprz mielony- do natarcia mięsa Wykonanie: *Mięso kroimy na kawałki wielkości takiej jakie chcemy uwędzić. Nacieramy majerankiem, solą, pieprzem. Odkładamy na min dwie godz do lodówki. * Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy
Z Majeczką w kuchnipestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję
Kulinarne przygody Gatitywykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty
Kuchnia domowa Anisuszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała
Kulinarne przygody Gatityzagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę
W kuchennym oknie Ewy