minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej(...)trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę mieszamy z cukrem. Następnie łączymy z żelatyną. Ubijamy kremówkę i łyżką mieszamy z naszą maślanką. Zalewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych
Słodka sielankaszybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się ciasto bez jajka, a składające się tylko i wyłącznie(...)dwóch składników – mąki pszennej typ 500 i maślanki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszając mąkę od środka, wlewamy powoli do mąki maślankę. Zaczną się formować widoczne kluchy; mieszamy tak długo, aż w misce zostanie już niewiele suchej mąki. Ciasto wyjmujemy i zagniatamy – jeśli trzeba, dodajemy więcej mąki. Finalnie ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odrobinę wilgotne
Karo in the Kitchendwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo(...)francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym
Moja smaczna kuchniaMój ostatni wypiek drożdżowy zrobiłam na maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy(...)Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki śmietany( lub ok. 5 łyżek mleka) 70 g cukru 3 łyżeczki
Mia Cucina Sofietaochotę na lżejsze deserki, które jednocześnie mogą nas ochłodzić. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję bardzo prostą ale jakże smaczną. Mrożone owoce to idealny składnik na pyszność w połączeniu z maślanką. Polecamy na deser dla całej rodziny. Mrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki(...)mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek na dno jako pierwszą warstwę. Wszystkie owoce zamrożone przekładamy do malaksera i rozdrabniamy przez kilkanaście sekund. Rozdrobnione owoce przekładamy na herbatniki jako drugą warstwę - przekładamy do wysokości około 3/4 wysokości szklaneczek. Jako
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele muffin(...)wiadomo tym słodkością trudno się oprzeć ... Truskawkowe muffiny na maślance SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 135 ml maślanki 2 małe jajka 65 ml oleju dodatkowo: około 200-250 g świeżych truskawek kruszonka: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 25 g twardego masła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitruskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Truskawkowy koktajl na maślance Składniki: 1 litr maślanki 500 g truskawek cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki(...)umieszamy w kielichu blendera, wlewamy maślankę, dodajemy cukier lub miód wedle uznania, miksujemy. Najsmaczniejszy jest schłodzony, w butelce
Moja smaczna kuchniaMaślanka jest bogatym źródłem wapnia, zawiera wiele witaminy B, wspomaga pracę jelit. Ale najważniejszym jej atutem jest niska zawartość tłuszczu. Oddziałując korzystnie na organizm ludzki, jednocześnie nie tuczy (100 g maślanki dostarcza tylko 34 kcal) Składniki: 1 kg dyni 2 szklanki maślanki 6 dag cukru 20 dag czarnych jagód Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w plastry i przetrzeć blenderem. Następnie wymieszać(...)maślanką, posłodzić i wrzucić zmiażdżone jagody, po czym mocno schłodzić
Tradycyjna Kuchnianaczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również nie było żadnych problemów. Formowały się(...)temacie dietetycznej kuchni to farsz przygotowałam również lekki- ze szpinaku i twarogu (a za "klej" posłużyło mi zdrowe siemię lniane") Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 2 szklanki maślanki Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości
Tradycyjna Kuchniajuż kolejny koktajl z jeżyn. Dzisiaj dodałam płatki owsiane, które doskonale komponują się z owocami i maślanką, zapasy jeżyn skończyły się, więc z utęsknieniem czekam na sezon. Wy możecie przygotować koktajl z ulubionych owoców, mogą być mrożone; spróbujcie połączenia z maślanką, bo smakuje wybornie! Inspiracje koktajlowe: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy(...)Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Składniki: 1 litr maślanki mrągowskiej mrożone jeżyny, ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania koktajlu Przygotowanie: Wszystkie składniki, poza płatkami owsianymi miksujemy. Koktajl posypujemy drobnymi płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaKiedy zobaczyłam tego kurczaka na Kalejdoskopie kulinarnym od razu trafił na listę - do zrobienia! Smakuje i wygląda jak smażony w głębokim tłuszczu, ale jest pieczony! Marynowany w maślance, dobrze przyprawiony. Miękki i soczysty w środku, z zewnątrz pysznie chrupiący! Robiony już wielokrotnie, marynowany w jogurcie i maślance, czasami w gęstszych wersjach jogurtu greckiego - w każdej jest pyszny(...)Przepis pochodzi z książki "Najlepsze dania Billa" Billa Grangera. Składniki: 12 podudzi kurczaka, 375 ml maślanki lub jogurtu, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą oraz połową ilości kolendry
Plate of Joyponiedziałek zapraszamy na cykl "fit", w którym witamy nowy tydzień czymś zdecydowanie lekkim. Dzisiaj zapraszamy na koktajl owocowy na bazie maślanki w połączeniu z imbirem i mielonymi migdałami. Całość idealnie się skomponowała i dała nam pożywny deser bądź drugie śniadanie. Koktajl truskawkowo - bananowy z imbirem na maślance SKŁADNIKI : (na 2 porcje) 250 g truskawek 1 banan 1 łyżeczka świeżego(...)startego imbiru 500 ml schłodzonej maślanki 4 łyżeczki mielonych migdałów PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, następnie je szypułkujemy, banana obieramy, świeży imbir ścieramy na tareczce. Do malaksera przekładamy truskawki oaz pokrojonego banana, dodajemy imbir i blndujemy. Następnie dodajemy maślankę - całość mieszamy. Rozlewamy koktajl do szklaneczek, posypujemy mielonymi migdałami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKoktajle owocowe robię najczęściej na maślance, są przepyszne i mają intensywne barwy. Latem zbieram jeżyny, aby móc cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Gdym miała wybrać pomiędzy truskawkowym, a jeżynowym bez wahania ten drugi jest moim faworytem. A Wy jakie kotajle z owoców lubicie najbardziej? Koktajl jeżynowy na maślance Składniki: 400 g mrożonych jeżyn 1 litr maślanki mrągowskiej(...)lodówki cukier do smaku Przygotowanie: W blenderze miksujemy jeżyny z cukrem i maślanką. Podajemy w szklaneczkach zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaprzepysznych, delikatnych bułek, z miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę(...)możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem
Grahamka, weka i kajzerkaWielkiego postu czy też w piątki jakie danie postne. Nie każdy przepada za tą zupą, nie każdy potrafi ją zrobić. Polewkę bardzo łatwo idzie popsuć- przypalając ją. Jeśli lubicie maślankę, kremowy smak to zupa warta spróbowania ! Polewka to i musza być ziemniaki. Ziemniaki duszone ze smażonym jajem. Składniki : 1l wody 1l maślanki 250ml śmietanki 30% 3 łyżki mąki sól(...)cukier, 0,5kg ziemniaków 1 cebula pół szklanki mleka. olej jaja Przygotowanie : Połowę maślankę rozmieszać z mąką, wlać do wrzącej osolonej wody, ciągle mieszając, zagotować. Dodać resztę maślanki i śmietanki, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem
Garnkowe fanaberie