mięso mielone - 22854 przepisów (strona:745/1524)

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 173

mięsa z szynki wieprzowej, 1 garść suszonych grzybów, 1 kostka grzybowa, 1 sos borowikowy, pieprz, 1 cebula. Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy placki, nakładając łyżką na rozgrzany olej

Aga w kuchni
Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 123

się mięsem i grzybami.   Na dużej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i na bardzo gorący, prawie dymiący tłuszcz wrzucamy garść mięsa – szybko mieszamy żeby rozdzielić pojedyncze fragmenty i smażymy 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia. Wysmażone mięso przekładamy do rondla z sosem i smażymy kolejną porcję – za każdym razem nie dopuszczając do tego, żeby mięso(...)puściło soki. Małe ilości mięsa na patelni, szeroka i bardzo gorąca patelnia to tutaj klucz do sukcesu – ja swoje mięso smażyłam na 5-6 partii. Przesmażone mięso mieszamy z sosem i rondel z sosem przykrywamy – nie do końca szczelnie – pokrywką. Gotujemy w dalszym ciągu na malutkim ogniu. Z grzybami postępujemy dokładnie tak samo jak z mięsem – smażymy boczniaki małymi partiami

Karo in the Kitchen
Pierś drobiowa w sosie z pora i mleka kokosowego 134

zwykły), 2-3 ząbki czosnku, 2-3cm imbiru, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka masła (opcjonalnie), solidna garść natki pietruszki, świeżo mielony pieprz.   Wykonanie: Dzień lub co najmniej 2-3 godziny wcześniej kroję mięso w paski, posypuję solą i mielonym imbirem. Odstawiam do lodówki(...)upływie tego czasu rozgrzewam na patelni tłuszcz. Wrzucam pokrojony czosnek i imbir. Lekko podsmażam. Następnie posiekany por i seler. Chwilę smażę. Dodaję mięso. Mieszam, starając się, żeby z każdej strony usmażyło się lekko. Dodaję bulion, łączę z pozostałymi składnikami. Następnie mleko kokosowe. Mocno podgrzewam. Po chwili dorzucam opłukany ryż, czekam aż wszystko zagotuje się. Przykrywam i duszę

Saganek
Steki z polędwicy wołowej 121

masła       *** Polędwicę wołową wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości około 4-5 cm. Mięso pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso przyprawiamy z dwóch stron mielonym pieprzem i smarujemy (również z dwóch stron) olejem lub oliwą *** *** Patelnie (najlepiej patelnie grillową) mocno nagrzewamy. Jednocześnie nagrzewamy piekarnik(...)temperatury 180’C. Na rozgrzaną patelnie wkładamy mięso i smażymy 3 minuty *** *** Następnie delikatnie za pomocą drewnianej łopatki lub szczypiec przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ponownie 3 minuty. Mięsa podczas smażenia nie wolno niczym nakłuwać ani nacinać! *** *** Po tym czasie mięso zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć przez 1-2 minuty. Odstawienie mięsa umożliwia równomierne rozpłynięcie

Blog z Apetytem
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 105

nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego(...)wody Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Do soku z pomarańczy dodać sól i pieprz. W takiej marynacie zanurzyć mięso. Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Z papryczki usunąć nasionka, imbir oskrobać ze skórki, czosnek obrać. Wszystko drobno posiekać. Mięso wyjąć z marynaty. Osuszyć jak najdokładniej na ręczniku papierowym. Oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.  Na patelni rozgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowy pasztet drobiowy 165

trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól

Miód i pieprz
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164357

wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp do większego garnka. Dopraw

Przepisy i porady kulinarne
Kotecki mięso-warzywne z cukinią. Zdrowsza wersja mielonych. PRZEPIS 436

Latem jakoś mniej objadamy się mięsem, więc, gdy koleżanka powiedziała, że ma przepis na pyszne mielone z cukinią, od razu go sobie zanotowaliśmy. Super pomysł na bardziej zdrową wersję kotletów. Przepis na kotlety mięsno-warzywne z cukinią Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, 1 cukinia, 1 marchewka, 1 cebula, ząbek czosnku, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej plus(...)kolor. Rada: kotleciki są świetne na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno, można więc zabrać je ze sobą na piknik. Artykuł Kotecki mięso-warzywne z cukinią. Zdrowsza wersja mielonych. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Karkówka pieczona z imbirem 182

mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso(...)korzenia świeżego imbiru 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 łyżka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry świeżo mielony pieprz  Jak zrobić karkówkę pieczoną z imbirem?  Mięso pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir oskrobać ze skórki i zetrzeć na tarce lub bardzo drobno

Gotuj w domu
Pomysł na orientalną cięlęcinę 132

należy do najtańszego mięsa. Niemniej jednak warto czasem wydać więcej na to delikatne mięso. Cielęcina ma mniejszą zawartość tłuszczu, niż wołowina, jest lekkostrawna, bogata w białko oraz składniki mineralne (żelazo, potas, cynk) i witaminy z grup D i B. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu, a następnie dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą porcję przypraw: kolendry mielonej, garam masala, kuminu(...)mielonego kminku. Dodałam też ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy. Pozostałą część mięsa podałam w następny dzień z warzywami – struganą marchwią, pieczarkami i gotowanymi: kalafiorem i brokułem

Kucharzyca
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 219

Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony(...)drugim pojemniku.I tak posolone mięso dokładnie mieszamy dodajemy  wodę i pozostawiamy w lodówce na 48 godz mieszając co 12 godz. Po 48 godz mięso z łopatki pocięte w kawałki 4x4 cm mielimy na sitku fi 8 mm i dodajemy do drugiego mięsa w plastrach.Dalsza czynność to dodawanie przypraw dajemy je stopniowo i mieszamy. Mięso z przyprawami dobrze wymieszane chowamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztet z Dzika 115

smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy. Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta

Viola cooks with passion
Domowa biała kiełbasa! 110

tłustego, surowego boczku 5 ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól

Kuchnia Pani Wiosny
Delikatny gulasz z młodych ziemniaków i indyka 133

gulaszu  2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej  1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody  Przygotowanie:  Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki,przyprawę do gulaszu oraz olej.Mieszam.  Patelnię rozgrzewam ,przekładam mięso. Smażę

Gotowanie Patki
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 174

sojowy ciemny - olej na lane kluseczki: - jajko - mąka - woda Wykonanie Mięso oczyszczam, odkrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością  majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam(...)większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest już prawie miękkie, dodaję pokrojone w kosteczkę, surowe ziemniaki. Dolewam przegotowana gorącą wodę, tyle aby przykryła ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie kosztuję i ponownie doprawiam papryką ostrą i słodką, kminkiem mielonym, pieprzem, cebulką w kostce i sporą łyżką sosu sojowego. W małym

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania