lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:124/284)

Babka drożdżowa Magdy Gessler 146

można dać mniej) 100 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru(...)trakcie pieczenia wierzch babki za bardzo się przyrumieni to wtedy należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Babkę pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.  5. Zrobić lukier, polać nim babkę i udekorować skórką pomarańczową. 6. Z podanej porcji zrobiłam jedną babkę we foremce z kominem o średnicy 25 cm oraz 4 małe babeczki - były

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z Makiem 149

bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam(...)równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki polałam lukrem i odstawiłam do wystygnięcia. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 189

lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: śliwki ,tyle ,ile lubicie ,około 400 g masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem(...)małe odstępy w zrolowanym cieście wciskamy delikatnie połówki śliwek . Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut .Całość posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem po wystygnięciu ciasta. Za przepis dziękuję Fabryka kulinarnych inspiracji

Ladylaura.
Odrywane bułeczki cynamonowe 138

masła 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystko razem utrzeć. Wodę wlać do kubeczka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże. Poczekać aż lekko się zrobią puszyste. Masło roztopić i ostudzić(...)posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 15 równych kawałków i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Układamy ciasto przekrojoną częścią do góry. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie bułeczki mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20- 30 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. odrywane bułeczki cynamonowe

O kuchni z uczuciem
Bułki słodkie zajączki 102

suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać(...)poczekać aż wyrosną. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Bułki muszą być rumiane. Po wystudzeniu posmarować ogonki lukrem. bułki słodkie zajączki

O kuchni z uczuciem
Pączki hiszpańskie 144

Czwartek! :)     Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)   Ciasto parzone: 1 szkl wody 100 g masła szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 3 jajka   Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek wody     Przygotowanie:   Ciasto parzone: Masło rozpuścić w wodzie ze szczyptą soli. Wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odstawać od ścianek(...)dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.   Lukier: Składniki wymieszać. Jeszcze ciepłe hiszpańskie pączki wysmarować lukrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Krajanka piernikowa 131

pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy ją na drobne paski(...)cukier i wrzucamy skórkę, a następnie małymi porcjami podlewamy wodą. Skórkę smażymy na małym ogniu do czasu aż woda prawie zupełnie odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Miód, masło i cukier podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową  i zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z serem 123

mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz(...)ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać około 15 minut  aż bułki wyrosną. Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek. Po wystudzeniu polać lukrem. Źródło: margarytka.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Pierniczki brukowce 179

szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor ostrożnie wlać 5 łyżek wody (75 ml). Całość zagotować mieszając aż do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, zamieszać. Gdy się(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, nie zachowując równych rzędów. Piec w 180C przez ok. 20 minut. Gdy przestygną polukrować. Gdy lukier zastygnie brukowce podzielić na części. Smacznego

Pełny talerz
Donuts! 140

pół łyżeczki soli 1/3 szklanki roztopionego masła Dodatkowo olej do smażenia 100 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe cukier puder słodka posypka Sposób przygotowania Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn - do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć(...)wyrośnięciu, smażyć pączki w rozgrzanym oleju do 175 stopni z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia. Ozdobić je roztopioną czekoladą, lukrem lub samym cukrem pudrem

pink envelope
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 268

sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni barwę. Przygotowanego karmelu nie należy mieszać! Następnie powoli wlać wodę, wsypać resztę cukru, dodać miód i zimne mleko. Całość trzymać na małym ogniu(...)mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC.  Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać ze sobą). Oblane pierniki z powrotem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i poczekać, aż polewa zastygnie.  Pomysł na przepis ze strony  gotuj.skutecznie.tv

Ugotować
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 99

mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę(...)odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach  25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na pączki 137

nadzienia, posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Składniki 1 szklanka mleka /250 ml 50 g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 4 żółtka 100 g roztopionego i ostudzonego masła Podgrzej mleko  i dodaj pokruszone drożdże, mieszaj do rozpuszczenia, następnie wsyp  łyżkę mąki i  4 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw(...)papier ręcznikowy. Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem, włóż marmoladę do rękawa cukierniczego, ostrą i długą końcówką dodawaj po usmażeniu pączków. Do dekoracji użyj lukru lub posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kurnikowo
PĄCZKI MARMURKOWE 149

łyżki kakao DODATKOWO: marmolada cukier puder do posypania olej lub smalec do smażenia mąka do podsypania kilka ciastek oreo do dekoracji WYKONANIE:  Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Gdy drożdże podrosną dajemy(...)drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER :  8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.  Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem

Pani na deser
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 834

świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.