łyżki kakao szczypta soli 40 g cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 170 miękkiego masła Dodatkowo: Nutella do nadziewania pączków 1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków cukier puder do posypania lub lukier mąka do podsypywania papilotki do muffinków CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ~~~ Chciałam wszystkich mocno prosić o pomoc: Mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne. Na chwilę obecną mój
My Culinary Artjajko 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 1 białko ok.1,5 szklanki cukru pudru Kolorowa posypka Gwiazdki Do miski przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy domowym lukrem. Lukier przygotujemy z białka i cukru pudru. Wystarczy delikatnie ubić białko, następnie dodać przesiany cukier puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący. Przepis bierze udział
VioletoweKucharzeniePrzygotowanie: Miód, masło rozpuścić w rondelku przy końcu dodać przyprawę do piernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki . Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada czy też jest(...)mąką wycinamy serduszka i inne kształty . Pieczemy 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Dekoracje : Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki
Wypieki Ulimąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić(...)każdego rozmiaru. Największą kładziemy na sam dół. Smarujemy obficie lukrem i doklejamy na wierzch kolejną gwiazdę tej samej wielkości, tak, aby jej ramiona znalazły się między ramionami poprzedniej. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi gwiazdkami. Na wierzchu ustawiamy ostatnią gwiazdkę "na stojąco". Dodatkowo można choinkę udekorować też cukrem pudrem lub srebrnymi koralikami cukrowymi. Zapakowane w celofan z kokardą choinki będą
Kulinarne Inspiracjedekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś
kolorowotorcikowoJest to mała porcja lukru. Składniki: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny podgrzać w rondlu, dodać cukier puder i intensywnie wymieszać. Ciepłym lukrem dekorować ciasto, babkę Artykuł Lukier do babki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce(...)czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia
Dzieje kuchennej Wiewióryszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru drobnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy Lukier lawendowy: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 3 łyżeczki mleka 2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj(...)moździerzu ugnieć ze sobą kwiatki lawendy oraz łyżeczkę cukru (poczujesz intensywny zapach kwiatów). Cukier puder wsyp do wyższej miseczki, wymieszaj go ze zmiażdżonymi kwiatkami lawendy. Wlej mleko i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2-3 minuty. Gotowym lukrem udekoruj wystudzone babeczki
Delicious Placemąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 kostka masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany sól Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jaj 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C Upieczone odstawiam aby przestygło. Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną
Ciasteczkowy Potwórcukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Polać lukrem przygotowanym z 6 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. SMACZNEGO
zielonacukinkamielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie mak. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę(...)dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Smacznego! The post Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoczekać aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka
O kuchni z uczuciemBabkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA: 3 łyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa(...)Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić. Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: polewa
https:KKuchniaMniamciasta francuskiego -1 litr mleka -1 kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić(...)wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona Kuchniaorzechów włoskich 1 jajko 80 – 100 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka 10 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto(...)upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Wystudzone dowolnie dekorujemy (mi wyszło ok. 55 szt). składniki na lukier: 1 białko (z wyparzonego wcześniej jajka) 100 g cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na gładką lśniącą masę. Jeśli lukier jest za twardy dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli jest za rzadki dodajemy cukier
Domowy Smak Jedzenia