lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:127/284)

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 131

masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się(...)wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami. Posmaży przez 5 minut i ostudzić. Biszkopty zmiksować w malakserze i dodać razem ze skórką do przestudzonej masy. Na koniec stopniowo dodawać jajka mieszając aż się całkowicie wchłoną. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe babeczki z malinami 172

szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek(...)połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru pudru dodajemy około 1 łyżeczkę mleka i mieszamy do połączenia składników. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy babeczki lukrem, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 292

ciepłych ziemniaków dodajemy masło, dokładnie mieszamy. 3. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. 4. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. 5. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę – wyrabiamy ciasto na pączki. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk(...)pączki z obu stron na złoty, rumiany kolor. 10. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego! P.S. Aby wszystkim kobietom poszło w cycki

W kuchni Katie
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 141

szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki(...)wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką

Kuchnia co dnia
Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) 131

jajko z żurawiną) Składniki:   ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną

Kuchnia co dnia
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 538

miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy(...)mógł swobodnie odsączyć się. 2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczka cukru. Odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia ) 3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz mleko. Następnie wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Rogale Świętomarcińskie 1921

cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy(...)roztrzepujemy drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło stapiamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatamy ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Jagodzianki – prosty przepis 129

jajka 10 żółtek 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 200 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży 200 g (kostka) masła około 500 g jagód 1 kg mąki pszennej + około 300 g do podsypania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki brązowego cukru jajko i ½ szklanki mleka do posmarowania jagodzianek. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Czyli(...)stopni, grzanie góra-dół. Jagodzianki przed włożeniem do piekarnika smaruję mieszanką mleka i jajka. Piekę około 15 minut, aż będą pięknie złoto-brązowe. Wystudzone jagodzianki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja przed pieczeniem posypałam je kandyzowanym cukrem. Kilka porad: Jagodzianki róbcie partiami, ciasto pod ściereczką nie wyschnie, a nie ma sensu wszędzie układać blach z ciastkami. Z podanych

ladykitchen
Rogale świętomarcińskie 141

świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu) 1 płaską łyżeczkę soli           Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody   Do dekoracji: posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć   biały(...)miseczce roztarłam drożdże z 2 łyżeczkami mąki (z 1 kg), 2 łyżeczkami cukru (ze 120g) i 100 ml ciepłego mleka (z 400 ml). Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 120 g masła roztopiłam w rondelku na małym gazie. Jajka i żółtko ubiłam z cukrem na puch. Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam rozczyn, ubite jajka (wówczas ciasto

Kuchnia u Krysi
Lukier królewski. 155

ktoś nie ma zdolności, to niestety ;) Będę ćwiczyć i może w przyszłym roku wyjdzie lepiej. Niemniej jednak zapraszam Was po przepis. Składniki na lukier królewski: 1 białko około 200 g przesianego cukru pudru      Białko przekładamy(...)miski i stopniowo (po 1 łyżce) dokładamy cukier puder cały czas rozcierając łyżką lub ucieramy okrągłym tłuczkiem. Lukier powinien by na tyle gęsty, że zrobiony na próbę wzorek (np. wykałaczką) nie rozpływa się. Jeśli lukier okaże się za gęsty dodajemy kilka kropel wody, jeśli za rzadki kolejną łyżkę cukru pudru.  Gotowe

Rozpustne gotowanie
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 86

kostki masła (50 g) 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml ciepłego mleka 2 jajka   Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1/2 szkl żurawiny   Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny   Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy

MojaQchnia.pl
Muffinki cynamonowe z dżemem 141

dwoma mniejszymi łyżkami ciasta. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C, aż do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffiny można oblać czekoladą, polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Simply Food
Makowiec zawijany 153

sporych odstępach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem  (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową  lub makiem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Trzy kolory, włoskie ciasto 207

około 20 minutach pieczenia, stąd ta 3 stopniowa rozpiętość. Ciasto studziłam na kratce, która idealnie zostawiła ślad na cieście:). To nie było zamierzone. Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek ciasta i jego smak powalił mnie na kolana

Leśny Zakątek
SERNIK JAPOŃSKI (tylko 3 składniki) 140

czasie, piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo lukrem lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą

Kuchnia MagdaLeny