lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:118/284)

Babka cytrynowa z majonezem 162

budyniu śmietankowego (3 opakowania) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml majonezu (6 łyżek)  1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Lukier:  5 łyżek cukru pudru  1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo:  skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa  masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy(...)pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to babka upieczona.  Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, następnie wyjąć i całkowicie wystudzoną polać lukrem i udekorować skórką. Jeśli wierzch babki zbyt mocno się wybrzuszy, aby babka ładniej się prezentowała, można go delikatnie ściąć ostrym nożem. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier

Kuchcik gotuje
Szarlotka z połówek jabłek 174

zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania   Lukier pół szklanki  cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do mąki dodać(...)częścią  ciasta i dokładnie zlepić  brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem

Delicious Titbits
Babcina szarlotka 201

masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło(...)czasie wykładamy mus jabłkowy. Na wierzchu kruszymy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30-35 minut (z termo obiegiem). Po wyjęciu studzimy i oblewamy lukrem

VioletoweKucharzenie
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 225

możecie również użyć tego przepisu wykorzystując po prostu inne foremki do wycinania kształtów :) WIELKANOCNE TRADYCYJNE KRUCHE CIASTECZKA Z KOLOROWYM LUKREM przepis autorski // ok. 40 ciastek ~260g mąki pszennej (+ew. trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    jeśli ciasto(...)wykończenia ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych kolorach (ja użyłam barwników w proszku) Białko ubijamy, gdy zacznie się pienić stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy

chili & sugar
Miał być keks, wyszedł kleks 212

łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczyrodzynki suszone śliwkisuszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder)  Bakalie pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę(...)równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł

bastalena
jablecznik bez jajek 378

Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata(...)papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO

w mojej kuchni
Mini pączki 477

pszennej 30 g drożdży świeżych 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki rumu 2 kostki smalcu do smażenia lub olej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wrzątku Przepis: Zaczyn: drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem(...)smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.  Po usmażeniu i ostygnięciu pączków, caukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru

Emcia Pichci
Jesienne dyniowe ciasteczka, żurawinowo-owsiane 155

cukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki   cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½   łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki.  Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny(...)zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier.  Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Babka drożdżowa Magdy Gessler 168

można dać mniej) 100 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru(...)trakcie pieczenia wierzch babki za bardzo się przyrumieni to wtedy należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Babkę pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.  5. Zrobić lukier, polać nim babkę i udekorować skórką pomarańczową. 6. Z podanej porcji zrobiłam jedną babkę we foremce z kominem o średnicy 25 cm oraz 4 małe babeczki - były

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z Makiem 183

bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam(...)równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki polałam lukrem i odstawiłam do wystygnięcia. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 268

lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: śliwki ,tyle ,ile lubicie ,około 400 g masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem(...)małe odstępy w zrolowanym cieście wciskamy delikatnie połówki śliwek . Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut .Całość posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem po wystygnięciu ciasta. Za przepis dziękuję Fabryka kulinarnych inspiracji

Ladylaura.
Odrywane bułeczki cynamonowe 169

masła 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystko razem utrzeć. Wodę wlać do kubeczka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże. Poczekać aż lekko się zrobią puszyste. Masło roztopić i ostudzić(...)posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 15 równych kawałków i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Układamy ciasto przekrojoną częścią do góry. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie bułeczki mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20- 30 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. odrywane bułeczki cynamonowe

O kuchni z uczuciem
Bułki słodkie zajączki 138

suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać(...)poczekać aż wyrosną. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Bułki muszą być rumiane. Po wystudzeniu posmarować ogonki lukrem. bułki słodkie zajączki

O kuchni z uczuciem
Krajanka piernikowa 157

pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy ją na drobne paski(...)cukier i wrzucamy skórkę, a następnie małymi porcjami podlewamy wodą. Skórkę smażymy na małym ogniu do czasu aż woda prawie zupełnie odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Miód, masło i cukier podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową  i zagniatamy ciasto, będzie miękkie, elastyczne i ciepłe. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich

Apetyczna babeczka