nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę , Całość zagotować.Odstawić do wystygnięcia.Masło(...)Ułożyć na blaszce zachowując odstępy .Piec ok 15 min w 180'CKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku.Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier .Polać nim wystudzone pierniki .Przechowywac najlepiej w metalowej puszce lub szklanym słoju.Smacznego :)Polecam
Malinowa Kawiarenkamąki ziemniaczanej 1 szkl. oleju 250 ml ajerkoniaku o smaku kawowym 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej(...)koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem
Kubki smakumąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej(...)koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem
Kubki smakuwykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna). Składniki na babeczki Składniki na krem 75 g masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na domową masę cukrową + barwniki spożywcze w proszku lub żelu Zaczynamy od przygotowania ozdób z masy cukrowej, bo będą potrzebowały(...)nakrętką do szprycy. Duszki powstały dzięki nodze renifera i metalowej foremce na babeczki. Wszystkie elementy sklejamy ze sobą za pomocą wody (jeśli używamy kupnej masy cukrowej) lub lukru z wody i cukru pudru (jeśli używamy domowej masy cukrowej). Kiedy masa przeschnie malujemy oczy mazakiem spożywczym (z jadalnym tuszem). Babeczki przygotowujemy według przepisu . Wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. Budyń rozpuszczamy
Ciastkozercywymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko(...)wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta
Smaki Ewymleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 łyżka ekstraktu waniliowego nadzienie słoiczek konfitury różanej dodatkowo 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody sok z 1/2 cytryny płatki migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka(...)pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego
DefinicjaSmakucytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą(...)dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Z Majeczką w kuchniSkładniki: jajka (m) 5 szt mąką pszenna 1.1/2 szklanki cukier 3/4 szklanki masło 200 g cytryna i sok proszek do pieczenia 1 łyżeczka rodzynki 1 garść Lukier: białko 1 szt cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej(...)mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchniapoprzestać na jednym. Frajda przy wycinaniu ciasteczek przez mojego syna nie do opisania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 150 g cukru pudru 150 g masła 150 g mąki pszennej 4 jajka 30 g kakao olejek rumowy Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z kakao i wsypujemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy olejek rumowy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości. The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made
Made By Mom And Sonwyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki kandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka(...)mąki tortowej Młynomag [ u mnie coś około 500 g] 1/2 łyżeczki soli 500 g gęstego twarogu 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania 2 00 g cukru pudru + około 2 łyżek wody na lukier Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać
Moje domowe kucharzeniekukuryziana, itp.) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki soli SKŁADNIKI NA LUKIER (opcjonalnie): 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu odrobina ciepłej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wyłóż papierem(...)nich mus pomidorowy. Wymieszaj wszystko szpatułką krótko, ale dokładnie. Przelej masę do formy i piecz około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 45 minut). LUKIER: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce, aby nie było grudek. Gotowe ciasto polej lukrem (ja pominęłam ten krok). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 ogonki liściowe rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce. Jajka z cukrem przez kilka minut ubijamy mikserem na jasna puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy rabarbar. Dociskamy go. Pieczemy ciasto ok. 50 - 60 minut w temperaturze 160 st.C do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy lukrem cytrynowym utartym z ww składników
Dzieje kuchennej Wiewióryrusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki . Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową), wiórki kokosowe, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy(...)Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę z nich smarujemy cienką warstwą lukru. Piec w temperaturze
kulinarne odsłony pati