lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:142/284)

Domowe pączki. 120

około 2-3 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy znów 2-3 min. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć  tłuszcz. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Symfonia smakowa
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 248

kwadrans, by podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej w Zakopanem, można bez problemu zastąpić je konfiturą różaną bądź owocową, a także powidłami. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Walentynkowe kruche ciasteczka 281

koloru. Na koniec odcinamy rożek woreczka strunowego i jesteśmy gotowi do lukrowania. Jeśli nie chcemy, żeby spod koralików był widoczny biały lukier możemy przykleić je na odrobinę lukru zrobionego z cukru pudru i wody, który po wyschnięciu robi się niemal przezroczysty. Po udekorowaniu ciasteczka zostawiamy minimum na kilka godzin, żeby wyschły zanim przełożymy je do pudełka. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1146

pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj ),a zatem również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szneki z glancem 137

jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić  z jedną łyżką wody i podgrzać na ogniu. Wystudzone bułeczki polać gotową glazurą, Smacznego :) Przyłączam się do akcji

Na słodko lub wytrawnie
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 95

papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem

Kuchnia w opałach
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 92

pieczenia, formując wieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 170 (stopni termoobieg) 20 - 25 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem

Kuchnia w opałach
BABKA CYTRYNOWA 94

cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 111

łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej  lukier  125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić:  W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia.  W misce połączyć wszystkie suche składniki

Kuchnia w opałach
Drożdżówki 124

drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier  - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. + kruszonka, marmolada/ powidła- u mnie  z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka

Garnkowe fanaberie
Pączki hiszpańskie 261

słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity  8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier: 200 g cukru pudru  4-5 łyżek soku z cytrynyNa samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem

Malinowe Pocałunki
Strucla z Makiem 164

wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40 g drożdży50 g masła100 g cukruMąkę przesiewamy. Do połowy ciepłego

Słodkie Przyjemności
Babka pomarańczowo-kakaowa 160

temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym

Mix smaku
Muffinki marchewkowe na troski 142

mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty. LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać

Gotowanie to kochanie
Proste ucierane ciasto z truskawkami 218

pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.Ucierane ciasto z truskawkami

Bon Appetit Małgorzaty