mięso mielone - 22854 przepisów (strona:742/1524)

Pasztet mięsny z żurawiną 165

zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i warzywa dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 451

Krok 4. Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Krok 5. Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach). Krok 6. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca. Krok 7. Następnie dodajemy przyprawy oraz

Moja Książka Kucharska
kiełbasa polska surowa podsuszana 170

podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru,  1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody.   Mięso kroimy w kostkę i mielimy łopatkę na grubych oczkach, boczek na małych oczkach Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę  i solidnie wyrabiamy...  żeby dobrze rozprowadzić przyprawy.  Tak przygotowane wstawiamy do lodówki

chleba naszego
No to klops 118

łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy

peggiwkuchni
Kotlety mielone z cielęciny 91

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy

R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 183

Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną(...)godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe, sos Jack Daniels oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wszystko dusimy ze sobą przez kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie i kruche.Na końcu gulasz doprawiamy solą. Smacznego

kulinarnyJa
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 133

bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut(...)każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony

Słodkości i nie tylko
Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory 86

sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus, aromat, barwnik..i wiele wiele innych.. Pytam się po co komu bambus w kotlecie mielonym..nigdy tego nie pojmę, więc mielę sama

Ogrodnik w podróży
Idealny przepis dla sportowców czyli co można zrobić z polędwiczki? 81

Jakie jest idealne mięso dla fanów sportu? Często fani sportu zwracają uwagę na to,co jedzą. Liczą kalorie, wszystko co naturalne, mało przerobione o niskiej zawartości tłuszczu. Przeważnie, gdy zjedzą za dużo cukrów, idą je spalić w najprostszy sposób: Bieganie, siłownia, boks, w zależności od zainteresowań.Jeśli chce się utrzymać prawidłową i zdrową masę ciała, tak naprawdę trzeba zrezygnować(...)pomidory, cukinię, awokado, czy też twarożki, tak samo tworzą różne rzeczy na obiady i kolacje. Co jest jednak zdrowe z mięs? Polędwiczki. Również jedną z większych zalet jest to, że nie należą do takich drogich mięs, w przeciwieństwie do mielonego, czy też schabowego. Jest właśnie idealne dla sportowców, jak i fanów pysznego jedzenia. Z racji, że zalicza się

sierotka maRysia w kuchni
Smalec z kaczki 78

które nie będą podane, zdjąć resztki mięsa. Porozrywać je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Delikatnie zeszklić ją na tłuszczu z pieczenia kaczki, dodać tymianek, mieloną sól oraz pieprz. Mięso kaczki przełożyć do słoiczka, zalać ciepłym tłuszczem i wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić do stężenia. Smalec z kaczki podawać na zimno, z dodatkiem pieczywa

niecodziennikpary
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 155

dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz(...)drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na obiad 2 182

kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie obiadu: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do każdego wkładamy po jednym plasterku sera żółtego, zwijamy. Każde udko z serem w środku obwijamy 2 plastrami boczku. Obsmażamy(...)patelni. Kapustę kiszoną siekamy drobno i podsmażamy z łyżką papryki słodkiej, mielonej – około 5 minut. Kapustę przekładamy do głębokiej patelni, lub garnka ( w którym będziemy robili całe danie ). Na kapustę wykładamy podsmażone w boczku mięsa udek, wrzucamy czosnek i zalewamy 0,5l wody. Dusimy mięso na małym ogniu przez 30 minut ( woda znacząco odparuje ). Po 30 minutach, kiedy

NiePieprz.pl
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 183

łyżeczka suszonego tymianku 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu sól ( najlepiej nieoczyszczona np. kłodawska ) pieprz czarny mielony dodatkowo 2- 3 łyżki smalcu lub dobrego masła 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu Sposób wykonania :   W ątróbkę i mięso myjemy, usuwamy grube żyłki, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jest płukać na cedzaku, przelewając bieżącą zimną wodą(...)minuty. Warzywa powinny się lekko zarumienić. Gasimy ogień pod patelnią , dodajemy tymianek i rozmaryn, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Mięso i usmażone warzywa mielimy w maszynce o małych oczkach. Dodajemy roztopiony smalec, przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, dolewamy rosołu. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Masa pasztetowa powinna być dość rzadka, powinna mieć gęstość śmietany. Gdyby masa była

Przepisy i porady kulinarne
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 162

jest mieszane np wołowe z drobiowym. Mięso oddzielamy od kości,na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam  mięso do zarumienienia by nabrało smaczku. Gdy mięso jest już chłodne mielę je w maszynce,kapustę również ( można też posiekać). Cebulę siekam w drobną kostkę,podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju. Zmielone mięso i kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną

Niespełnione zdolności kulinarne
Swojska, domowa biała kiełbasa 282

przygotowuję używając tylko mięsa z łopatki wieprzowej. Ale jeśli ktoś lubi bardziej tłustą wędlinę może dodać boczku wieprzowego surowego lub na przykład karkówki. Składniki: 1kg mięsa z łopatki wieprzowej 5g majeranku 3g świeżo mielonego pieprzu czarnego ( często dodaję pieprz kolorowy) 19g soli peklowej lub kuchennej w zależności jaka kiełbasę chcę uzyskać 1 spory ząbek czosnku 100ml bardzo zimnej wody(...)bardziej tłuste. Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy podzielić co najmniej na 3 części. Mam taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso na dużych oczkach sitka lub tak zwanym szarpaku. Wtedy w przekroju kiełbasy widoczne są większe kawałki mięska. Czosnek można zmielić razem z mięsem na najmniejszym sitku

W garach u Gosi