lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:139/284)

Jagodzianki na oleju 182

szklanka mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać

Ala piecze i gotuje
Strucla makowa 346

luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny zajączek limonkowy 166

zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować.  Ja lukier zrobiłam z cukru pudru oraz soku z pozostałej połowy limonki. A jeśli nie macie czasu na pieczenie to pyszne babki znajdziecie również tutaj

Z miłości do słodkości
Ciasto włoskie 198

Odstawić na 2 godziny.Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'CSmacznego :)Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Piernikowe domki 180

Może nie są najpiękniejsze, ale jak dla mnie cudowne :) Przyznam się do odrobiny lenistwa - wykonałam je z gotowego ciasta korzennego pepparkakor, dostępnego w IKEA :)  Dekorowane i sklejone lukrem królewskim (szklanka cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1 białko, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodatkowo na kilku posypki cukrowe i jadalne perełki. Szablon z którego korzystałam znajdziecie TUTAJ. Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Babka cytrynowa 773

minut w 180-190 stopniach, sprawdzając pod koniec stopień upieczenia patyczkiem- jeśli babka jest w środku sucha, wyjąć ją z piekarnika i wystudzić  Babkę można udekorować lukrem cytrynowym (z cukru pudru i soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem, wzbogaci to jej smak. Moją babkę upiekłam w małej formie z kominem z połowy porcji, przepis jest do wykorzystania

Smakołyki Bereniki
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 233

minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę. LUKIER 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 211

masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę

Blondynka Gotuje
Pierniczki nadziewane 2240

wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bananowy Keks 195

keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym 232

cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, solą i kakao. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować. Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzuskania gładkiej masy.  Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz(...)się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do szprycy

Moniki Smakołyki
Piernikowa chatka 199

pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu kilka owocowych landrynek Lukier: 1 białko jaja 200g cukru pudru Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku rozpuść miód, cukier i masło z 1 łyżka wody. 2. Do roztopionych składników dodaj przyprawę do piernika i pozostałe przyprawy- doprowadź(...)ścianek to 0,5cm) lub przez 5-7min (jeśli grubość ścianek to 3mm). 9. Gotowe części ostudź i sklejaj oraz ozdabiaj przy pomocy lukru. Lukier: 1. Białko ubij na sztywno. 2. Dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania lśniącej i jednolitej masy. Smacznego i dobrej zabawy! :D Gingerbread house Ingredients: 50g butter 200g honey 200g sugar 450g plain flour

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 247

foremek na babeczki.Lukier:1 białko jaja kurzego;150 g cukru pudru;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Odmierzyć szklankę mąki pszennej, odsypać z niej 3 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując(...)foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi

Gospodyni Miejska
Babka i babeczki wiosenno cytrynowe 200

formy przelewały, a ja 👩 tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce 📑 zapisywałam  ✏.  Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki 🌷🌹🌺🌼 dodałam. Składniki na dużą babkę lub 12 babeczek: 4 średnie jaja, 100 g cukru pudru, 150 g mąki tortowej typ 405, ½ łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru o smaku cytrynowym(...)tego samego przepisu można upiec 12 babeczek. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto. Babeczki pieczemy w 175°C  ok. 15 min. Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier

Moniki Smakołyki
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 279

puszyste w środku. Ta strucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem(...)luźno kawałek folii aluminiowej. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już gotowe. DEKORACJA Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzoną struclę wyjmujemy z formy i papieru, lukrujemy. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania