Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 228łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 125 g brązowego cukru (użyłam mieszanki ciemnego muscovado i demerara) 70 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 1/2 jajka (rozbełtanego) do posmarowania opcjonalnie lukier kakaowy zrobiony z cukru pudru, kakao i odrobiny wody Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mleko i mieszamy. Przelewamy całość do miski. Do letniego płynu dodajemy drożdże. Zostastawiamy na 5 minut. Nastepnie dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Budyniowa pianka z owocami 193następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, kakaem lub polewamy lukrem w esy floresy. Smacznego
kgwjanczewo
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 228rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy by składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 228składniki się połączyły, gdy masa jest już ciepła, ale nie gorąca (bo może się przypalić), wyłączamy grzanie i zabieramy się za nadziewanie ciasteczek. Orzeszki możemy udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce (wyjmujemy na godzinę przed podaniem) :-) POLECAM
Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 251dużą truskawkę. Wierzch każdej drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 15-20 minut. Po upieczemy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy strużkami lukru. Gotowe! Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego polecam ten artykuł
Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 204minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta
Rozpustne gotowanie
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 188ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze, że bardzo szybko znikają http://kuchennewariacje.pl/?p=4770
Kuchenne Wariacje
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1239pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać
Domowa Cookierenka Agi
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 199wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 C, strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem
Apetyczna babeczka
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 218160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny 90 g cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
babka drożdżowa z rodzynkami 220tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego
zabawa smakiem
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 190chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) - długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem czy nawet z cukrem pudrem. Polecam. 'karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem' Składniki: - 200g miękkiego masła - 150-200g cukru - 250g mąki pszennej - 125 ml śmietany
CookYourself
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 404kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę
Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocne kurczaczki z migdałów 166ozdoby. Spory wybór cukrowych posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich jak te . Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
Szybka babka z łatką :) 229wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek, do którego wlewamy ciasto kakaowe. Pieczemy ok. 40 minut w 180 C. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier i smarujemy nim ciasto po wystygnięciu. Na mokry lukier sypiemy migdały i posypkę. Gotowe ! Pozdrawiamy
vegetanie