lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:107/284)

Ciasto marchewkowe z kremem 198

almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając

Cynamonowe szczęście
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 153

star ta z 1 pomarańczowy  1 szczypta soli  50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy  2 biał ka 50 g cukru pudru  50 g granulowanego cukru (zastąpiłam z wykłym) 70 g całyc h migdałów Zac ząć od przygo towan ia bigi . Biga to preferment, inaczej zaczyn(...)formy. Foremka, któr ą miałam była mała, więc przełożyłam do niej połowę cia sta, dr ugą upiekłam w osobnej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Posmarować nim obficie ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami - można układać je dość gęsto, im więcej, tym skor upka jest pyszniejsza. Piec w rozgrzanym do 190 stopni

KUCHARNIA
Babka piernikowa 97

oleju 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Kurkumowy lukier 2/3 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki mleka Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę(...)test suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika babkę wyjmij z formy i ostudź na kratce. W niedużej miseczce wymieszaj grzbietem łyżki cukier puder z kurkumą, mlekiem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj mikserem przez 1-2 minuty, aż lukier będzie płynny i jednolity. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę i zaczekaj, aż zastygnie

Delicious Place
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 299

jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :)     Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli(...)mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem. W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto. Smacznego

ChilliJemy
Pączki wiedeńskie 157

pożyczyć ją od koleżanki. Pączki wiedeńskie Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli(...)odklejał się natychmiast. Smażyłam obu stron do zrumienienia, po wyjęciu z patelni odkładałam na ręcznik kuchenny do osączenia. Kiedy oponki wystygły, cukier puder utarłam dokładnie z sokiem cytrynowym i wrzącą wodą, przelałam go do miseczki i szybko, bo lukier błyskawicznie zastyga, maczałam w nim wierzch oponek, po czym odkładałam je na tacę. Jeśli chcemy ozdobić oponki posypką, bardzo pomocne

Kuchenne zapiski Edyty
Lebkuchen nowa odsłona :) 180

Link do przepisu znajdziecie tutaj. Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;)Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym:1 białko1 szklanka cukru pudruBiałko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego

Emcia Pichci
Mini Pączki dla Dzieci 167

ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie(...)Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy

Słodka Strona
Babka herbaciano-cytrynowa 124

płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny - 80 g rodzynek - margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy lukier - 120 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy(...)dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy utartym lukrem

Zainspirowana w kuchni
ciasto jogurtowo - śmietanowe ze śliwkami 103

ułożyć połówki śliwek skórką do góry  piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st przez ok 60 min  Ponieważ w domu mamy osoby, które lubią lukier i które lubią cukier puder - ciasto podzieliłam na pół :)  przepis na lukier już jutro  Smacznego

Gotowanie z pasją
Drożdżowe bułeczki z twarogiem 955

180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Masa serowa: 250g tłustego twarogu ( temp.pokojowa ), 1żółtko ( temp. pokojowa ), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki rodzynków ( można pominąć ). Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ). Przygotowanie

W kuchni u Moniki
PIERNIKOWE MISIE (bezglutenowe) 213

bardzo delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
pyszne, miękkie pierniczki :-) 195

Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy  cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki wiedeńskie 829

szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka wielkości M) 1 łyżka octu lub spirytusu Olej do smażenia (ok 1 litra ) Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki goracej wody pół łyżki soku z cytryny Wykonanie : Wodę z masłem zagotować , dodać sól i wsypać do gotującej się wody mąkę. Wymieszać drewnianą łyżka i trzymamy(...)odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.) Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder mieszamy z woda i sokiem z cytryny. Gdy paczki wystygną moczymy je z jednej strony w lukrze.. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 254

lekkiego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200, przez 15-20 minut. Drożdżówki muszą lekko urosnąć i nabrać złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Te drożdżówki są naprawdę rewelacyjne. Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka, czas 2 minuty, 37 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 238

powstałej dziury wkładamy po łyżce budyniu.5. PIECZENIE (15 min)Gotowe bułki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów.6. LUKIER (5 min)Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy nim górną część (omijając kleks budyniu) ostudzonych bułek i pozostawiamy

Nerds Kitchen