MUSZĘ mieć coś słodkiego pod ręką. Tak już mam i czasem nad tym ubolewam ;) ale tylko czasem ;)))Aby połączyć chęć na słodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier(...)formie wstawić do lodówki, żeby galaretka zastygła.Drugą niebieską galaretkę przygotować w połowie wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować. Można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna. Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo dawno temu, bo jeszcze w październiku, kupiłam maślankę do babeczek. Oczywiście kartonik ma litr, mniejszych ilości maślanki nikt przecież nie potrzebuje. A ja babeczek zrobiłam dziewięć, i zużyłam płynu dokładnie sto dwadzieścia pięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często(...)podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć.Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju(...)jabłka cukier puder cynamon listonic_name = "Szarlotka z maślanką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki straciatella 0,5 szkl oleju 2-3 jabłka cukier puder cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i ponacinać
CoolinarniePLZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło. Nabiał u nas idzie w ogromnej ilości, mleko, jogurty, kefiry i maślanka. Kupiłam duże opakowanie, sporo wypiliśmy, ale trochę zostało i co zrobić, żeby się nie zepsuła. Niedziela popołudniu, szukać się nie chce(...)składniki każdy w domu ma i tak wpadłam na pomysł, żeby upiec murzynek na maślance. Wyszedł pyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance
dom-agi.plSzybkie dania zawsze cieszą się dużym powodzeniem, a dodatek owoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy(...)ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z moich naleśników na maślance z jabłkami wycięłam foremką równe placuszki. Posypane cukrem pudrem, w towarzystwie jabłka chyba apetycznie się prezentują. „By niejadek zjadł obiadek” można im nadać różny kształt, na życzenie milusińskich. Smacznego. Naleśniki
mojewypiekiinietylkoniego bułki, rogaliki, chałki… i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam. Składniki: - 500g mąki pszennej (dałam luksusową typ 550)- 50g masła- 1 jajko(...)szklanki maślanki- 2 łyżki cukru- 20g świeżych drożdży- 2 łyżki mleka- ½ łyżeczki soliDodatkowo:- 1 jajko do smarowania bułeczek- kruszonka migdałowa Do pojemnika wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,aby drożdże ruszyły (ok. 15 minut). Masło roztapiamy (zrobiłam to w mikrofali), dodajemy pozostały cukier, sól
mojewypiekiinietylkoChleb razowy na maślance...Złocista, chrupiąca skórka.Miękkie, pełne ziaren wnętrze.I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu.Smacznego! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;500 ml maślanki naturalnej;1 łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)stopni).W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po upływie tego czasu, z wyrośniętego
Gospodyni MiejskaPisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę kolejne z nią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta(...)dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo:15 g ziaren słonecznika2 łyżki wodyMąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :) Składniki: 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g) 3 płaskie łyżeczki cukru zwykłego 16g cukru wanilinowego szczypta soli 2 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki oleju 1 małe jajko Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli. W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko. Kolejno połączyć ze sobą składniki „mokre” z „suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się
Kulinarne PrzebojeChleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi...Na maślance, z mąki pszennej.Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich.Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego.Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje.Polecam! Składniki:1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu;1 szklanka maślanki naturalnej;3 szklanki mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki(...)odstawić do wyrośnięcia na max. 15 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch
Gospodyni MiejskaCałe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce(...)miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki
Grahamka, weka i kajzerkaPomysł wlasny..Polecam Składniki 150g maślanka 230g letniej wody 150g orkisz mąka razowa 350 g białe mąki orkiszowej 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 20g oliwa z oliwek(...)Wykonanie Maślankę wymieszać z wodą. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i oliwę z oliwek. Hakiem ciasta, wymieszć na niskiej prędkości około 2 minut, , aż wszystkie składniki sie rowno połączą.Teraz zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy ciasto nadal miksując , około 4-5 kolejnych minut .Ciasto jest bardzo lepkie, mokre i nie rób
w mojej kuchnimnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę . Wyrosła pięknie , dorodna . Solidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto(...)solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny ok 250 - 300 g różnych bakalii ( u mnie rodzynki i mieszane
Malinowa KawiarenkaŁatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem:3 szklanki maślanki Stracatiella1 opakowanie (330g) śmietany 30%6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżemu brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem zmiksować na puch(...)dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić
Praktyczna plIdealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Pyszne! Składniki: 400 ml maślanki 2 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego 250 gram jagód 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli szczypta cynamonu cukier puder olej rzepakowy Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia(...)cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mango Papaja