było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru 200ml letniego mleka 100g masła (rozpuścić) szczypta soli 3/4 puszki masy makowej lukier do polania (cukier puder + odrobina wody) Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wykruszyć drożdże, posypać 2 łyżkami cukru, zalać kilkoma łyżkami mleka i w tym dołeczku wymieszać z odrobiną(...)szerszego końca w rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem
Cakes By Kejtrodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą
Różne smaki w kuchnirodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić. Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą
Słodkości i nie tylkomąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek(...)znowu poczekać ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po ostudzeniu polać lukrem
Różne smaki w kuchnipszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek(...)znowu poczekac ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po ostudzeniu polać lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkopudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Przygotowanie babki z białek: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią i miksować do czasu, aż powstanie sztywna i lśniąca masa (cukier powinien(...)piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać skórką lub pokrojonymi orzeszkami. Lukier: Składniki rozetrzeć na białą i lśniącą masę, którą polać babkę. Zobacz również : babka cytrynowa z lukrem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujebudyniu śmietankowego (3 opakowania) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml majonezu (6 łyżek) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy(...)pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to babka upieczona. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, następnie wyjąć i całkowicie wystudzoną polać lukrem i udekorować skórką. Jeśli wierzch babki zbyt mocno się wybrzuszy, aby babka ładniej się prezentowała, można go delikatnie ściąć ostrym nożem. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier
Kuchcik gotujezimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania Lukier pół szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do mąki dodać(...)częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem
Delicious Titbitsmasła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło(...)czasie wykładamy mus jabłkowy. Na wierzchu kruszymy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30-35 minut (z termo obiegiem). Po wyjęciu studzimy i oblewamy lukrem
VioletoweKucharzeniemożecie również użyć tego przepisu wykorzystując po prostu inne foremki do wycinania kształtów :) WIELKANOCNE TRADYCYJNE KRUCHE CIASTECZKA Z KOLOROWYM LUKREM przepis autorski // ok. 40 ciastek ~260g mąki pszennej (+ew. trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto(...)wykończenia ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych kolorach (ja użyłam barwników w proszku) Białko ubijamy, gdy zacznie się pienić stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy
chili & sugarłyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczyrodzynki suszone śliwkisuszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder) Bakalie pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę(...)równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł
bastalenaNagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata(...)papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO
w mojej kuchnipszennej 30 g drożdży świeżych 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki rumu 2 kostki smalcu do smażenia lub olej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wrzątku Przepis: Zaczyn: drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem(...)smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu i ostygnięciu pączków, caukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru
Emcia Pichcicukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki. Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny(...)zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier. Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam
Kuchnia u Krysi