Lukier królewski. 210ktoś nie ma zdolności, to niestety ;) Będę ćwiczyć i może w przyszłym roku wyjdzie lepiej. Niemniej jednak zapraszam Was po przepis. Składniki na lukier królewski: 1 białko około 200 g przesianego cukru pudru Białko przekładamy(...)miski i stopniowo (po 1 łyżce) dokładamy cukier puder cały czas rozcierając łyżką lub ucieramy okrągłym tłuczkiem. Lukier powinien by na tyle gęsty, że zrobiony na próbę wzorek (np. wykałaczką) nie rozpływa się. Jeśli lukier okaże się za gęsty dodajemy kilka kropel wody, jeśli za rzadki kolejną łyżkę cukru pudru. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 132kostki masła (50 g) 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml ciepłego mleka 2 jajka Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1/2 szkl żurawiny Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy
MojaQchnia.pl
Muffinki cynamonowe z dżemem 181dwoma mniejszymi łyżkami ciasta. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C, aż do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffiny można oblać czekoladą, polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Simply Food
Makowiec zawijany 204sporych odstępach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Upieczone makowce wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem (1 szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody). Wierzch posypujemy skórką pomarańczową lub makiem. Smacznego
Pyszności Słodkości
Trzy kolory, włoskie ciasto 268około 20 minutach pieczenia, stąd ta 3 stopniowa rozpiętość. Ciasto studziłam na kratce, która idealnie zostawiła ślad na cieście:). To nie było zamierzone. Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek ciasta i jego smak powalił mnie na kolana
Leśny Zakątek
SERNIK JAPOŃSKI (tylko 3 składniki) 193czasie, piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Wystudzony sernik możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo lukrem lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą
Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 223minut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu
Di gotuje
Zielone ciasto z rodzynkami 164może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy; w piekarnikach grzanych butlą gazu ciasto piekłam ok. 60 minut. Gotowe wyłóż na blat, wystudź i posyp cukrem pudrem. Można udekorować lukrem lub polewą z białej lub gorzkiej czekolady. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Kopertki z makiem 148rogi po skosie. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok.20 minut. Po wystudzeniu koperty polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Uwaga: Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie jak przy standardowych bułeczkach drożdżowych. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, bo jeszcze wyrośnie podczas pieczenia. Z podanej ilości wychodzi ok. 50 sztuk
Bon appetit mon amie
Piernikowe plecionki drożdżowe 212cieszą zarówno smakiem, jak i wyglądem. Pyszne drożdżowe ciasto i nadzienie… takim plecionką nie sposób odmówić. Rada: Przygotowując je na świąteczny stół możecie dodatkowo ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Będą jeszcze ładniej wyglądać. Spróbujcie, polecam. Podczas przygotowań piernikowych plecionek drożdżowych i później używam noży Ambiton. http://ambition.pl Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + do podsypania
Słodkie okruszki
szybka kremówka- ciasto w 10 minut 173mała blaszka 23*23 cm Składniki: duża paczka herbatników litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki 2 żółtka 100 g masła 4 łyżki cukru na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny kolorowa posypka Foremkę na ciasto wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. W szklance mleka rozmieszać budynie, mąkę, żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche rogaliki z ciasta serowego 167Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytem
Kwintesencja jesieni, czyli drożdżowe rogaliki z gruszką 191wyrośnięcia na 30 minut. 10 minut przed końcem wyrastania rogalików rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Podrośnięte rogaliki pieczemy przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki obficie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo roztopioną czekoladą. Przepis na Rogaliki drożdżowe z gruszką w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Kwintesencja jesieni, czyli drożdżowe rogaliki z gruszką pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pl
jabłecznik drożdżowy ze śmietaną 191jabłkową. Pozostałe ciasto także rozwałkować i położyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 40 minut. Po upieczeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia