każdej strony po około minucie, na brązowy, apetyczny kolor. Gotowe pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty
Rozpustne gotowanietrzeba kroić - wystarczy oderwać 😉 P.S. Poniżej jest również instrukcja jak przygotować gwiazdę drożdżową... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżka cukru kryształ 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku(...)samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem
Kuchnia MagdaLenymarcepanowej*50 g białego lukru plastycznego**żółty barwnik w proszku lub paściepłatki migdałów4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami(...)wersji large:* Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej.** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru z 2 łyżeczkami glukozy i 2 łyżeczkami żelatyny rozrobionej w 30 ml wrzątku. Masę dokładnie zagniatamy i w razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dolewamy wody
Food Squarechoinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować. Moje choinki, może nie są idealne, ale ich zjadanie z pewnością jest niebanalne. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jaja klasy M, 250 g margaryny do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao (30 g), 60 g cukru pudru, pon adto: mąka do podsypania(...)najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego ciastka na środku
Moniki Smakołykimaślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy(...)ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę. Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji. Kolorowe cukry do dekoracji Cukier wsypujemy do torebki strunowej. Do cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidag.masła Dodatkowo : ************************* 1 jajko do posmarowania ciasta papilotki o szer.DNA 5 cm. Lukier : ************************** 20dag.cukru pudru sok z pomarańczy lub cytryny ***************************************** Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. CIASTO najlepiej ubijać mikserem. Rozczyn - w misce mieszamy ciepłe mleko , pokruszone drożdże , 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki , odstawiony do wyrośnięcia na 10 minut .Przykrywamy ściereczką. Do większej miski przesiewamy mąkę(...)następnie zebrać łączenia w całość i uformować kulkę.Wykładać do papilotek.Zostawiają na 30 minut do wyrośnięcia.Znajdujemy rozstrzelany jajkiem.Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder ,dolewamy sok ,mieszamy. Ciasto możemy zagnieść wieczorem ,przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc a rano upiec.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel(...)próbę patyczka. 3. Upieczone ciasto przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, gdy ostygnie przecinamy na połowę i smarujemy powidłami. 4. Lukier przygotowujemy miksując wcześniej odłożone białko na sztywną pianę, a następnie dosypujemy cukru pudru do czasu aż powstanie dość gęsta ale lejąca konsystencja i oblewamy piernik. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie
Apetyczna babeczkałyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker(...)cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy
Podróż w kulinariajeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g) 100 g miękkiego masła 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 - 150 g rodzynek Lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody dodatkowo: żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu) Przygotowanie: Masło posiekać(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki. Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową
Kuchcik gotujewysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 3 jaj 1/4 szklanki majonezu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy do babeczek: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem oblewać babeczki. Wierzch babeczek dowolnie udekorować cukrowymi lub czekoladowymi posypkami. Smacznego
kolorowotorcikowołyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju Składniki na lukier: 1 łyżka soku z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy(...)małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego
My Culinary Artblogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.plOd siebie dodałam lukier królewski.Keks z lukrem królewskimSkładniki:300g mąki4 jajka170g margaryny150g cukru2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia500g bakalii na lukier królewski1 białko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto(...)formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami
Moja smaczna kuchniaładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić
Mała Cukierenkaładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić
Mała Cukierenka