maślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy(...)ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę. Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji. Kolorowe cukry do dekoracji Cukier wsypujemy do torebki strunowej. Do cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel(...)próbę patyczka. 3. Upieczone ciasto przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, gdy ostygnie przecinamy na połowę i smarujemy powidłami. 4. Lukier przygotowujemy miksując wcześniej odłożone białko na sztywną pianę, a następnie dosypujemy cukru pudru do czasu aż powstanie dość gęsta ale lejąca konsystencja i oblewamy piernik. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie
Apetyczna babeczkałyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker(...)cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy
Podróż w kulinariajeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g) 100 g miękkiego masła 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 - 150 g rodzynek Lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody dodatkowo: żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu) Przygotowanie: Masło posiekać(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki. Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową
Kuchcik gotujewysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 3 jaj 1/4 szklanki majonezu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy do babeczek: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem oblewać babeczki. Wierzch babeczek dowolnie udekorować cukrowymi lub czekoladowymi posypkami. Smacznego
kolorowotorcikowołyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju Składniki na lukier: 1 łyżka soku z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy(...)małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego
My Culinary Artblogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.plOd siebie dodałam lukier królewski.Keks z lukrem królewskimSkładniki:300g mąki4 jajka170g margaryny150g cukru2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia500g bakalii na lukier królewski1 białko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto(...)formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami
Moja smaczna kuchniaładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić
Mała Cukierenkaładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić
Mała Cukierenkaciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną babkę polewamy lukrem (1 małe surowe białko, łyżka soku z cytryny i tyle cukru pudru ile wejdzie na gęsty lukier - u mnie 1 szklanka
Kulinarne Inspiracjemiodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku masło i mieszam do jego(...)papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi. Ja na razie zrobiłam
Ciasteczkowy Potwórrosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru. Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny
w mojej kuchnimąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła, szczypta soli, starta skórka z 1 pomarańczy, ponadto: lukier, barwniki, perełki dekoracyjne, pisaki kolorowe, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt
Moniki Smakołyki