lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:112/284)

Piernik marchewkowy 272

powstania jednolitej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy ciasto i posypujemy posypką. Można zamiast tego zrobić polewę czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka na serku wiejskim - bez cukru 118

ciasteczka można podjadać same, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem czy polewą. Jak dla mnie jedzone bez dodatków, pomimo zawartego w nich oleju, są dietetyczne, bo tłuszcz nie jest wyczuwalny, a nie zawierają cukru. Kto chce może sobie posłodzić :) mi smakują same z mlekiem :) Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżki kawy zbożowej 5 łyżek

Kolorowy Przepisownik
Strucla z Makiem 217

wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam

Blondynka Gotuje
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 122

łyżeczką. Lukier zrobimy z cukru pudru, skropionego sokiem z cytryny lub alkoholem – nie napiszę Wam ile tego soku lub alkoholu dokładnie potrzeba – to zawsze zależy od cukru. Naszykujcie sobie miseczkę, wsypcie cukier, wlejcie łyżeczkę soku, wymieszajcie. Dodajcie kolejną łyżeczkę płynu, znowu wymieszajcie. Sami zobaczycie, ile płynu zabierze Wasz cukier, aż zacznie przypominać śmietanę – lukier musi mieć lejącą, ale nie wodnistą(...)cytryny. Taki lukier jest naprawdę świetnym dodatkiem a alkohol odparuje, ciasto bez obaw będą mogły zjeść i małe dzieci. Jeśli tylko zostawicie im chociaż kawałeczek… SKŁADNIKI 400g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru 60g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego+ jedna łyżka stołowa cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli 250g owoców świeżych

Karo in the Kitchen
Prosty przepis na pierniczki 155

jednak odczuł dziką potrzebę posklejania się lukrem, to na końcu znajdziecie przepis na domowy lukier do dekorowania pierniczków. Przypomnę tam również przepis na domową przyprawę do pierników. Potrzebujemy: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 4 duże jajka kostkę masła 200 g cukru pudru 200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego 4 łyżki przyprawy do piernika – lub 2 łyżki(...)mnie cudownie znikają razem z poranną kawą. Szybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste

ladykitchen
Babka budyniowa 282

też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.Śmietankowa babka budyniowaSkładniki:(na formę z kominkiem o średnicy 22 cm)5 jajek250 ml śmietany kremówki (38%)180 g cukru3 budynie śmietankowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 137

ciasto 1 jajko 2 żółtka 50 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 35 g miękkiego masła Składniki na lukier 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto olej rzepakowy do smażenia ulubiony dżem do nadziewania Wskazówki wykonania Rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier, lekko letnie mleko i mąkę. Wszystkie składniki(...)umieścić na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać ulubionym dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem udekorować pączki. Chlebki http://chlebki.pl/     Artykuł Pączki pochodzi z serwisu Chlebki

Chlebki.pl
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 194

tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między palcami

moj przepis na
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 144

masła 80 g cukru Sok z 1,5 cytryny Skórka z 1,5 cytryny 1 jajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja Ciasto drożdżowe(...)przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie. Lukier do dekoracji: Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy. Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi

VioletoweKucharzenie
Jagodzianki z lukrem jagodowym 99

suchych drożdży 20 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka szczypta soli Nadzienie: 2-3 szklanki jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Lukier jagodowy: 4-6 czubatych łyżek cukru pudru ok. pół szklanki jagód Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka (wystarczy 1/4 szklanki) z dodatkiem łyżki cukru oraz łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)dociskając łyżką dokładnie odciskamy z nich sok. Sok jagodowy wlewamy do miseczki z cukrem pudrem i mieszamy, aż uzyskamy gładki, dość gęsty lukier o pięknym, intensywnym kolorze. Najlepiej stopniowo dolewać sok, aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji. W razie czego zawsze można dosypać trochę cukru :) Lekko ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem (najlepiej użyć do tego pędzelka). Gdy lukier zastygnie możemy zacząć

MyCookBook.pl
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 160

sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy(...)pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym i środkowym). W międzyczasie szykujemy lukier. Z pomarańczy, które nam zostały wyciskamy sok. Cukier puder przesiewamy, dodajemy stopniowo sok z pomarańczy – ucieramy. Dalej ucierając dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. Lukier ma być dosyć rzadki. Upieczone pierniki wyjmujemy na kratkę, jeszcze ciepłe maczamy

mojewypiekiinietylko
Rogale marcińskie 149

szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać(...)układamy na niej nasze rogale.  Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...  ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 210

Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy

BaRepas
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 269

pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu - czubate 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku - na koniec wykałaczki LUKIER MLECZNY 2/3 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki gorącego mleka - ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu śmietankowego DODATKOWO: słodkie cukierki - do posypania z wierzchu W dużej misce

Grunt to przepis!