mięso mielone - 22854 przepisów (strona:742/1524)

Kotlety mielone i ćwikła 179

czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem i po ciężkim dniu wracałam do domu, a mama robiła mielone, dlatego też jest to jedno z moich ulubionych potraw hmm pychaaaaaa !Składniki:0, 5 kg mięsa mielonego1 czerstwa bułka1/2 szkl. mleka1 jajkoprzyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka, vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona)1 cebulaząbek czosnkubułka tartaCebulę(...)drobną kostkę, bułkę moczę w mleku. Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam, a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką). Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mięciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety i obtaczam delikatnie w bułce

NA MOIM TALERZU
Boeuf Stroganow 155

Boeuf Stroganow to na pewno danie, które wymaga dobrego mięsa i czasu, ale warto je zrobić, bo jest bardzo smaczne. Składniki ( 2 porcje): 1 cebula 400 g pieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone(...)dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso oczyść z błon, pokrój w cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Makaron z pesto z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem 182

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem, dużą ilością słodkiej i trochę mniejszą ilością ostrej papryki, a także szczyptą mielonego imbiru. Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie nacieramy mięso przyprawami i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie obsmażamy piersi na rozgrzanym oleju, aż do ładnego zezłocenia. Obsmażone mięso przekładamy na kratkę

Smaki Na Talerzu
Wieprzowina curry z kokosem 152

łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty

Pyry na Gaz
Pasztet mięsny z żurawiną 160

zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i warzywa wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i warzywa dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 443

Krok 4. Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Krok 5. Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach). Krok 6. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca. Krok 7. Następnie dodajemy przyprawy oraz

Moja Książka Kucharska
kiełbasa polska surowa podsuszana 166

podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru,  1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody.   Mięso kroimy w kostkę i mielimy łopatkę na grubych oczkach, boczek na małych oczkach Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę  i solidnie wyrabiamy...  żeby dobrze rozprowadzić przyprawy.  Tak przygotowane wstawiamy do lodówki

chleba naszego
No to klops 112

łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy

peggiwkuchni
Kotlety mielone z cielęciny 89

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy

R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 179

Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka.Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną(...)godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe, sos Jack Daniels oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wszystko dusimy ze sobą przez kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie i kruche.Na końcu gulasz doprawiamy solą. Smacznego

kulinarnyJa
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 129

bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut(...)każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony

Słodkości i nie tylko
Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory 81

sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus, aromat, barwnik..i wiele wiele innych.. Pytam się po co komu bambus w kotlecie mielonym..nigdy tego nie pojmę, więc mielę sama

Ogrodnik w podróży
Idealny przepis dla sportowców czyli co można zrobić z polędwiczki? 75

Jakie jest idealne mięso dla fanów sportu? Często fani sportu zwracają uwagę na to,co jedzą. Liczą kalorie, wszystko co naturalne, mało przerobione o niskiej zawartości tłuszczu. Przeważnie, gdy zjedzą za dużo cukrów, idą je spalić w najprostszy sposób: Bieganie, siłownia, boks, w zależności od zainteresowań.Jeśli chce się utrzymać prawidłową i zdrową masę ciała, tak naprawdę trzeba zrezygnować(...)pomidory, cukinię, awokado, czy też twarożki, tak samo tworzą różne rzeczy na obiady i kolacje. Co jest jednak zdrowe z mięs? Polędwiczki. Również jedną z większych zalet jest to, że nie należą do takich drogich mięs, w przeciwieństwie do mielonego, czy też schabowego. Jest właśnie idealne dla sportowców, jak i fanów pysznego jedzenia. Z racji, że zalicza się

sierotka maRysia w kuchni
Smalec z kaczki 74

które nie będą podane, zdjąć resztki mięsa. Porozrywać je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Delikatnie zeszklić ją na tłuszczu z pieczenia kaczki, dodać tymianek, mieloną sól oraz pieprz. Mięso kaczki przełożyć do słoiczka, zalać ciepłym tłuszczem i wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić do stężenia. Smalec z kaczki podawać na zimno, z dodatkiem pieczywa

niecodziennikpary
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz(...)drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania