prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz(...)oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych, ulubionych przypraw :) Gdy mięso będzie już gotowe
Zgrabne Gotowanietrzeba zapamiętać, tylko tę wołowinę i goździki dajesz i samo się zrobi. Ja tym razem chłonęłam ten monolog i zastanawiałam się co to za dziwne (niemieckie*!) połączenie mięsa i goździków (za którymi nie przepadałam) i zero przypraw, poza solą... No, krótko mówiąc - nie widziałam tego. Ale że przepis był dziwny i zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać(...)goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubicie, ale zapewniam, że przy 7 aromat jest i tak ledwo wyczuwalny sól, czarny pieprz (najlepiej grubo mielony) woda do podlewania mięsa, najlepiej przefitrowana 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Oczyszczamy z błon, ścięgien, kroimy w dużą kostkę (ok. 2x2 cm) lub kawałki. 2. W szerokim garnku o grubym dnie
Kuchnia PrezydentowejChoć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym #APETYTNAKOPERNIKA(...)składniki mieszamy ze sobą. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w ich najszerszej części tworząc tak zwaną kieszeń. Wypełniamy ją przygotowanym bakaliowo-pierniczkowym nadzieniem. Zewnętrzną część mięsa oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przekładamy na kratkę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe(...)Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti
My Culinary Artpodawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Jednak dzięki prowadzonym od kilku lat kampaniom kulinarnym potrawy przygotowane z gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina(...)pieczeniem. Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki
Smakowity Blog Kulinarnybardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać(...)zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5. Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość
Cztery Fajerybardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać(...)zmiksować na wirujących nożach przez 10 s, z prędkością 5. Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtej 1/2 skorzonery 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka słodka cząber Mięso myjemy i odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Posypujemy przyprawami z każdej strony i wkładamy do lodówki
Parowar Facetagałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty. Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem
Sajkofanka smakuuwagę wagę golonek z kością) 0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku do wagi mięsa z kością przed parzeniem (jeśli waga golonki z kością przed peklowaniem ważyła 1 kg, potrzebujemy 100 ml wywaru
Kocham..lubię..gotuję..Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry(...)łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz - po łyżce koncentratu i ketchupu - ok. 60 g startego żółtego sera - puszka pomidorów krojonych - olej do smażenia Przygotowanie: Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju
Kuchnia EllieJedna z tych potraw, które robi się błyskawicznie, a smakuje jakby wymagała nie wiadomo ile czasu i uwagi. Pikantny smak mięsa miesza się z lekko słodkim makaronem. Danie w 10 minut! Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Przezroczysty i łamliwy, gdy jest suchy, biały jak mleko, gumowaty i elastyczny po ugotowaniu – makaron ryżowy, fundament kuchni(...)ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj 2 starte ząbki czosnku, dużą łyżkę startego
Niedzielny kucharzzacznie brązowieć. 3 Następnie dodajemy kurki i smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, aż z grzybów odparuje woda. 4 Całość odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie mielimy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz solą. 5 Gotowy farsz mieszamy z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni. Artykuł Prosty makaron z kurkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog
Kuchnia BazyliiGdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć
Karo in the KitchenGdyby nie to, że jestem kieleckim scyzorykiem na dzikim zachodzie, na pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie(...)bardzo drobno siekamy. Boczek, kiełbasę i słoninę kroimy w drobniutką kostkę (słoninę i boczek warto wcześniej zmrozić, bardzo zimne nie będą się lepić do noża) albo mielimy w maszynce do mięsa na sitku 3mm – to dużo lepsza opcja, jeśli nie chce Wam się siekać składników. Po usmażeniu za grubo pokrojony boczek i kiełbasa zrobią się sztywne, twarde i mogą pociąć
Karo in the Kitchen