masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej(...)temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny i bardzo ładnie wygląda. Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do piernika -2 jajka -cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru Sposób przygotowania: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać jajka i wystudzone
Magia jedzenia.wycinać świąteczne wzory. Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;) Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania w zamkniętym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę(...)niej. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkikruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę! Gotowe pierniczki prezentują się
dobra gospodyni dom wesołym czyniszklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy lukier według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki lukrem od największego do najmniejszego i sklejamy. Ostatni pierniczek (ten najmniejszy) ustawiamy pionowo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa
Kulinarne Przebojeszklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być(...)samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem. Można posypać kolorowymi posypkami. Smacznego
https:KKuchniaMniamjajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu śmietankowego 3 gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru Lukier: Sok z 1/2 limonki ok 80g cukru pudru ok 50g jagód leśnych Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz(...)pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, możemy w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Studzimy na kratce. Polewamy lukrem przygotowanym z soku z limonki, utartym z cukrem pudrem. Jeśli chcemy, by drożdżówki były słodsze, możemy do żółtka, którym będziemy je smarować dodać łyżkę cukru trzcinowego
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika(...)miejsce paznokcia wbić migdał. Paluchy ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 12-13 minut. Wystudzić. Można udekorować czerwonym lukrem jako krew
Zrób to smacznieDodatkowo: 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1-2 łyżeczki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło roztopić w garnuszku dodając pod koniec kakao. Odstawić do wystudzenia na kuchennym blacie. Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika(...)piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniejajo do posmarowania jagodzianek 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia cukier waniliowy - 1 opakowanie szklanka jagód leśnych 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody - potrzebne do przygotowania lukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami. Do tego dodać: jogurt, cukier, sól i zagnieść na gładką masę. Na koniec dodać chłodne ale jeszcze płynne masło(...)minut na mocno złoty kolor. Studzić przy uchylonych drzwiczkach i pozwolić jagodziankom całkowicie ostygnąć. Cukier puder połączyć z gorącą wodą (3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki wody) - mieszać energicznie aż cukier się rozpuści i polać lukrem jagodzianki. To wszystko :) Smacznego! Po więcej jak zwykle zapraszam na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnymiędzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem i nawlekamy na nitkę. Smacznego! Pierniczki bez lukru Pierniczki polane lukrem na bazie cukru i soku z cytryny - zaraz po lakierowaniu Pierniczki
Przepysznik - BLW i nie tylkoświęta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki na ok 15 babeczek: 1 pełna i 3/4 szklanki
Ze smakiem i z pasjąmąki 4 jaja 100 g masła szczypta soli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień
Moje Słodkie Piekiełko