lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:130/284)

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''. 155

parzone i zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie. A jak jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli  nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam

Izabelawkuchni
BABKA KWIATOWA 155

godzinie pieczenia sprawdzić babkę patyczkiem. Ja po tym czasie wierzch przykryłam folią aluminiową i jeszcze piekłam  20 minut.  Po wystudzeniu możemy polać czekoladą lub lukrem. Ja posypałam cukrem pudrem. Smacznego :) Robiłam już kiedyś taką babkę o smaku cytrynowym. Również była pyszna :) Przepis:  KLIK

Pani na deser
Precle z lukrem 153

grubości ok 2 mm, zwinąć go na kształt precla. Każdy precelek posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok 15 min w temp 200 st C. LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody: 170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego

Z Marcepanem
Rogaliki z różą 88

wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C  Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  smacznego

Z Marcepanem
Roladki drożdżowe z makiem 134

plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15-20 min w 200 st C.  LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego

Z Marcepanem
Makowiec świąteczny 150

każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody: 170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego

Z Marcepanem
PUSZYSTY PIERNIK 119

Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek. 8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem pudrem

Marcepanowa kuchnia
Babeczki z krakersami i makiem 188

minut do ładnego wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach :). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego! Inspiracja: klik

Nastoletnie Wypiekanie
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 151

roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy np. migdałami, orzechami ,kto co lubi pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C gotową choinkę można polać lukrem   ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny). Inspiracja: http://2smaki.pl/ciasta/makowa-choinka/ i Moje wypieki

Słodkie zapomnienie
Babka pomarańczowa 177

połączyć.  Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 60 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy. Gotową babkę polać można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

My sweet a life
Keks "ważony" 262

koniec dodać bakalie. Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Smakołyki Asi
Keks świąteczny 122

stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z żurawiną 142

żurawiny 120 g cukru 3 łyżki wody W rondelku umieścić żurawinę, cukier i wodę. Wszystko zagotować do rozpuszczenia się całkowitego cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiać do wystudzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek wody Wszystko razem dokładnie wymieszać Mąkę przesiać do miski dodać cukier, wsypać suche drożdże. Mleko ciepłe, ale nie gorące wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka

O kuchni z uczuciem
Drożdżówki z makiem 122

mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego koloru ( w moim piekarniku) 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu, bułki polałam lukrem. Lukier  3/4 szklanka cukru pudru łyżka śmietany Smacznego

Kurnikowo
KOLOROWA BABKA 133

oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego

Pani na deser