maślanka z - 500 przepisów (strona:9/34)

Oponki jabłkowo-cydrowe 157

proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać(...)pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym kroku (ciągle miksując - tylko do połączenia składników) dodawać: połowę mieszanki mąki, maślankę, ekstrakt waniliowy i na koniec pozostałą ilość mąki. Uwaga: ciasto wyjdzie kleiste. 3. Ciasto przenieść z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną mąką, zagnieść podsypując mąką do uzyskania konsystencji

Domowa Cookierenka Agi
Muffiny z borówkami 208

proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1 jajko 1 duży, bardzo dojrzały banan (rozgnieciony widelcem lub zblendowany) 5 łyżek oleju 285 ml maślanki 225 g świeżych borówek amerykańskich cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. 3. W drugiej(...)misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.  4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.  5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem

Domowa Cookierenka Agi
cinnamon roll...pancakes 229

musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Nie musicie piec. Są pyszne! Spróbujcie! :) CINNAMON ROLL PANCAKES przepis autorski // jedna porcja ~70g mąki żytniej T720 (lub innej dowolnej) ~1/2 szklanki maślanki ~'chlust' mleka + 1 łyżka ~jajko ~łyżeczka proszku do pieczenia ~cukier / stevia ~łyżeczka cynamonu Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)dodać żółtko, maślankę, mleko (ten 'chlust' ;)) i cukier / stevię. Wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białka i połączyć z masą. Łyżkę ciasta odłożyć do oddzielnej miseczki, dodać mleko (tę łyżkę ;)), cynamon i wymieszać. Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje ciasta (1 czubata łyżka - 1 pancake) a następnie za pomocą łyżeczki wylewać

chili & sugar
muffinki z malinami (lubelski kociołek) 188

sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI  przepis autorski // 7-8 muffinek ~150g mąki pszennej (u mnie pół na pół z razową) ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać

chili & sugar
kakaowe ciasto z jagodami 145

lubię // tortownica 22-24cm ~250g mąki pszennej ~80g kakao ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + łyżeczka proszku do pieczenia ~200g cukru ~2 jajka (użyłam dużych wiejskich jaj) ~1/2 szklanki maślanki o naturalnym smaku ~150ml wody ~120g masła ~400-500g jagód Tortownicę o średnicy od 22 do 24cm wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, w drugiej(...)mieszamy jajka i maślankę. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą, a następnie wlewamy je do miski z suchymi składnikami cały czas mieszając. Teraz dodajemy zawartość drugiej miski i mieszamy wszystko razem, krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i posypujemy jagodami. Pieczemy 40-60 minut w 190*C, po 40 minutach najlepiej wbić patyczek w ciasto

chili & sugar
czekoladowa niedziela #11 - chocolate chip cookies 126

głos! ♥♥♥ ************************************************************** CHOCOLATE CHIP COOKIES przepis autorski // ok. 15 dużych ciastek ~260g (2 szklanki) mąki pszennej ~200g (szklanka) cukru ~125g (1/2 kostki) masła lub margaryny do pieczenia ~duże jajko ~70ml maślanki ~100g (standardowa tabliczka) gorzkiej czekolady ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko(...)ucieramy jeszcze chwilę. Następnie powoli, partiami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Po dodaniu ok. połowy suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej

chili & sugar
Koktajl zdrowia 110

również przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację.  Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także(...)śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :)) W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami. Na 2 porcje 500 ml maślanki 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko

My simple kitchen
Brzoskwiniowo-migdałowe ciasto na maślance 153

już pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 7 brzoskwiń kilka kropel olejku migdałowego Kruszonka: 1 łyżka(...)plasterki - jak kto woli. Przygotowujemy ciasto. Do jednej miski wsypujemy składniki suche, tj : mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski natomiast składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Następnie do składników suchych wlewamy te mokre i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy olejek migdałowy. Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy brzoskwinie

My simple kitchen
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 99

wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mak. W drugiej misce połączyć ze sobą(...)składniki mokre - jajko, maślankę i olej. Mokre składniki wlać do tych suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dosypać czerwone porzeczki i wymieszać. Formę na muffinki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami i za pomocą łyżki nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut aż wierzch babeczek ładnie się

My simple kitchen
Koktajl truskawkowy z sokiem malinowym z lipą 145

koktajl truskawkowy.  Prosty do wykonania ale niezwykle smaczny i pożywny. Ja swój urozmaiciłam dzisiaj  100 % sokiem malinowym z lipą, wyszedł obłędny, polecam ;) Składniki: 1 kg truskawek szklanka maślanki naturalnej  10 łyżek soku malinowego z lipą firmy Oleofarm  2 łyżeczki cukru pudru  (opcjonalnie) Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki, wymyć i przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować(...)gładkie puree. Do owoców dodać szklankę naturalnej maślanki i sok malinowy, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem (wedle upodobań). Schłodzić. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Red Velvet Cake 207

łasuchów. Dla pozostałych proponuję kroić mniejsze kawałki. :) Składniki na ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1½ szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem: 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie(...)pieczenia zaś boki wysmarować masłem.  Suche składniki, tj. mąkę, sól, cukier - przesiać do miski i wymieszać widelcem. W drugiej misce przygotować mokre składniki: jajka roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszać również widelcem.  Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem na gładką masę, najlepiej mieszając w jednym kierunku.  Rozgrzać piekarnik

Garniec Magalie
koktajl truskawkowy na maślance 143

składniki: 1000 ml maślanki wiejskiej 400 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Do naczynia miksującego wsypujemy truskawki wlewamy maślankę, dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką 1187

zapaść i utworzyć zakalec. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji. Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką Składniki: 250g mąki pszennej 250ml maślanki 100g cukru 70g (1/3 szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300g owoców(...)mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru) - do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką) - do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy - formę wyłożyć

Smakołyki Bereniki
Koktajl z bananem i melonem 187

dlatego, że najbardziej lubię te bananowe, a ile wariacji można wymyślić na temat jednego owocu? Cóż, udało mi się wymyślić kolejny… Tym razem banan w towarzystwie melona z maślanką i otrębami. Składniki (na 2 duże porcje): 300 ml maślanki (o niskiej zawartości tłuszczu) banan 2 łyżki otrębów owsianych łyżka miodu pół melona Przygotowanie Owoce obieramy i kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik truskawkowy z ciasteczkami 138

kremowym truskawkowym chłodniku rozpływa się w ustach. Do tego wygląda obłędnie, mimo, że ja do mistrzów fotografii nie należę! Polecam   Składniki na 4 porcje: - 450 g truskawek; - szklanka maślanki; - 200 ml śmietany 36%; - 100 g cukru; - 2 opakowania cukru wanilinowego; - garść płatków migdałów; - 8 ciasteczek belVita; - listki melisy do dekoracji Wykonanie: Truskawki zmiksować, dodać maślankę i zmiksować na gładką

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania