ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 100g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziarenka z ½ laski wanilii Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 kakaowy herbatnik Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym Sposób przygotowania: Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy(...)połączenia składników i przekładamy do papierowych papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości). Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe babeczki dekorujemy przygotowanym lukrem, posypujemy odrobiną skruszonego herbatnika imitującego ziemię i wbijamy marchewki przygotowane z pomarańczowego i zielonego marcepanu
Kuchnia w czekoladzieMiseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis(...)gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą, masłem i mlekiem i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.Polewę można zastąpić lukrem, lub oprószyć ciasto cukrem pudrem.Źródło przepisu: Ciasto - Wielkie Żarcie, polewa - Moje Wypieki
Gospodyni Miejskapieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 1 szklanka cukru pół kostki masła cukier waniliowy sok z jednej cytryny pół szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Wiórki kokosowe do posypania Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka(...)Piec 15-20 minut. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Następnie dodać sok z cytryny. W kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
kuchnia doskiapetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4 łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe Wykonanie: Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli(...)papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu. Lukier: Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier,polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy
Różowa kuchniamargaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową
Ala piecze i gotujedrożdży świeżych * 2 łyżki oleju * 5 żółtek * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * szczypta soli Dodatkowo: * olej do smażenia * marmolada do nadzienia * cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Wlać do drożdży ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut(...)czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniepieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając jajka. Powinna(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach
Mango PapajaSkładniki; 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 2 łyżki śmietany 18% gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany
Radość kipiąca uśmiechem.upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być pisaki
Niespełnione zdolności kulinarnepszenna, 250g masło, 100g jajko, 1 szt cukier puder, 120g cukier waniliowy, 1 małe opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka barwnik w proszku, opcjonalnie Składniki na lukier białko jaja, 1 szt cukier puder, 1 i 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek
Gotowanie moimi oczamipiane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą
Przysmaki Karolkiszklanki mąki pszennej - mielona wanilia lub cukier waniliowy - 25 dag masła lub dobrej margaryny - 5 jaj - szczypta soli - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier pomarańczowy: - 5 łyżek cukru pudru - sok z pomarańczy wg. potrzeby, mniej niż 1 łyżeczka 1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W misce ucieramy cukier, wanilię i żółtka(...)czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz, ewentualnie wydłużyć czas aż będzie dobrze wypieczona. Gotową wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy migdałami lub skórką pomarańczową
Apetyczna babeczkaużyłam śmietankowe 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada lub dżem ja użyłam powideł i dżemu truskawkowego kilka kostek gorzkiej czekolady Lukier: I. 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody II. 3 łyżki cukru pudru plus 1 płaska łyżeczka kakao 2-3 łyżki gorącej wody(...)gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien być lekko lejący bardziej gęsty, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem. Ja biorę woreczek śniadaniowy i do jednego leje lukier biały
Kubki smakujaja do dekoracji: lukier (białko + 1 szklanka cukru pudru- ubijamy na sztywno), kolorowa dekoracja marki Delecta- naturalne kuleczki zbożowe, kamyczki i czekoladowe kuleczki 1 szklankę cukru należy upalić, przestudzić chwilę, dodać zaparzoną kawę zbożową i rozpuścić w niej karmel. Ponownie ostudzić. Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie(...)ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 14-16 minut. Ciastka studzimy i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam białego lukru, który umieściłam w rękawie cukierniczym. Całość dodatkowo udekorowałam naturalną posypką marki Delecta, bez sztucznych barwników i konserwantów. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajagorzkiej czekolady) v ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny v ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko) v Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy(...)kratkę z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta. Sernik pieczemy w 180 ° C ok. 40 min. Przed spożyciem lukrujemy cytrynowym lukrem. Na lukier rozcieramy sok z cytryny z cukrem pudrem Sernik jest najlepszy dnia następnego) Smacznego
Mia Cucina Sofieta