mało kto ma czas na przygotowywanie i jedzenie normalnych i zdrowych posiłków.Doskonałą alternatywą dla pączka lub równie niezdrowej,kalorycznej przekąski będzie mój ulubiony słodki koktajl. Składniki: 250 ml maślanki naturalnej 6 śliwek węgierek 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i miksujemy.Dodajemy cukier i podgotowujemy ok.5 minut. Zimną maślankę wlewamy do szklanki.Następnie dodajemy(...)łyżki śliweczek i mieszamy dosłownie 2-3 razy,żeby masy nie połączyły się zbyt dokładnie(dzięki temu po łyku wytrawnej maślanki,czujemy słodką nutkę śliwek) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsię odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe przygotowane na maślance z dodatkiem drobno pokrojonego rabarbaru, ale oczywiście możecie go zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami lub jeżynami. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc jeżeli nie macie 10 osób do wyżywienia(...)mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 700 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru szczypta soli kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła, wystudzonego Składniki na owoce do ciasta: 500 g rabarbaru (lub innych owoców) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej Składniki na kruszonkę
My Culinary Arttruskawek 250 g rabarbaru 100 g cukru kryształu + 3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g masła 400 g mąki pszennej szczypta soli 30 g świeżych drożdży 125 ml maślanki 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 30 g mąki ziemniaczanej Truskawki i rabarbar myjemy. Kroimy na kawałki i zasypujemy 40 g cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Odstawiamy na około(...)minut. Mąkę wsypujemy do misy. Robimy dołeczek, wsypujemy do niego 60 g cukru i cukier waniliowy, na cukier kruszymy drożdże. 80 g masła rozpuszczamy, mieszamy razem z maślanką i częścią zalewamy rozkruszone drożdże. Zasypujemy delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło
Made By Mom And Sonznajduje się tutaj . Na około 15 placków - ilość zależy od wielkości smażonych placów. Potrzebujemy: 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. maślanki 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: mały jogurt naturalny truskawki lub maliny banan oczywiście mogą też być inne owoce: borówka amerykańska, jagody(...)morele, brzoskwinie... miód lub golden syrop cukier puder W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce delikatnie mieszamy mokre składniki: maślankę, jajka, jogurt. Do składników suchych wlewamy pomału składniki mokre i mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy maślanki. Całość odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy placki na złoty kolor. Jogurt mieszamy z miodem
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lata temu przepis zaproponowany przez Annę Olson, kanadyjską mistrzynię cukiernictwa prowadzącą program "Na słodko". Jej wersja panna cotty jest kwaskowata w smaku i mniej energetyczna od klasycznej dzięki dodatkowi maślanki. Dla mnie to strzał w dziesiątkę! :) Od lat to mój ulubiony deser, który serwuję w okresie wiosenno-letnim. Dziś zatem podałam rodzince panna cottę ("pana kota") ze świeżutkim rabarbarem prosto(...)ogródka. Składniki : Panna cotta duży pojemnik gęstej śmietany (330 g, 18%) 300 ml maślanki naturalnej laska wanilii 200 ml cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki chłodnej wody olej Do rondelka przełożyć śmietanę, wlać maślankę. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż. Grubszą częścią ostrza noża wybrać nasiona wanilii i przełożyć je do rondla. Wrzucić też rozkrojoną laskę. Rondel ustawić na ogniu. Wszystko
Weekendy w domu i ogrodzieZasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką. Będąc w Swornegaciach odwiedziłam Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego , gdzie kupiłam książkę z kaszubskimi przepisami „Tradycyjna kuchnia kaszubska”. I tam znalazłam bardzo prosty przepis na ziemniaki, wprost idealny do „wypróbowania” na kuchni węglowej, która znajdowała się tuż obok. 1 kg ugotowanych ziemniaków, 100 g wędzonego boczku, 2 cebule, szczypiorek, sól(...)pieprz, maślanka Boczek pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę. Gdy cebula się zrumieni dodać ugotowane rozgniecione ziemniaki. Dokładnie wymieszać i smażyć aż się zrumienia. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać z maślanką. Ja podałam z mizerią z octem
królestwo garówmusem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej, gorącej kawy 230 g miękkiego masła 250 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka 75 g majonezu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki białego(...)białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty i złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Maślankę wymieszać z kawą. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 400 ml maślanki Przygotowanie: Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche(...)dodać maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce mąką. Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją na blachę posypaną mąką i naciąć na krzyż. Piec w temperaturze 200 o przez około 30 - 35 minut. Smacznego
Mama Gotujeporzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 300 g czarnej porzeczki Wykonanie: Porzeczki umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli(...)Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki. Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut
Mama Gotujesmakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 250 g jagód Wykonanie: Jagody umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto(...)jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki. Do ciasta dodać jagody, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut
Mama GotujeSkładniki - proporcje na dwie małe keksówki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 szklanka wiórków kokosowych (jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem) 4 jajka, dokładnie rozmącone 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli kilka kropli aromatu kokosowego (można zastąpić(...)większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek. Piec 50-60 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak(...)wyłóż formę papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą
Mia Cucina SofietaŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam! Składniki: (2 porcje) 500 g młodych ziemniaczków 4 jaja 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka garść kiełków brokuła sól łyżeczka oleju rzepakowego(...)byłoby jeszcze surowe). Ziemniaczki odcedzić, wyłożyć na talerze, pomiędzy włożyć cieniutkie płatki masła, pospać koperkiem. Jaja sadzone położyć obok ziemniaków, posypać umytymi kiełkami brokuła. Posolić. Podawać z zimnym kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem. The post Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjajeść cały dzień. A przynajmniej do momentu, kiedy nie znalazłam robaka. Na gorący dzień, z braku chęci ugotowania czegokolwiek, chłodziłam się koktajlem bananowo-śliwkowym, na bazie maślanki. By było również coś słodkiego, pozwoliłam sobie na posypanie góry płatkami czekoladowymi. PS. Tym razem nie znalazłam żadnych robali. Ale na wszelki wypadek wszystko mocno zmiksowałam :) Składniki 2 banany(...)szklanki maślanki 6 szt śliwek wegierek sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Banany pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki umyć i usunąć ze środka pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w blenderze, dodać maślanki, wszystko razem zmiksować. Dać kilka kostek lodu. Smacznego
pink envelopedanie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki dodać sól, pieprz, czosnek, zioła i papryki. Dodać mięso(...)mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w 180 o C ok. 40 minut
Czerwień i błękit