lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:149/284)

Imbirowe markizy 185

połowy cytryny Wszystkie składniki na krem zblenduj na gładką masę. Wstaw na pół godziny krem do lodówki. Wystudzone ciasteczka przełóż kremem. Możesz je dodatkowo udekorować lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i łyżki soku cytrynowego. Smacznego ps. W związku z tym, że nadzienie jest z „twarożku” należy je zjeść w ciągu 3 dni.         Artykuł

greenscarf
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 204

skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier),posiekane orzeszki arachidowe. Ciasto:Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut(...)figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzamy.  Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodajemy partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka

Aga w kuchni
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 222

punktem przewodnim w świątecznym klimacie. Aby osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami" dla naszych pierników. Powstało więc kilka wariantów:1. Lukier do dekorowania:- 2 szklanki cukru pudru,- 2 białka,- sok z połowy cytryny,/Jest "szybkozastygający", kremowy, gęsty, ale podatny na działania. Można nim wyczarować różnego rodzaju wzorki. Nałożenie nawet bardzo grubej warstwy (bądź kilku warstw(...)możliwe. Nie możemy narzekać na kruszenie, łamanie się czy odklejanie od pierników. No i... mieni się mikro-kryształkami jak śnieg! :)2. Lukier do oblewania lub moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder

Wypisz Wymaluj
Cynamonowe rolsy z migdałami 154

piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe

bistro mama
Puszysta babka cytrynowa 409

180g cukru 150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła skórka otarta z cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Lukier: sok z połówki cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy(...)wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Lukier: Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek.  Polewamy ciasto. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony Przepisy Kulinarne ze zdjęciami

Czerwona Porzeczka
Chatka z piernika - kilka wskazówek odnośnie składania 355

plus kilka pierniczków.  W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru).  Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła rozpoczęłam składanie domku.  Miałam jeszcze część lukru, ale zrobiłam też karmel z przepisu Marthy Steward . Składniki

Sto kolorów kuchni
Puszyste Pączki 183

szklanka cukru 1 kostka drożdży 5 jaj 0,5 szklanki oleju 1-2 łyżki spirytusu lub octu 2 szklanki mleka można dodać aromat waniliowy lub śmietankowy LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: mąkę wsypujemy do miski i robimy

Moje Słodkie Piekiełko
Marchewkowe babeczki z migdałami 161

marchewki 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/3 szklanki brązowego cukruLukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę obrać i zatrzeć na tarce o małych oczkach.  Wszystkie produkty sypkie(...)miksera lub łyżki). Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.  Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły się płatki

cooklife
Babka truskawkowa 124

śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 truskawki (mogą być mrożone) ok. 0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2) Do masy z żółtek i cukru, cały czas miksując na wolnych(...)formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować na jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody. 7) Gotową babkę wyciągnąć z formy

Fitsweet.me
ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 183

zagniatać z masą. Jeśli nie rozrobimy barwnika to po kilku godzinach na masie cukrowej mogą się pojawić kropki  i nie ładnie to wygląda.  Cukier puder wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej.  Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1009

wanilią lub cukier waniliowy- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDo posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera(...)patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowe muffinki (babeczki) z figami i nutką limonki 114

jajka Masa figowa: 20 dag suszonych fig, 1,5 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier:  białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy  limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki.  Rozpuścić margarynę(...)pokrywką i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, a w garnku pozostanie tylko niewielka ilość płynu.  Schładzamy i rozdrabniamy blenderem.  Lukier:  Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę.    Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę.  Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą.  Papilotki lub foremki do muffinek napełniać

Nie tylko w kuchni
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 162

cappuccino w proszku* 2 jajka* 120 g cukru pudru* 100 ml mlekaDEKORACJA:* 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera* 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera* Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera* 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BABECZKI:Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę.Łączymy(...)opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna

Ostra na Słodko
Babka limonkowo-jogurtowa 105

limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem(...)bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo

cucinare
Babka limonkowo-jogurtowa 98

limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem(...)bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo

cucinare